30 d’oct. 2011

Interessos dels partits i privats en la sanitat

la guspira

Alfons Quintà / Diari de Girona

El periodista ALFONS QUINTÀ des de les pàgines del Diari de Girona ens desvetlla avui el full de ruta ocult pel desmantellament de la sanitat pública catalana. Es tracta d’un escàndol polític que hauria d’esclatar als nassos dels que l’estan duent a terme!

Tots els partits estan entre confosos i dividits davant la descarada destrucció de la sanitat pública catalana, dirigida des de la Presidència de la Generalitat. Una de les raons del desori és l’absència d’una anàlisi específica de la situació de la sanitat, així com el pes de la sanitat concertada i privada en el món del finançament dels partits.

Una font diu: “Quan s’atorga una obra pública tothom arrufa el nas. Quan es concedeix un servei, també. És una actitud justificada. En canvi, fins ara la sanitat -que representa una partida pressupostària encara més elevada- semblava que anava com una seda. No era així. El que hi havia era una certa conxorxa que afectava la totalitat o la major part dels partits. Ara sembla que una de les parts (CiU) vol ser la dominant. Tot plegat configura un tema immens”.

També és evident la manera d’obrar antidemocràtica de CiU, en no exposar al Parlament ni a l’opinió pública la destrucció que està efectuant. Encara és més al·lucinant constatar que metges que militen en diversos partits -en especial a CDC- tampoc saben ni entenen què està fent la Generalitat. A més, n’hi ha molts que en discrepen. Tot es tan espès i tan carregat de cinisme polític, que per trobar una via d’aclariment cal anar per l’ordre cronològic. Fem-ho.

D’entrada, Ruiz va ser triat deliberadament per Mas per reduir el sector públic en benefici del concertat i del privat. Aquí tenim la llei òmnibus -model de norma opaca-, que permet que hospitals públics tractin pacients privats. S’han tancat sales d’operacions (cosa que redueix les intervencions), s’han endarrerit indefinidament proves intermèdies extremadament vitals i, en síntesi, s’han dut a terme tota mena d’altres maldats que tenen com única finalitat portar els usuaris vers entitats privades. Però pagant, és clar.

Aquesta era la política decidida inicialment per Artur Mas i Boi Ruiz, amb participació de Germà Gordó, exgerent de CDC, i encara ara amb grans funcions econòmiques en la presidència de la Generalitat, on, ai las, des de l’arribada de Mas hi ha hagut una significativa i preocupant centralització de la contractació pública.

Josep Prat Domènech és president de l’Institut Català de la Salut (ICS) i assessor oficial de Mas en temes de salut, càrrecs que ha fet compatibles, com tinc ben confirmat, amb el de conseller de la filial de la multinacional sanitària United Surgical Partners (USP) i el de director general de les empreses municipals, incloses les sanitàries de Reus. Va ser ell qui va proposar la venda, a trossos (perquè no podia ser d’altra manera, és massa gran) de tota la sanitat pública catalana, en el mercat internacional. Ho he escrit diverses vegades. M’hi ratifico. Incomprensiblement, tothom encara ho calla.

O gairebé tothom. Perquè dins la mateixa CDC ja ha sorgit la veu, en forma d’article periodístic, del doctor Xavier Pomés, antic conseller de Sanitat per CiU. Encarna una preocupació que és professional ( “Les retallades maten”, diuen els metges amb pancartes) i també política. Si temes cabdals, fins ara tractats només per DdG, són exposats per altres mitjans, el cost polític per CiU serà immens.

En privat, Ruiz parla d’un estudi demanat a la consultora multinacional de gestió McKinsey, la qual exposarà un seguit de vaguetats. D’aquesta manera, Ruiz vol tapar el fet que, segons em diuen, amb molt detall, les fonts informants al·ludides, Ruiz i Prat, conjuntament, ja varen iniciar fa mesos les gestions destinades a trobar un comprador per a tot el sistema públic català.

Aquesta gran operació implicarà altres preses de posició. Hi està amatent la Federació de Mutualitats de Catalunya, presidida pel socialista Rafael Suñol Trepat, persona que va fer carrera amb l’ajut de Narcís Serra, però que mai no es va entendre amb la consellera socialista Marina Geli. Si preval el que volen Ruiz i Mas, creixerà molt el sector d’assegurances privades.

A la vegada hi haurà infinitud de moviment menors -però greus per les poblacions afectades- respecte a centres o serveis que ara són públics. En aquest sentit, una font indica que un grup proper a l’exconseller Jaume Roma -que va cessar per un escàndol, malgrat ser molt proper a la família Pujol- estaria interessat per l’Hospital d’Igualada, on ara és majoritari el Servei Català de Salut.

Per acabar-ho de complicar, una font em diu que Jordi Pujol veu amb preocupació que Mas passi a ser l’home del sector sanitari privat, fet cabdal pel domini econòmic dins CDC. Pujol es va entendre molt bé amb Feliu Sucarrats, predecessor de Ruiz a la Unió Catalana d’Hospitals i qui va triar Ruiz com successor. Per això, en els darrers dies Pujol ha mantingut diverses reunions sobre el tema. Però no ha dit res públicament. Pujol sap que la qüestió pot explotar. De fet, arreu del món ja hauria implicat un daltabaix institucional.

Font: diaridegirona.cat

28 d’oct. 2011

"L'educació en un món en crisi", a càrrec d'Arcadi Oliveres

3 de novembre a les 18:30h.

Acte d'inauguració del curs acadèmic 2011-2012

El President de la Diputació de Tarragona , Josep Poblet i Tous, i el Claustre de professors de l'Escola d'Art i Disseny a Reus es complauen a convidar-vos a l'acte d'inauguració del curs acadèmic 2011-2012, que tindrà lloc el proper dia 3 de novembre a les 18:30h., a la Sala Polivalent de l'escola, Passeig Boca de la Mina 35-39, Reus.

La conferència inaugural "L'educació en un món en crisi", anirà a càrrec del Sr. Arcadi Oliveres, economista, professor d'economia aplicada a la Universitat Autònoma de Barcelona i President de Justícia i Pau.

Escola d'Art i Disseny a Reus

Arcadi Oliveres


És un rebel, un activista social, una d'aquelles persones convençudes que canviar el món és possible. És l'economista Arcadi Oliveres, professor del departament d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona i president de Justícia i Pau. Oliveres, que sempre s'ha mostrat crític amb el poder polític i econòmic, és, en aquests moments, una de les veus que s'alcen amb més contundència contra el que ell anomena "les perversions financeres" del sistema capitalista. Arcadi Oliveres denuncia sense embuts els que ens han portat a la crisi actual: els especuladors que mouen bilions i bilions de dòlars sense que ningú els posi cap fre. Ens diu que el capitalisme financer és pervers i genera desigualtats i injustícies, i que cal plantar-hi cara i canviar-lo. En el seu últim llibre, "Aturem la crisi", Arcadi Oliveres ens fa una crida a rebel·lar-nos contra els màxims responsables de la crisi, els poders financers, i també assenyala els punts febles de la nostra societat de consum desenfrenat, deslocalitzacions i democràcia afeblida. Diu que només podem aturar la crisi amb un canvi de mentalitat i si tothom pren consciència que hem de demanar responsabilitats a polítics i poders econòmics.

Arcadi Oliveres (entrevista a Singulars)

Per més informació: Cliqueu AQUÍ

o0o

27 d’oct. 2011

Peces Barba: "Potser ens hauria anat millor amb els portuguesos i sense els catalans"

Resta importància a les possibilitats dels independentismes i creu que "aquesta vegada no caldrà bombardejar Barcelona". Un dels pares de la Constitució fa broma sobre l'encaix de Catalunya a Espanya en el Congrés de l'Advocacia a Cadis

Joan Serra
/ ara.cat 27/10/2011



Gregorio Peces Barba ha escalfat l'ambient en la seva intervenció d'aquest dijous a la desena edició del Congrés de l'Advocacia que aquests dies es fa a Cadis. Peces Barba, un dels pares de la Constitució espanyola, ha verbalitzat un comentari irònic sobre Catalunya en la conferència que impartia sobre la carta magna. "Sempre dic de broma què hauria passat si ens haguéssim quedat amb els portuguesos i haguéssim deixat els catalans. Potser ens hauria anat millor", ha afirmat. "Hi hauria hagut un problema gran, no s'haurien pogut jugar els partits de futbol Madrid-Barcelona, que sempre és molt important", ha afegit Peces Barba.

Un grup d'advocats catalans que escoltaven la conferència, en la qual també participava José Pedro Pérez-Llorca, han abandonat la sala després d'aquestes afirmacions. En observar aquesta escenes, Peces Barba ha completat la seva reflexió: "Deixem que surtin els que han de sortir". El públic ha aplaudit l'afegitó. L'incident ha provocat indignació a les xarxes socials, com a Twitter, on es multipliquen els comentaris crítics.

"Aquesta vegada no caldrà bombardejar Barcelona"
Posteriorment, Peces Barba ha assegurat que ell és més optimista que Pérez-Llorca, que ha advertit que els constitucionalistes haurien fracassat si el procés de 1978 acaba en una Espanya fragmentada per processos independentistes. "No sóc pessimista, estarem en millors condicions que en altres èpoques. No se quantes vegades va caldre bombardejar Barcelona .(...) Crec que aquesta vegada es resoldrà sense necessitat de bombardejar Barcelona", ha dit, segons recull l'agència Efe, tot i que aquesta frase ja no se sent en la part de la conferència enregistrada en vídeo i disponible en la web dels organitzadors del Congrés Nacional de l'Advocacia.

24 d’oct. 2011

L'aixecament Zapatista a través de la paraula de Don Amado Avendaño

Recuperem un document històric ...

Amado Avendaño Figueroa,
Ex-Governador en rebel·lia Zapatista de Chiapas




Font: Colectivo Koman Ilel

DESCARREGA L'AUDIO Aquesta és l'experiència de Amado Avendaño amb els Zapatistes des de la nit del 31 de desembre 1993. Don Amado va ser editor fundador del diari "Tiempo" que funcionà com a principal mitjà de difusió i comunicació de l'EZLN per al món i per a les seves comunitats, durant els primers anys de l'aixecament. També va ocupar el càrrec de "Governador en Rebel·lia" per 6 anys per l'estat de Chiapas.

"Las Abejas" uneixen la seva veu a la veu dels presos polítcs de Chiapas, estat on preval la impunitat

En el seu comunicat d'aquest 22 d'octubre, "Las Abejas" assenyalen que el govern vol seguir enganyant dient que tot està bé a Chiapas .. mentre el govern diu que el turisme portarà desenvolupament per a tots els Chiapas, als indígenes que viuen del turisme a San Cristóbal els amenaça per desallotjar de Santo Domingo i per amagar als ulls dels seus convidats rics de molts països. Mentre el govern diu que es respecten els drets humans, manté a la presó a molts innocents i tracta de desfer el moviment no-violent de dejuni i oració que encapçalava el Prof Alberto Patishtán injustament pres al penal número 5 de San Cristóbal. Mentre el professor Patishtán i els seus companys protestaven pacíficament el govern fa dos dies el va treure en les hores de la matinada per traslladar-arbitràriament a un penal en l'estat de Sinaloa a milers de quilòmetres de distància de Chiapas on serà pràcticament impossible que el visitin la seva família i els seus amics.

La Societat Civil Las Abejas, denuncia també les últimes amenaces sofertes per Adolfo i Margarita, defensors de drets humans, que van ser fustigats aquesta setmana per personal de la Procuradoria General de Justícia de l'Estat, de la mateixa Fiscalia per a la Protecció de defensors de drets humans que hauria d'estar protegint-per complir la recomanació de la Comissió Interamericana de Drets Humans. Cal afegir que aquest assetjament va passar tot just unes hores després que Adolfo i Margarita havien rebut a casa seva una carta anònima amb amenaces de mort.

d'altra banda, es refereixen també al recent atropellament de drets humans en aquest estat de Chiapas que segons el governador Sabines és el més tranquil i segur de Mèxic va ser l'atac i destrucció de les instal·lacions del projecte d'educació alternativa de Guaquitepec, municipi de Chilón , per part de cacics locals, com ja és costum a Chiapas, sense que les autoritats locals i estatals fessin res per impedir-ho.

Però no només això, recorden també que segueixen les fustigacions contra comunitats indígenes que defensen la seva autonomia com San Patricio, San Marcos Avilés i Candelaria el Alto. La situació d'assetjament en aquestes comunitats, especialment a San Patricio ens recorda la que vivíem en Chenalhó les setmanes prèvies a la massacre d'Acteal ... sota la mirada còmplice de la policia i de les autoritats.

Comunicat complet.
Escolta el comunicat.
Adolfo i Margarita defensors de drets humans amenaçats.
Amenaces de mort a Adolfo Guzmán i Margarita Martínez.

Font: Chiapas Indymedia

Mexico: paradise in dispute / Article de Finantial Times deixa en evidència al govern de Sabines

Un article publicat el 30 de setembre a la revista anglesa de finances Finantial Times, dóna compte del conflicte social que representen els plans empresarials-governamentals de la proposta ecoturística a Agua Azul, Chiapas.

Apunta que "per als mexicans rics i els estrangers que busquen alguna cosa exòtic, un complex turístic de Agua Azul, seria perfecte" i que "hi ha molt en joc" ja que "els consultors de turisme nord-americans que van ajudar a desenvolupar l'estratègia estatal de turisme, van dir en el seu informe, que Agua Azul té el potencial per crear una de les experiències ecoturístiques més destacades en l'hemisferi occidental ". en aquest informe" els experts en turisme van identificar diverses possibilitats per al nou complex turístic, incloent el que ells anomenen un hotel boutique de primera classe i un lloc de retir, juntament amb una barra i restaurant amb vista a les cascades. Però també assenyalen que l'adquisició dels territoris a prop de les cascades és vital per a proporcionar espai per al descans i per mantenir els paisatges naturals com a part de l'atractiu del complex turístic ".

L'article assenyala que "d'una banda hi ha el govern, recolzat per les autoritats ejidales oficials, que parla dels ingressos i llocs de treball que el desenvolupament turístic portarà. Diuen que s'ha tingut cura de consultar i assegurar que els beneficis siguin per a tota la comunitat. "De l'altra, estan" els ejidatarios que expliquen una història diferent. Insisteixen en el seu dret a un futur que respecti la seva pròpia forma de vida i reclamen que han viscut intimidació, violència i criminalització. "

Article “Mexico: paradise in dispute” complet en pdf

Mentrestant, els conflictes pels intents de desallotjament del territori a les comunitats de la regió fa anys.

L'informe del Centro de Derechos Humanos Fray Bartolomé de las Casas
Atac Armat a poblat zapatista de Bolom Ajaw per pobladors del PRI d'Agua Azul de febrer de 2010, explica el procés d'invasió de terres recuperades per l'EZLN per part de priístes lligats al govern que accepten els projectes turístics.

Posteriorment el març d'aquest any, el frayba detallava en el seu informe especial "Govern crea i administra conflictes pel control territorial a Chiapas", com "funcionaris de la Secretaria General del Govern de Chiapas, entre ells el seu titular Noè Castañón León, funcionaris públics, operadors polítics, comandaments policíacs i ejidatarios oficialistes van sostenir una sèrie de reunions a on van dissenyar l'operació del pla per al control territorial d'Agua Azul” "i que" segons versions de testimonis directes ... el pla es va anar desenvolupant sota l'argument de la gestió de terres ... per anar preparant una guerra entre indígenes que permetés al govern estatal i altres institucions el control de la zona ".

En les denúncies més recents dels i les ejidataris de Sant Sebastián Bachajón, adherents a La Otra Campaña, es pot percebre la continuació d'aquesta estratègia governamental de fomentar la violència i buscar la confrontació a la regió d'Agua Azul al militaritzar la zona, permetre l'actuació de grups d'assaltants, assetjar i empresonar als que s'oposen als seus projectes, reobrir problemes agraris, entre d'altres.

Últimes denúncies del ejido San Sebastián Bachajón

Font: Chiapas Indymedia

Quaranta anys de l'"I am a Catalan" de Pau Casals a les Nacions Unides

El 24 d'octubre del 1971, el violoncel·lista català Pau Casals va rebre la medalla de la pau concedida per les Nacions Unides. En aquell acte, Casals va pronunciar un discurs d'agraïment en el qual reivindicava la identitat de Catalunya (en un moment en què el franquisme encara era vigent) i la pau al món.



Les paraules de Casals van ser la primera vegada en què algú va parlar en llengua catalana davant l'Assemblea General de l'ONU. El músic va reivindicar la identitat catalana proclamant el cèlebre "I am a catalan" i també va recordar la història del parlamentarisme i la cultura de pau del país: "Catalunya va tenir el primer Parlament democràtic molt abans que Anglaterra".

Per Casals, la Medalla de la Pau representava "l'honor més gran" rebut, ja que considerava la pau com "la meva preocupació més gran". Moments abans de tocar "El cant dels ocells", el músic va relacionar el so que fan els ocells quan són el cel ("peace, peace, peace") amb la defensa de la pau. Amb la interpretació d'aquesta peça tradicional catalana, Casals va trencar l'exili musical que s'havia imposat en protesta per la situació política espanyola.

Durant l'acte, el violoncel·lista del Vendrell va estrenar l'"Himne a les Nacions Unides", que el que era secretari general de les Nacions Unides, el birmà U Thant, va encarregar al músic català i al poeta britànic W. H. Auden. Aquest himne no ha estat assumit oficialment per l'ONU, tot i que s'interpreta en algunes ocasions significatives.

Homenatge del Parlament

Amb motiu de l'aniversari d'aquest discurs, el Parlament català ha homenatjat Casals aquest dijous al vespre. Durant l'acte s'han projectat les paraules del violoncel·lista a les Nacions Unides i, posteriorment, l'Orfeó Lleidatà ha interpretat "El cant dels ocells".

L'homenatge a Casals ha comptat amb les intervencions de l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, i del president de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), Rafael Grasa, que ha lliurat a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, el primer premi Constructors de Pau. La cambra catalana ha estat distingida pel que "representa i simbolitza, com a màxim exponent de la sobirania que emana del poble de Catalunya".

El cant dels ocells - Pau Casals

o0o

Vine amb mi - Jesús Fusté

Jesús Fusté - Vine amb mi (Hi ha un altre cel)



Per més informació:


o0o

Jesús Fusté - Dels trenta anys




o0o

Web oficial Jesús Fusté
Més vídeos de Jesús Fusté
A MySpace: Jesús Fusté "Lletres d'Aigua"
A Facebook:
Jesús Fusté

o0o

23 d’oct. 2011

Òmnium planta cara a la Falange

Els concentrats en favor d'Òmnium obliguen a marxar un reduït nombre de membres de la Falange que es volien manifestar contra l'entitat cívica
Vilaweb

La convocatòria d'una concentració de la Falange davant la seu d'Òmnium Cultural a Barcelona ha fracassat. Tan sols una vintena de persones hi han assistit i s'han trobat amb una contraconcentració en favor de l'entitat cívica que els ha plantat cara. Toni Strubell, diputat de Solidaritat Independentista, era una de les persones a la porta d'Òmnium, des d'on ha publicat aquestes fotos. La poca assistència i la reacció en favor d'Òmnium han obligat els falangistes a anar-se'n cap a la Rambla de Catalunya, on han legit un manifest i han cantat el 'Cara al sol'. A Òmnium, els concentrats cantaven els 'Segadors'. Unes quantes unitats antialdarulls de la policia han evitat topades.

Falange Española de las JONS havia convocat el 12 d'octubre passat una concentració davant la seu d'Òmnium a Barcelona, en contra de la política cultural i els valors de l'entitat. Esquerra Independentista, formada per entitats, sindicats i coordinadores independentistes, havia convocat al seu torn la ciutadania a respondre-hi avui amb una contraconcentració a la porta de l'entitat, a la qual s'han acostat mig centenar de persones. Una de les persones era Toni Strubell, diputat de SI, que ha declarat que 'l'agressió a Òmnium és una agressió a tot el poble de Catalunya, i per això la societat civil ha de defensar l'entitat'.

Esquerra Independentista també havia protestat al conseller d'Interior de la Generalitat, Felip Puig, per la 'permissivitat' amb un partit feixista com la Falange. Per la plataforma, mentre Felip Puig 'autoritza i protegeix concentracions feixistes, persegueix i multa desenes d'antifeixistes que es van manifestar contra el discurs xenòfob de Plataforma per Catalunya'.

Des de la conselleria, amb tot, s'ha assegurat que no s'havia atorgat cap autorització als organitzadors de Falange per a fer la manifestació. De fet, el director d'Administració de Seguretat d'Interior, Andreu Joan Martínez, ha explicat que les manifestacions i concentracions no s'autoritzen, i el que han de fer els organitzadors és comunicar-les. Una vegada comunicades a l'autoritat, l'administració realitza un 'treball i esforç de ponderació' del dret de manifestació en favor de la seguretat ciutadana i l'ordre públic per a assegurar que queden garantits.

En aquest sentit, la policia present avui a l'acte ha obligat els falangistes a modificar l'itinerari dues vegades, per a preservar l'ordre públic i la seguretat.

Seguiment massiu a la vaga general a Grècia

David Bou / Atenes / La Directa

Grècia s'ha llevat avui preparada per prendre els carrers durant una nova vaga general que ha aturat i aturarà l'activitat de tots els sectors laborals arreu de l'estat durant 48 hores. La convocatòria ha arribat en un context on les protestes, les ocupacions de llocs de treball i institucions, així com les vagues sectorials, s'han intensificat de manera exponencial durant les darreres setmanes, degut principalment a la dràstica retallada de sous i als acomiadaments massius de les treballadores del sector públic. Entre els motius també es troben l'inici del cobrament de la nova taxa sobre la propietat mitjançant el rebut de la llum, però també a les intencions del govern d'aprovar demà un nou paquet de retallades que satisfaci les condicions imposades per la troika. Així, Grècia rebria el nou tram d'ajut que necessita per afrontar les despeses, el mes de novembre, i no s'hauria de declarar en fallida, sempre segons la versió de la troika.

Marxa multitudinària a Atenes

Des de les 10 del matí s'han anat concentrant en diferents punts propers a la Plaça Syntagma –on es troba la seu del Parlament grec– centenars de milers de persones convocades per totes les forces sindicals gregues. És molt difícil fer una estimació de la gent que ha assistit a la manifestació, que superava amb escreix el mig milió de participants; no només han col·lapsat el recorregut de més d'un quilòmetre i mig de distància, sinó que també han omplert els carrers adjacents.

El darrer bloc de la manifestació ha arribat a la plaça a les quatre del migdia, tres hores després de la seva sortida a l'origen de la manifestació.

Els enfrontaments, però, s'han produït des de les una del migdia. A un dels laterals de la seu de l'assemblea legislativa, algunes persones que s'hi manifestaven han llençat pedres i còctels molotov contra la policia. Uns enfrontaments que han augmentat progressivament a mesura que la plaça s'anava omplint.

Minuts abans de les dues, les forces especials de la policia grega han començat a desplegar-se a la part inferior de la seu parlamentària, ja que la pressió dels i les manifestants posava en perill la protecció dels accessos a l'edifici.

Durant dues hores, desenes de milers de persones han resistit davant de la façana del Parlament mentre, a la part central de la plaça –situada en un nivell inferior–, d'altres descansaven observant la constant arribada de manifestants.

Finalment, a les quatre, la policia antiavalots ha dut a terme una ofensiva indiscriminada, amb gasos lacrimògens, contra tothom que omplia Syntagma. En deu minuts la plaça s'ha convertit en un núvol de gas on era pràcticament impossible respirar, però desenes de milers de persones no han volgut abandonar l'indret i s'han replegat en un lateral de la plaça mentre centenars de manifestants atacaven el ministeri d'Economia i Finances –actualment ocupat per les treballadores–, així com les desenes d'antiavalots que el protegien.

Ha estat en aquest punt quan s'han produït els enfrontaments més durs de la jornada. La policia s'ha vist desbordada per activistes perfectament equipats i organitzats que els feien front entre els aplaudiments i crits de suport de la multitud, que els observava recuperant-se dels brutals efectes dels gasos lacrimògens en ulls i vies respiratòries.

El darrer episodi repressiu s'ha produït pels volts de les cinc de la tarda quan centenars d'antiavalots han aconseguit replegar-se i expulsar de la plaça els milers de manifestants que encara resistien. Tanmateix, els enfrontaments s'han estès pels carrers adjacents i, hores d'ara, continuen en diversos punts propers al centre de la ciutat.

Es preveu que la nit sigui llarga abans que la gent torni a prendre la Plaça Syntagma demà al migdia amb la consigna d'envoltar el Parlament i evitar que les i els polítics entrin a l'hemicicle i puguin aprovar les noves mesures d'austeritat.

Si alguna cosa ha quedat clara avui, però, és que el poble grec no està disposat a seguir suportant les mesures antisocials que l'estant enfonsant en la precarietat i la misèria. Aquest ha estat l'episodi més gran i intens que s'ha produït fins ara en una tardor grega, que es preveu serà llarga.

o0o


Redacció 324 20/10/2011

El segon dia de vaga general a Grècia contra les mesures d'austeritat continua amb la mateixa convulsió que el primer. Hi ha hagut enfrontaments amb la policia, amb altres manifestants i diverses batalles campals amb nombrosos ferits. Aquest dijous a la tarda però, s'ha sabut que una persona ha mort de parada cardíaca a la clínica d'Atenes, on havia estat traslladat després d'haver rebut un cop de pedra en un dels enfrontaments amb la policia.

En el segon dia de la vaga general a Grècia es registren al centre d'Atenes, al voltant del Parlament, violents enfrontaments entre grups radicals i la policia grega, que han causat nombrosos ferits. Les imatges transmeses per les televisions hel·lèniques mostren com un grup de manifestants del Partit Comunista de Grècia (KKE), que era davant del Parlament, protegint els manifestants, ha estat atacat per radicals amb pedres i bombes incendiàries.

La policia hi ha intervingut només quan els enfrontaments entre els dos grups, que sumaven més de 500 persones, s'han tornat violents i els ha dispersat amb gasos lacrimògens. Un dels ferits que es trobava en estat greu, amb contusions al crani, ha acabat morint aquest dijous a la clínica d'Atenes. El metge atenès Stavros Felgar ha assegurat que ha atès almenys 30 persones a la plaça Sintagma.

A causa de la multitud a la plaça, les ambulàncies estan tenint problemes per obrir-se el pas i arribar a recollir els ferits dels enfrontaments.

Una vegada que les forces de l'ordre han restablert la calma, foragitant els pertorbadors des dels entorns al Parlament, grups de manifestants pacífics han tornat a protestar davant del Parlament amb pancartes que porten lemes com "traïdors" o "que se'n vagi l'FMI ".

Per segon dia, els carrers cèntrics d'Atenes estan plens de contenidors d'escombraries cremats, vitrines trencades de botigues, rajoles i pedres escampades.

Centenars de manifestants segueixen davant el Parlament a l'espera que es dugui a terme la votació per adoptar el projecte de llei que portarà més acomiadaments, augments d'impostos i reducció de salaris i pensions amb l'objectiu de reduir el dèficit que ha portat a Grècia a dependre d'ajudes externes.

Mentre els treballadors són al carrer el primer ministre grec, Iorgos Papandreu, ha convocat un consell de ministres extraordinari per definir la seva posició a la cimera europea de diumenge, que podria ser clau per a un segon rescat financer del país.

El nou pla d'austeritat

Les retallades que ha d'aprovar el Parlament inclouen reduir el nombre de funcionaris de 150.000 persones d'aquí al 2015, cosa que equival a un 20% del total. A més, 30.000 funcionaris passaran a la "reserva laboral", que inclou cobrar el 60% del salari i perdre la feina si, al cap de dotze mesos, no han trobat un altre lloc de treball. A més, la part de les pensions superior als 1.000 euros es retallarà un 20%.

A més, els assalariats hauran de pagar un impost solidari anual d'entre l'1% i el 5% del seu sou brut. Haurà de pagar IRPF tothom que ingressi més de 5.000 euros anuals -fins ara eren 12.000- i es perseguirà l'evasió fiscal, que ha provocat un gran forat de 37.000 milions d'euros a les finances gregues.

El primer ministre grec ja avançava dimarts al Parlament que la prioritat del govern és "alleugerir" el deute, que va qualificar de "gran monstre". El 2010 va arribar als 329.400 milions d'euros, el 144,9% del producte interior brut (PIB), i s'espera que pugi fins al 172,7% del PIB el 2012, segons l'autoritat grega d'estadístiques.

Papandreu ha explicat que sempre que va a les negociacions internacionals per demanar més ajuts ho fa "amb la decisió estratègica de continuar a la zona euro"

15 d’oct. 2011

15-O per “un canvi global”


185.000 persones passen de la indignació a l'acció a Barcelona

La manifestació d'avui ha estat la segona més gran des que el 15-M va néixer amb la manifestació del 15 de maig. La primera va ser la del 19 de juny, quan més de 200.000 persones van escombrar la criminalització duta a terme pels poders polítics i mediàtics després dels fets del Parlament. Avui, segons els càlculs que més a baix detallem, a la manifestació han assistit: 185.300 persones. Llegir més ...

A Tòquio, Seül, Manila, Pequín, Melbourne prenen el carrer, els més matiners de les marxes 15-O per “un canvi global”

Vídeo de la manifestació de Tòquio


A Alemanya 10 mil ‘indignats’ protesten contra poder bancari

A diverses ciutats d'aquest país es realitzen mobilitzacions, tan sols, a Frankfurt 5 mil persones marxen cap a seu del Banc Central Europeu, mentre que a Berlín altres 5 mil manifestants participen.

Segons els últims càlculs: 300.000 persones als carrers de Roma.

Le Buvard Bavard: # OccupyBrussels: 10.000 persones als carrers

http://minu.me/5b81

Bruxelles 15/10/11 - Indignés - On ne paiera pas leurs dettes


#OccupyBrussels : 10.000 personnes dans les rues


Occupy Bundestag Berlin 15.10.2011 erste Zelträumung


Occupy Wall Street

o0o

Milers de persones recuperen a Barcelona l'esperit del 15-M en el marc d'una convocatòria global

324.cat

El moviment 15-M ha tornat a prendre els carrers. Desenes de milers de persones participen a hores d'ara en la mobilització mundial que es fa aquest 15 d'octubre, coincidint amb els cinc mesos del naixement del moviment popularment conegut com els indignats. La manifestació, que recórre el passeig de Gràcia, Aragó, passeig de Sant Joan fins a arribar a Arc de Triomf, pretén posar l'accent en les problemàtiques relacionades amb les retallades en salut i educació, així com en la dificultat d'accés a l'habitatge i l'augment dels desnonaments que ha provocat la crisi.

"Units per un canvi global. Res que perdre, tot per guanyar" és el lema que encapçala la mobilització barcelonina que recupera l'esperit del 15-M. Una manifestació que aplega desenes de milers de persones i que avança amb dificultat pel centre de la ciutat.

La protesta s'ha anat nodrint de columnes de manifestants arribades des de diferents punts de la ciutat i de les comarques dels voltants, que han passejat prèviament les seves reivindicacions per altres punts de Barcelona, tallant el trànsit a la Gran Via o a Diagonal, per exemple.

S'han recuperat les crítiques contra les polítiques econòmiques dels governs, a qui acusen d'afavorir els mateixos interessos econòmics i financers privats responsables del model de desenvolupament que ha provocat l'actual crisi, així com les crítiques a les retallades socials, especialment en temes tant sensibles com sanitat, educació i habitatge. Precisament per incidir en aquests àmbits, la marxa té previst dividir-se en tres en les seves acaballes.

o0o

La Puerta del Sol plena per la protesta del 15-O

Aquest era l'aspecte que presentava la Porta del Sol de Madrid a les 20.30 del vespre del 15 d'octubre. Milers de indignats accedien a l'emblemàtica plaça des del carrer Alcalá i altres carrers veïns, cantant càntics com "en diuen democràcia i no ho és" o "que no, que no, que no ens representen".

14 d’oct. 2011

15-O Reus


- Dissabte 15 d’octubre

Passem de la indignació a l’acció
11 h. Trobada al Punt d’Informació 15-M (c/Sant Joan)

Manifestació “Unides per un canvi global”
18 h. Sortida des del Punt d’Informació 15-M (c/Sant Joan)

Convoca: Assemblea Popular de Reus

Cridem a mobilitzar-nos pel repartiment del treball i de la riquesa i en defensa dels serveis públics i els drets socials, des de la perspectiva d’un canvi radical del sistema econòmic:

1- Defensa dels serveis públics (ensenyament, sanitat, serveis socials, transports,…) i oposició a les retallades, les privatitzacions i externalitzacions.
2- No pagar el deute i que la banca i els sectors estratègics siguin un sector públic.
3- Derogació de les reformes laborals i de les pensions que han retallat drets.
4- Redistribució de la riquesa i repartiment del treball, per a crear ocupació digna per a tots, i mentrestant garantir un ingrés adequat a totes les persones desocupades.
5- Paralitzar els desnonaments i garantir l’habitatge de lloguer a preus accessibles per a tots i totes.

Pels nostres drets socials i laborals.
Pel futur del planeta.
Per una democràcia real i participativa.

Fem sentir la nostra veu contra els poders polítics, econòmics i financers.
La lluita està en el carrer, en defensa dels nostres drets.
Assemblea Popular de Reus

Vídeo 15 d’octubre de 2011, Jornada de Mobilització internacional «Unides per un canvi global: United for global change»
Mapa internacional de convocatòries:
Web 15 d’octubre: Units per un canvi global.
15 d'octubre – Units per un canvi global

El 15 d'octubre gent de tot el món prendrà els carrers i les places. Des d'Amèrica a Àsia, des d'Àfrica a Europa, les persones s'estan aixecant per reclamar els seus drets i demanar una autèntica democràcia. Ara ha arribat el moment d'unir-nos tots en una protesta mundial no violenta.

Els poders establerts actuen en benefici d'uns pocs, ignorant la voluntat de la gran majoria, sense que els importi el cost humà o ecològic que hàgim de pagar. Aquesta intolerable situació ha d'acabar.

Units en una sola veu, farem saber als polítics i a les elits financeres a qui serveixen, que ara som nosaltres, la gent, els qui decidirem el nostre futur.

No som mercaderia en mans de polítics i banquers que no ens representen.

El 15 d'octubre ens trobarem als carrers per engegar el canvi global que volem. Ens manifestarem pacíficament, debatrem i ens organitzarem fins a aconseguir-ho.

És hora que ens unim. És hora que ens escoltin.

Prenguem els carrers del món el 15 d'octubre!

o0o

Seu del Banco Santander a Reus... 15-O

Manifestació a Reus:

15-O (video) Per: Salvador Sáinz

15 O Reus (fotos) Per: Salvador Sáinz

o0o

Volen un món millor

Un miler de persones es concentren a la plaça del Mercadal per protestar contra les retallades

Maria Sabaté / Reusdigital.cat 15/10/2011

Centenars de persones s’han manifestat aquest dissabte a la tarda pels carrers més cèntrics de la ciutat donant resposta a la crida feta des de l’Assemblea Popular. Integrants de l’organització, sumat amb totes les persones a títol individual que s’hi han unit, han format part d’aquesta multitudinària manifestació. Aquestes concentracions s’han repetit simultàniament a diverses ciutats de Catalunya, i a més, aquest cop la reivindicació estava convocada, a nivell internacional, a més de 1000 ciutats d’arreu del món, responent al lema ‘units per un canvi global’.

La marxa ha començat a les 6 de la tarda al punt d’informació de l’Assemblea Popular del carrer de Sant Joan. Segons l’organització, aquesta reivindicació s’uneix al moviment global i amb aquestes accions pretenen exigir un canvi en el sistema actual. Les seves principals queixes van encaminades a les recents retallades en educació i sanitat que ha dut a terme la Generalitat. ‘’Ens volen retirar els nostres drets bàsics i a ells no els hi toquen cap privilegi, n’estem farts”, ha afirmat Dani Pérez, un dels membres de l’Assemblea. En aquest sentit, un altre punt de crítica ha estat la reivindicació d’una banca pública. “Prou de salvar els bancs. Exigim una rectificació del sistema capitalista” han reclamat des de l’organització. A banda de mostrar la seva oposició en front les retallades i demanar una banca pública, també demanen que es derogui la reforma laboral i la retallada de les pensions i que es redistribueixi la riquesa i el treball, per crear ocupació digna per a tots.

Del carrer de Sant Joan han desfilat cap a la plaça de Prim per arribar a la plaça Mercadal. ‘Culpables’ i ‘no ens representen’ han estat els crits que més s’han escoltat davant de la porta de l’Ajuntament on els manifestants s’han aglutinat. En aquest punt, en un discurs emparat sota el lema ‘per una democràcia real’, s’ha llegit un manifest que reivindicava la falta de participació del sistema actual ‘Ja n’hi ha prou, no som ni volem ser mercaderies de polítics ni especuladors’ han manifestat.

La trajectòria ha continuat baixant pel carrer Major i carrer de Batan per arribar a la seu de Comissions Obreres on també s’hi ha sentit els crits de ‘tampoc ens representen’ i on els manifestants han col·locat cartells a la façana que expressaven ‘Sindicats venuts al sistema’.

La concentració a la plaça del Mercadal ha arribat a aplegar a un miler de persones, tot i que durant la marxa el nombre de manifesants ha disminuït. La marxa de Reus es produïa a la mateixa hora a la ciutat veïna, Tarragona, que ha viscut la manifestació més important del moviment amb més de 12.000 participants.

o0o

El Camp s’escalfa amb la “tardor calenta”

Pobleviu.cat 15/10/2011

Avui a la tarda, s’han celebrat dues manifestació al Camp, en el marc de la jornada internacional de lluita, batejada com a “tardor calenta”. Des del punt d’informació del moviment 15-M, ubicat al carrer Sant Joan de Reus, prop d’un miler de persones han participat a la manifestació convocada per l’Assemblea Popular de Reus, amb el lema “Passem de la indignació a l’acció!”. A la mateixa hora, des de la plaça Imperial Tarraco de Tarragona, fins a vuit mil persones -moltes d’elles arribades des de diferents barris de la ciutat- han transcorregut pels principals carrers de la capital del Tarragonès fins a arribar a la Plaça de la Font, on s’ha clos la manifestació convocada per la Plataforma Contra les Retallades.

La manifestació de Reus assenyala els culpables de la crisi

La manifestació convocada per l’Assemblea Popular de Reus, on participen diferents col·lectius de l’esquerra anticapitalista de la ciutat, ha comptat amb diferents aturades al llarg del recorregut on s’han realitzat diferents parlaments per assenyalar els culpables de la crisi. La primera d’aquestes, s’ha desenvolupat davant el Banc Santander que fa cantonada entre la plaça del Prim i el carrer Sant Joan. Allí, una representant del sindicat CGT ha parlat de la injecció de diners públics a la banca i del paper jugada per aquesta durant la “bonança econòmica”.

La segona, ha estat just davant de la porta de l’Ajuntament. Dos representants de la CUP han fet un parlament, en que han destacat el paper que el Consisotir està fent davant de la situació de crisi, i fins i tot, destallant algunes de les propostes fetes per aquesta formació que han comptat amb l’oposició de la resta de grups municipals. També s’han enganxat paperògrafs a la seu dels sindicats CCOO i UGT, culpant-los de la desmobilització del conjunt de treballadors i treballadores, com també del seu paper de còmplices en les mesures aprovades pel govern espanyol i autonòmic.

Finalment, la marxa ha acabat a la rambla del Carrilet, on representants dels diferents col·lectius convocants, han realitzat diferents parlaments en que s’ha ressaltat la convocatòria de vaga en l’ensenyament universitari del proper mes, les retallades del sistema educatiu i sanitari, així com, la necessitat de mobilitzar-se per fer front a l’ofensiva neoliberal.


Quatre mesos després, ni un pas enrere a Tarragona

A Tarragona, la Plataforma Ciutadana en Defensa dels Drets Públics ha completat una manifestació semblant a la del passat 19 de juny, amb al voltant de deu mil persones, entre dotze i quinze mil segons l’organització. Sense gaires diferències destacables, s’ha fet força més èmfasi en la sanitat, des del tancament del CAP Bonavista, les urgències o les crides contra Boi Ruiz, que en aquest cas ha subtituït el conseller d’Interior Felip Puig. D’altra banda, la figura del President Companys ha estat present en diverses pancartes i lemes. Més gent de barris i més gent de la ciutat, menys d’altres poblacions, si més no en forma de pancartes.

La lectura del manifest, pel filòsof i jesuita Paco Xamar, ha precedit a l’himne a la llibertat de Labordeta i, finalment, la música s’ha apoderat de la plaça de la Font. Cap incident destacable d’una mobilització massiva que ha servit per, a banda de formar part de quelcom més global, deixar ben clar que la ciutat de Tarragona no tolerarà les retallades que des de l’executiu d’Artur Mas, la Unió Europea i els organismes internacionals s’estan imposant.


o0o

Més informació: Manifestació 15 Octubre a Reus

o0o

Exigeixen la dimissió de Puig durant la seva visita a Reus

Pobleviu.cat 14/10/2011

Una trentena de persones s’ha concentrat avui al migdia davant l’Ajuntament de Reus, per exigir la dimissió del Conseller d’Interior Felip Puig, el qual ha sigut rebut per l’alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, i els portaveus dels diferents Grup Municipals de l’Ajuntament, a excepció del portaveu del Grup Municipal de la CUP de Reus, David Vidal.

Amb una pancarta amb el lema “Les retallades s’apliquen a cops de porra. Felip Puig Dimissió!”, i davant d’una important presència policial que s’ha mantingut a distància dels i les concentrades, el Conseller d’Interior ha sigut rebut pels alts comandaments dels Mossos d’Esquadra i el president de l’Ajuntament a l’entrada del Palau Municipal. Mentrestant, la trentena de concentrades, mitjançant les xarxes socials, l’han escridassat i han cridat “dimissió!”.

A més, les persones concentrades han aprofitat l’expectació veïnal generada per fer una crida a la manifestació de demà dissabte, a les 6 de la tarda des del Punt d’Informació del 15-M ubicat al carrer Sant Joan, convocada per l’Assemblea Popular de Reus.

Les persones concentrades han esperat entre 50 i 60 minuts, que ha durat la recepció oficial, per escridassar de nou al Conseller d’Interior, quan aquesta ha sortit del Consistori per anar amb el cotxe oficial (n’hi havia fins un total de 6 que acompanyaven tota la comitiva) fins a la Comissaria de la Guàrdia Urbana, on el Conseller ha presidit una reunió de la Junta de Seguretat Local.


12 d’oct. 2011

Dues lògiques paramilitars es barregen a Chiapas

A Mèxic, la Qüestió del paramilitarisme no és nova, l'antecedent immediat si dóna després de l'aixecament zapatista a Chiapas de 1994, on hi ha una estratègia contrainsurgent inclou el paramilitarisme, gent civils que és armada i entrenada per l'exèrcit mexicà i que compleix certes funcions de repressió i que el seu cost l'estat no vol carregar, així és la paramilitarització complementària al procés de militarització.

Però d'altra banda a Mèxic si ha Viscut aquest procés de construcció d'un projecte paramilitars a nivell Nacional, on un dels referents és Colòmbia. El que estan tractant de fer ara al país és que aquests grups tinguin una presència nacional, un discurs proprio, una identitat pròpia i sobre tot una legitimitat davant la societat. El discurs que aquests paramilitars esgrimeixen és que acabaran amb els dolents, faran el que l'estat no pot fer per que té lligams legals. És un discurs que reca legitimar-se però segueix sent l'estat el que comet les massacres, les desaparicions forçades, les execucions a través d'aquests grups paramilitars per que no se li pugui carregar el cost polític. El govern porta una campanya en la que nega l'existència de paramilitars a Mèxic però en realitat és un projecte del propi govern.



El que ha passat recentment a Veracruz amb els 35 exectutats que foren mostrats publicament així com els vídeos anteriors i posteriors dels anomenats Matazetas és la configuració més acabada d'un grup paramilitar fortament armat, entrenat, amb discurs, crecant legitimitat i que practica la neteja social.



Entre aquesta gent que aparegué executada hi havia, per exemple, un jove que va anar a caoprar tortillas, detingut per la policia estatal i després apareix com una de les victimes; o una prostituta del port ...

Són operacions que tenen la finalitat de generar terror a la societat. I a través d'aquest instrument crear terror, per poder exercir més control social. Resultat? A Veracruz ja hi ha un comandament únic a nivell federal, es a dir, unificaren les policies en coordinació amb la Marina, per que el fet els donà el pretext perfecte per fer-ho, cosa que a més a més, la gent inclús aplaudeix

A Chiapas, se està barrejant dues aquestes dues lògiques, la paramilitarització contrainsurgent tradicional i la paramilitar amb la lògica de neteja social i la lluita contra el narcotràfic. Les dues lògiques s'estan ja donat a Chiapas, tabasco, sud de Veracruz i Guatemala, on ho podem veure inclús més desenvolupat. La idea de construir l'enemic intern. Per a uns les comunitats en rebel·lia o per d'altres el narco , però la lògica és la mateixa.

L'informe 2009-2010: Saldo de la Represión en México que presentà el Comité Cerezo l'agost passat, conté un capitol dedicat en més profunditat sobre el paramilitarisme. Porten rastrejant el fenomen des de fa 5 anys i ho veuen com un fenomen que s'aguditzarà. A l'entrevista Hector Cerezo senyala que és interessant mirar el que passa a Colombia, per que tinguem com a referent del cost social d'una guerra que el poble no tria.

Lógicas paramilitares en Chiapas. Entrevista amb Héctor Cerezo.
SOBRE LOS MATAZETAS. Carlos Fazio

o0o

Paramilitars a Mèxic. Entrevista Aristegui a Edgardo Buscaglia

Aristegui - Paramilitares en México (Entrevista Edgardo Buscaglia) 1/2


Aristegui - Paramilitares en México (Entrevista Edgardo Buscaglia) 2/2

o0o

Paramilitars, protagonistes de la contrainsurgencia a Chiapas Zapateando César Rojo 06/10/2011
Els paramilitars a Mèxic: Per què menteix Calderón? Guadalupe Lizárraga / Kaos en la Red 04/10/2011

Notes relacionades:

Hi ha paramilitars a Mèxic? i altres enigmes Salvador Camarena 03/10/2011
Els paramilitars, una realitat Proceso / 01/10/2011
Paramilitars creixen al país. Mèxic Chacatorex 01/10/2011

Veracruz: un altre estat de Mèxic consternat Joan Carles Guisado Cabezas / Font: suite101.net 27/09/2011

Descarregar la Revista Proceso 1822 "Los paramilitares si existen" i "El Horror estilo Zacatecas" (PDF)


Sí que hi ha paramilitars a Mèxic: EZLN Animal Político 30/09/2011
Es consolida el setge paramilitar a la comunitat de San Patricio: zapatistas Hermann Bellinghausen / La Jornada 30/09/2011
Comunicat de la JBG Nueva Semilla que va Producir. Caracol V que Habla para Todos 30/09/2011
Paramilitars de Oaxaca, en la impunitat: eurodiputadas Contralíneas / Chacatorex 30/09/2011

"Detencions i tortures" contra adherents de La Otra Campaña

o0o

Manifestació 15 Octubre a Reus

A Reus també s'ha convocat una manifestació dins la Jornada Internacional de Mobilització del 15-O "Unides per un canvi global":

15-O: Jornada internacional de lluita
Les nostres vides o els seus beneficis

Dijous 13 d'octubre
Performance anticapitalista
19 h. Plaça Llibertat, recorregut pels carrers del centre

Dissabte 15 d'octubre
Passem de la indignació a l'acció
11 h. Trobada al Punt d'Informació 15-M (c/Sant Joan)
Manifestació "Unides per un canvi global"
18 h. Sortida des del Punt d'Informació 15-M (c/Sant Joan)

Convoca: Assemblea Popular de Reus

-----------------------------------------------------------

15-O: Jornada internacional de lluita
Les nostres vides o els seus beneficis

Cridem a mobilitzar-nos pel repartiment del treball i de la riquesa i en defensa dels serveis públics i els drets socials, des de la perspectiva d'un canvi radical del sistema econòmic:
1- Defensa dels serveis públics (ensenyament, sanitat, serveis socials, transports,…) i oposició a les retallades, les privatitzacions i externalitzacions.
2- No pagar el deute i que la banca i els sectors estratègics siguin un sector públic.
3- Derogació de les reformes laborals i de les pensions que han retallat drets.
4- Redistribució de la riquesa i repartiment del treball, per a crear ocupació digna per a tots, i mentrestant garantir un ingrés adequat a totes les persones desocupades.
5- Paralitzar els desnonaments i garantir l’habitatge de lloguer a preus accessibles per a tots i totes.

Pels nostres drets socials i laborals.
Pel futur del planeta.
Per una democràcia real i participativa.

Fem sentir la nostra veu contra els poders polítics, econòmics i financers.

La lluita està en el carrer, en defensa dels nostres drets.

Assemblea Popular de Reus
o0o

Seu del Banco Santander a Reus... 15-O

Manifestació a Reus:

15-O (video) Per: Salvador Sáinz

15 O Reus (fotos) Per: Salvador Sáinz

o0o

Volen un món millor

Un miler de persones es concentren a la plaça del Mercadal per protestar contra les retallades

Maria Sabaté / Reusdigital.cat 15/10/2011

Centenars de persones s’han manifestat aquest dissabte a la tarda pels carrers més cèntrics de la ciutat donant resposta a la crida feta des de l’Assemblea Popular. Integrants de l’organització, sumat amb totes les persones a títol individual que s’hi han unit, han format part d’aquesta multitudinària manifestació. Aquestes concentracions s’han repetit simultàniament a diverses ciutats de Catalunya, i a més, aquest cop la reivindicació estava convocada, a nivell internacional, a més de 1000 ciutats d’arreu del món, responent al lema ‘units per un canvi global’.

La marxa ha començat a les 6 de la tarda al punt d’informació de l’Assemblea Popular del carrer de Sant Joan. Segons l’organització, aquesta reivindicació s’uneix al moviment global i amb aquestes accions pretenen exigir un canvi en el sistema actual. Les seves principals queixes van encaminades a les recents retallades en educació i sanitat que ha dut a terme la Generalitat. ‘’Ens volen retirar els nostres drets bàsics i a ells no els hi toquen cap privilegi, n’estem farts”, ha afirmat Dani Pérez, un dels membres de l’Assemblea. En aquest sentit, un altre punt de crítica ha estat la reivindicació d’una banca pública. “Prou de salvar els bancs. Exigim una rectificació del sistema capitalista” han reclamat des de l’organització. A banda de mostrar la seva oposició en front les retallades i demanar una banca pública, també demanen que es derogui la reforma laboral i la retallada de les pensions i que es redistribueixi la riquesa i el treball, per crear ocupació digna per a tots.

Del carrer de Sant Joan han desfilat cap a la plaça de Prim per arribar a la plaça Mercadal. ‘Culpables’ i ‘no ens representen’ han estat els crits que més s’han escoltat davant de la porta de l’Ajuntament on els manifestants s’han aglutinat. En aquest punt, en un discurs emparat sota el lema ‘per una democràcia real’, s’ha llegit un manifest que reivindicava la falta de participació del sistema actual ‘Ja n’hi ha prou, no som ni volem ser mercaderies de polítics ni especuladors’ han manifestat.

La trajectòria ha continuat baixant pel carrer Major i carrer de Batan per arribar a la seu de Comissions Obreres on també s’hi ha sentit els crits de ‘tampoc ens representen’ i on els manifestants han col·locat cartells a la façana que expressaven ‘Sindicats venuts al sistema’.

La concentració a la plaça del Mercadal ha arribat a aplegar a un miler de persones, tot i que durant la marxa el nombre de manifesants ha disminuït. La marxa de Reus es produïa a la mateixa hora a la ciutat veïna, Tarragona, que ha viscut la manifestació més important del moviment amb més de 12.000 participants.

o0o

El Camp s’escalfa amb la “tardor calenta”

Pobleviu.cat 15/10/2011

Avui a la tarda, s’han celebrat dues manifestació al Camp, en el marc de la jornada internacional de lluita, batejada com a “tardor calenta”. Des del punt d’informació del moviment 15-M, ubicat al carrer Sant Joan de Reus, prop d’un miler de persones han participat a la manifestació convocada per l’Assemblea Popular de Reus, amb el lema “Passem de la indignació a l’acció!”. A la mateixa hora, des de la plaça Imperial Tarraco de Tarragona, fins a vuit mil persones -moltes d’elles arribades des de diferents barris de la ciutat- han transcorregut pels principals carrers de la capital del Tarragonès fins a arribar a la Plaça de la Font, on s’ha clos la manifestació convocada per la Plataforma Contra les Retallades.

La manifestació de Reus assenyala els culpables de la crisi

La manifestació convocada per l’Assemblea Popular de Reus, on participen diferents col·lectius de l’esquerra anticapitalista de la ciutat, ha comptat amb diferents aturades al llarg del recorregut on s’han realitzat diferents parlaments per assenyalar els culpables de la crisi. La primera d’aquestes, s’ha desenvolupat davant el Banc Santander que fa cantonada entre la plaça del Prim i el carrer Sant Joan. Allí, una representant del sindicat CGT ha parlat de la injecció de diners públics a la banca i del paper jugada per aquesta durant la “bonança econòmica”.

La segona, ha estat just davant de la porta de l’Ajuntament. Dos representants de la CUP han fet un parlament, en que han destacat el paper que el Consisotir està fent davant de la situació de crisi, i fins i tot, destallant algunes de les propostes fetes per aquesta formació que han comptat amb l’oposició de la resta de grups municipals. També s’han enganxat paperògrafs a la seu dels sindicats CCOO i UGT, culpant-los de la desmobilització del conjunt de treballadors i treballadores, com també del seu paper de còmplices en les mesures aprovades pel govern espanyol i autonòmic.

Finalment, la marxa ha acabat a la rambla del Carrilet, on representants dels diferents col·lectius convocants, han realitzat diferents parlaments en que s’ha ressaltat la convocatòria de vaga en l’ensenyament universitari del proper mes, les retallades del sistema educatiu i sanitari, així com, la necessitat de mobilitzar-se per fer front a l’ofensiva neoliberal.


Quatre mesos després, ni un pas enrere a Tarragona

A Tarragona, la Plataforma Ciutadana en Defensa dels Drets Públics ha completat una manifestació semblant a la del passat 19 de juny, amb al voltant de deu mil persones, entre dotze i quinze mil segons l’organització. Sense gaires diferències destacables, s’ha fet força més èmfasi en la sanitat, des del tancament del CAP Bonavista, les urgències o les crides contra Boi Ruiz, que en aquest cas ha subtituït el conseller d’Interior Felip Puig. D’altra banda, la figura del President Companys ha estat present en diverses pancartes i lemes. Més gent de barris i més gent de la ciutat, menys d’altres poblacions, si més no en forma de pancartes.

La lectura del manifest, pel filòsof i jesuita Paco Xamar, ha precedit a l’himne a la llibertat de Labordeta i, finalment, la música s’ha apoderat de la plaça de la Font. Cap incident destacable d’una mobilització massiva que ha servit per, a banda de formar part de quelcom més global, deixar ben clar que la ciutat de Tarragona no tolerarà les retallades que des de l’executiu d’Artur Mas, la Unió Europea i els organismes internacionals s’estan imposant.


o0o

Més informació: 15-O Reus

o0o