22 de nov. 2014

Més de 500 persones reclamen a Barcelona justícia pels 43 estudiants desapareguts a Ayotzinapa

Desapareguts des del passat 26 de setembre s'estan duent a terme mobilitzacions a Mèxic i altres parts del món en solidaritat. Aquesta era la Quarta Jornada Global per Ayotzinapa 



A Mèxic, cada 20 de novembre se celebra la Revolució Mexicana de 1910. No obstant això, en aquesta ocasió la celebració va tenir un significat especial. En lloc dels actes oficials, els protagonistes van ser els 43 estudiants desapareguts de Ayotzinapa, Guerrero.

Desapareguts, segons denuncien les activistes mexicanes, a causa de la repressió policíaca i el crim organitzat que predomina a Mèxic en els últims anys. Desapareguts des del passat 26 de setembre, i des de llavors, paradoxalment, la seva presència s'ha reproduït en tot Mèxic i en moltes altres parts del món, on la gent reclama en veu alta: “¡Vivos se los llevaron, vivos los queremos!”.

Barcelona és una de les ciutats on els 43 estudiants de Ayotzinapa han fet presència. Una presència que cobra vida amb les paraules de dolor i indignació dels centenars de persones que han sortit als carrers per exigir justícia, per demandar a l'Estat mexicà –presidit per Enrique Peña Nieto– que resolgui el cas, que no esmenta, i que lliuri amb vida als estudiants.

Aquest 20 de novembre, convocats per la Quarta Jornada Global per Ayotzinapa, més de 500 persones van prendre el carrer a Barcelona per solidaritzar-se, una vegada més, amb els pares, amics i companyes dels 43 estudiants desapareguts. La cita va ser a les Rambles, el centre neuràlgic del turisme barceloní.

A partir de les vuit del vespre va començar la concentració a la part alta de les Rambles. No només hi havia persones d'origen mexicà, sinó també català i d'altres països. Estaven allà per aixecar la seva veu. I ñés que la indignació és tan gran que ha creuat fronteres. La gent present es preguntava: “Com és possible tanta injustícia? Com és possible tant salvatgisme?”.

“Ayotzinapa és la suma de la indignació”

 
La paraula s'aixeca i camina. S'aixequen també els cartells, s'encenen les veles, i una musiquita comença a sonar: un grup de noies jaraneras han vingut a compartir les seves melodies de son jarocho –música tradicional mexicana. Inicia llavors una marxa que baixa a un costat de les Rambles. I la seva presència cobra vida. Malgrat estar desapareguts, els 43 estudiants de Ayotzinapa estan aquí: “¡Vivos se los llevaron, vivos los queremos!” és la consigna que després del 26 de setembre la gent no es cansa de repetir i cridar.

La marxa avança, tomba a l'alçada del carrer Portaferrissa i arriba finalment a la plaça de la Catedral. Allà les participants nomenen, un per un, als 43 estudiants desapareguts. I acusen: “¡Fue el estado, fue el estado!”. Per elles, l'Estat mexicà és el responsable d'aquesta injustícia, i ve una altra consigna: “¡Que renuncie, que renuncie!”; que renunciï Enrique Peña Nieto, president de Mèxic, que fins ara no ha estat capaç de resoldre el cas ni oferir justícia.

“Ayotzinapa és la suma de la indignació” diu un dels participants a través d'un altaveu. Els fets recents li donen la raó. En els últims anys, no només han estat assassinats i desapareguts els estudiants de Ayotzinapa, hi ha centenars de persones que també han estat assassinades i desaparegudes per les forces policials i militars. I Ayotzinapa, en efecte, és la suma d'aquesta indignació.

Llavors es va fer el silenci. Es va demanar un minut de silenci en solidaritat amb els 43 estudiants de Ayotzinapa. Mentre no hi hagi proves fefaents que estan morts, la consigna és que apareguin amb vida. És el que exigeixen els seus familiars i és la demanda que es defensa.

Aquest 20 de novembre ha estat especial. Fins i tot, en el zocalo de Ciutat de Mèxic, el govern va decidir clausurar els festejos oficials de la Revolució Mexicana. En el seu lloc, els protagonistes van ser els 43 estudiants desapareguts de Ayotzinapa. Ells també, com els zapatistes de la Revolució, han lluitat per la democràcia i la justícia. Ahir, la Revolució Mexicana no va ser relegada, sinó reivindicada.

Informació relacionada



-.-

13 de nov. 2014

Una gravació mostra la brutalitat de l'agressió a un ciutadà ucraïnès a Barcelona

http://www.324.cat/video/5345131/Atac-duns-joves-antifeixistes-a-un-grup-ducrainesos

TVC - 13/11/2014

Les imatges gravades per una dona ucraïnesa mostra l'agressió de tres joves antifeixistes a un grup d'ucraïnesos, un dels quals va rebre un fort cop de casc al cap i ha passat un mes en coma. La gravació mostra com van passar els fets, posteriors a una xerrada celebrada a l'ateneu La Torna, al barri de Gràcia, que l'11 d'octubre passat va cedir el seu espai al Comitè Català de Solidaritat amb els Antifeixistes Ucraïnesos.

En un grup d'ucraïnesos que sortien de La Torna, hi havia Sasha, un enginyer de 56 anys que havia arribat feia dues hores a Barcelona per visitar el seu cunyat. Sortint de l'acte, tres persones que no eren a l'ateneu es dirigeixen als ucraïnesos acusant-los de "feixistes" i algun cop de peu. De mica en mica, la situació es descontrola i un dels agressors estaborneix Sasha amb un cop de casc. Aquest cop provoca un xiscle de la dona que enregsitra les imatges, que reclama l'ajuda de la gent que hi ha al carrer en aquell moment. Un dels vianants, un home que fuma amb pipa, se li acosta i li etziba: "vés al consolat, 'gilipolles'".

Sasha ha passat un mes en coma a la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital de Sant Pau, amb "un pronòstic reservat". Tot i que sembla que "sobreviurà", no se sap si li quedaran seqüeles.
Detinguts gràcies a la gravació

Quatre dies després dels fets, els tres agressors (de 26, 27 i 28 anys) van ser detinguts pels Mossos d'Esquadra. El més jove, autor material de l'agressió més greu, està en presó preventiva per un delicte d'homicidi en grau de temptativa. Els altres dos han quedat en llibertat amb càrrecs per delictes de lesions.

La policia catalana ha subratllat que aquests tres agressors no participaven de l'assemblea celebrada a 'La Torna' i, per tant, desvinculen totalment l'incident d'aquest centre independentista, que només havia cedit el seu espai.

L'advocat Sebastià Martínez Ramos, que defensa la família d'en Sasha, defineix l'agressió com una acció de "violència gratuïta marcada per l'odi". Creu que els fets que van tenir lloc en aquest carrer del barri de Gràcia són "rotundament intolerables".

La víctima del cop de casc al cap, traslladat en ambulància la nit dels fets.
(Foto: ACN)
 -.-

La constructora ACS ja ha cobrat els 1.350 milions d'indemnització per aturar Castor

La plataforma Castor. (Foto: ACN)

TVC - 13/11/2014

La indemnització de 1.350 milions d'euros a l'empresa constructora del magatzem de gas Castor ja ha estat pagada. Segons ha pogut saber TV3, la constructora ACS ha comunicat aquest dijous a la tarda a la Comissió Nacional del Mercat de Valors que dimarts passat, dia 11, li van ser abonats els 1.350 milions per compensar l'obligació d'aturar l'activitat a la planta.

Els diners els han avançat un grup de bancs, però els pagaran els consumidors a través de les factures del gas els pròxims 30 anys. El termini per fer el pagament acabava aquest divendres, segons el decret aprovat pel consell de ministres en què també s'ordenava la hibernació de la planta situada davant de la costa d'Alcanar i Vinaròs.

La injecció de gas al magatzem va provocar centenars de petits terratrèmols que van alertar la població i que van acabar provocant-ne el tancament.

-.-

Florentino ja ha cobrat



Nació Digital.Cat 13/11/2014 - L'empresa ACS comunica a la Comissió Nacional del Mercat de Valors que els 1.350 milions de la indemnització pactada ja han estat abonats

Este dimarts passat, Florentino Pérez va cobrar els 1.350 milions que el Govern va aprovar concedir-li com a indemnització per renunciar a la concessió del magatzem de gas Castor. Tres dies abans que s’acabés el termini fixat pel reial decret aprovat fa poc més d’un mes per fer efectiva la indemnització, Escal UGS ja té els diners a la butxaca. Així ho ha informat avui l’empresa de Florentino, ACS, que és propietària del 66% d’Escal UGS, a la Comissió Nacional del Mercat de Valors.

La informació aportada per ACS avui en un informe de resultats, concretament en un apartat on informa de l’aprovació del reial decret i del seu contingut, exposa que “la compensació a Escal UGS per la inversió realitzada en el projecte (€ 1.350,7 milions) ha estat abonada el passat 11 de novembre”.

Justament avui diverses organitzacions de la societat civil (entre elles l'Aliança contra la pobresa energètica, la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia i la Plataforma por un Nuevo Modelo Energético), han mostrat el seu rebuig davant el desenllaç del projecte d'emmagatzematge submarí de gas natural Castor. En un comunicat, les entitats signants urgixen als representants dels diferents grups polítics que duguen a terme una impugnació del RDL que contempla la indemnització davant el Tribunal Constitucional abans que acabe el plaç per presentar-lo, el 3 gener 2015.

De fet, el mateix dia que es feia el traspàs dels diners el Govern de la Generalitat acordava sol·licitar un dictamen preceptiu al Consell de Garanties Estatutàries per analitzar la constitucionalitat del reial decret llei espanyol que fixava les condicions per indemnitzar l’empresa promotora. El govern entén que s’estan vulnerant “els drets i interessos dels usuaris del sistema gasista a Catalunya, afecta l’autonomia de la Generalitat i no fa un ús adequat de l’ordenament jurídic”.

11 de nov. 2014

El grup feixista Democracia Nacional fa el ridícul el 9-N

El partit ultra Democracia Nacional havia amenaçat amb mobilitzar “centenars” de militants a Cardedeu per evitar que es votés el 9-N

La concentració convocada per Ana Castillo va reunir tres persones

Llibertat.Cat 11/11/2014

Fa una setmana la militant del partit ultradretà Democracia Nacional a Cardedeu Ana Castillo (ex-secretaria del PP a Sant Antoni de Vilamajor i ex-candidata de Plataforma per Catalunya a Cardedeu) va anunciar que el seu partit reuniria “centenars” de militants a Cardedeu per evitar que el dia 9 es votés. En realitat la concentració feixista del dia 9 a Cardedeu va reunir 3 persones (al migdia encara esperaven que vingués un autocar de Madrid amb els centenars de militants però els reforços mai van arribar).

Durant la concentració ultradretana els Mossos d’Esquadra van identificar els 3 membres del partit (Ana Castillo, el seu marit Eduardo Lera Benavides i un tercer militant) trobant-se amb la sorpresa que Lera Benavides tenia un assumpte pendent amb la justícia per una causa relacionada amb la violència domèstica. L’any 2005 Eduardo Lera Benavides va ser sentenciat a tractament psiquiàtric per difondre en diferents mitjans de comunicació que la seva dona (ara ex-dona) era amant del comte Lecquio i que la seva filla era d'aquest. La magistrada del Jutjat penal número tres de Santander va condemnar Eduardo Lera Benavides al tractament psiquiàtric i al pagament d'una indemnització a la seva dona, de la qual es trobava en tràmits de separació, de 6.000 euros, si bé l'absolia del delicte d'injúries del qual havia estat acusat en aplicar l'eximent completa de l'article 20.1 del Codi penal, que s'aplica a qui en el moment de cometre la infracció penal, a causa de qualsevol anomalia o alteració psíquica, no pugui comprendre la il·licitud del fet o actuar d'acord amb aquesta comprensió. L’acusat s’havia de sotmetre a tractament mèdic psiquiàtric per un especialista del Servei Càntabre de Salut, durant el termini de dotze mesos, amb informes mensuals. La detenció del passat dia 9 de novembre pot estar relacionada amb el no compliment d’aquesta sentència ja sigui perquè Lera no ha pagat la multa o perquè no ha acabat el tractament psiquiàtric.

Democracia Nacional no es va limitar en fer el ridícul a Cardedeu perquè també va participar en el desastrós intent d'assalt de l'Escola d'Hosteleria de Girona on cinc ultradretans van intentar trencar una urna sense aconseguir-ho ja que van ser expulsats i retinguts pels votants i posteriorment detinguts pels Mossos d’Esquadra. Un integrant d’aquest grup d’assaltants frustrats és un militant gironí de les joventuts de Democracia Nacional anomenat Lluis Serrat que es va posar a plorar quan va ser retingut a les portes del punt de votació. La web de Democracia Nacional Joven ha fet una recopilació de les seves “gestes” durant el 9-N.


 -.-

10 de nov. 2014

9-N Cinc feixistes encaputxats van irrompre a l'Escola d'Hostaleria de Girona

El PxC i l'MSR se'n desmarquen

La resposta de la gent ha estat contundent. Foto: Carles Palacio


Nació Digital.Cat 09/11/2014

Cinc encaputxats han entrat dins l'Escola d'Hostaleria de Girona, insultant els votants i trencant mobiliari. La resposta popular ha estat contundent. La gent els ha reduït fins que han arribat els Mossos d'Esquadra, que els han detingut entre aplaudiments. Han estat detinguts i identificats. Els Mossos han confirmat que quedaran en llibertat a l'espera que el jutge els citi a declarar.

Des de la investigació s'havia informat inicialment que eren militants de Joventuts Identitàries de Catalunya, JIC, l'organització juvenil de PxC. Des de PxC ho neguen rotundament. "No tenim res a veure amb aquesta gent", explica a Nació Digital Robert Hernando, el líder del partit. També s'havia especulat amb la possibilitat que fossin propers al Movimiento Social Republicano (MSR), però el líder de la formació a Catalunya, Jordi de la Fuente, tampoc no assumeix l'acció com a pròpia. 



Han tingut la "mala sort" d'anar-se a topar amb uns quants jugadors de rugby del GEiEG
 
Dos dies després dels fets VilaWeb ha pogut parlar amb el jugador de rugbi que es veu en la fotografia, aturant un dels feixistes. El seu relat corregeix el d'aquesta notícia, precisant que no es tractava d'un equip sencer, sinó d'ell i de la gent de les meses que hi havia en aquell moment. Podeu llegir les seves declaracions ací: La sang freda del jugador de rugbi que va aturar un ultra el 9-N

Heus ací el vídeo del moment en què van fer fora els feixistes. Vídeo publicat per @CalaixNikov:



Pengen els vídeos de l’agressió feixista de Girona

S’han penjat al youtube i al vimeo dos vídeos de l’agressió feixista al punt de votació de l’Escola d’Hosteleria de Girona 

Llibertat.Cat 10/11/2014 Els  cinc encaputxats van irrompre a l'Escola d'Hostaleria de Girona entre crits de 'Viva España', i van trencar una urna a puntades de peu, tot i que els voluntaris de la consulta la van poder tornar a muntar per seguir utilitzant-la.

Els agressors van fer la cua amb la resta de persones que anaven a participar i, en entrar al local, cap a les 11.30 hores, van trencat plats i objectes de l'escola i es van tapar les cares amb un passamuntanyes. Les persones que eren al punt de participació van tractar de detenir els encaputxats i finalment van retenir a diversos d'ells. Els Mossos d'Esquadra van detinir els cinc encaputxats, d'entre 21 i 34 anys, als quals se'ls imputen delictes de lesions, danys i desordre públic. Posteriorment van ser posats en llibertat amb càrrecs i a l'espera de ser citats judicialment. Els detinguts són de Girona, Sant Hilari Sacalm, Les Planes d'Hostoles, Vilafant i Vilajuïga, com a mínim dos dels atacants són membres de Plataforma per Catalunya. S’han penjat al youtube i al vimeo vídeos de l’agressió feixista al punt de votació que ja han rebut milers de visites.


 
Dos atacants de l’Escola d’Hostaleria de Girona són activistes de Plataforma per Catalunya


Almenys dues de les persones que ahir van intentar rebentar la consulta del 9N a l’Escola d’Hostaleria de Girona pertanyen a l’entorn de Plataforma per Catalunya. Així ho ha pogut descobrir l’Ariet després de comparar les fotografies de l’atac amb les imatges publicades per aquesta organització a la seva pàgina de Facebook. Tal com es pot veure, els dos atacants haurien participat en diversos actes pretesament benèfics organitzats per les Joventuts Identitàries, la branca juvenil de PxC, durant els darrers mesos. En les imatges, els dos atacants apareixen en companyia d’altres militants com Sergio Concepción o Sergi Fabri, coneguts pels seus contactes amb el partit neonazi Alba Daurada. Les imatges han estat publicades a Facebook entre els mesos de juny i setembre d’aquest any. Llegir més.. Ariet (Redacció) 

Informació relacionada:

11/11/2014 El grup feixista Democracia Nacional fa el ridícul el 9-N
La concentració feixista del dia 9 a Cardedeu va reunir 3 persones (al migdia encara esperaven que vingués un autocar de Madrid amb els centenars de militants però els reforços mai van arribar). Llegir més..

-.-

Vinculen l'atac feixista a la galeria d'art de Figueres amb els del 9N a Girona

· Els joves tindrien vinculació amb Plataforma per Catalunya (PxC)

Ara Girona.cat 12/11/2014

Els autors de les pintades feixistes a la galeria d'art Dolors Ventós de Figueres (Alt Empordà) i al carrer Peralada de la mateixa ciutat el divendres 7 de novembre podrien ser obra dels mateixos que van irrompre a l'Escola d'Hostaleria de Girona durant la celebració del 9N segons explica "El Punt Avui".

La investigació, que a hores d'ara es manté oberta, treballa amb la gravació d'una càmera de seguretat d'un carrer de la capital altempordanesa on se'ls ha identificat. Les seves identitats segons ha pogut conèixer el diari gironí són; Juan Carlos Cantero Fornieles (Vilafant), Lluís Serrat Teixeira (la Cellera), Marcos Rojano Muñoz (Sant Hilari Sacalm), Raúl Galán Barragán i Sergio Roldán Moreno (Vilajuïga). El segon és el protagonista del vídeo enregistrat per diversos testimonis a l'entrada de l'Escola d'Hostaleria que fou reduït per un grup de jugadors de l'equip de rugbi del GEiEG.

Amb tot, els Mossos d'Esquadra no aprofundeixen en aquesta suposada relació i no confirmen ni desmenteixen el suposat vincle. Tots cinc joves pertanyen d'una manera o un altre a Plataforma per Catalunya (PxC) i en els seus perfils de Facebook es pot observar una tendència envers idearis d'extrema dreta com també la seva presència en actes del partit. Tanmateix la formació xenòfoba va assegurar a Twitter que els nois no tenen cap mena de vinculació amb PxC.

-.-