9 d’abr. 2011

El General Emiliano Zapata. 92 anys del seu assassinat

Diumenge 10 d'abril de 1919, avui fa 92 anys, cau assassinat pel traïdor Jesús Guajardo el General Emiliano Zapata, cabdill de l'Exèrcit Libertador del Sud a la hisenda de Chinameca, Morelos.

Emiliano Zapata Zalazar (8 d'agost, 1879 – 10 d'abril, 1919) fou una figura prominent de la Revolució Mexicana que es va aixecar en armes contra del govern de Porfirio Díaz el 1910. És considerat un dels herois de Mèxic.

Des de 1909 Zapata era un dirigent dels camperols a Morelos, el seu estat natal. El 1911 es va convertir en el cap del moviment revolucionari del sud del país, demandant una reforma agrària radical ("la terra pertany a qui la treballa", va ser el seu lema). Després de l'assassinat de Francisco I. Madero i la presa del poder per Victoriano Huerta, la lluita armada s'incrementà, i Zapata es va convertir en un dels caps revolucionaris més importants, introduint reformes molt radicals a Morelos, raó per la qual va ser assassinat, suposadament per ordres del nou president, i promotor de la nova constitució, Venustiano Carranza. No obstant això, el seu llegat i moltes de les seves demandes en favor dels camperols van ser escrites a la nova constitució, la qual establia el repartiment de la terra gratuïtament a tots els camperols com a dret constitucional, i una reforma agrària.

Guajardo li va fer creure a Zapata que estava descontent amb Carranza i que estaria disposat a unir-se a ell. Zapata li va demanar proves i Guajardo els hi va donar al afusellar a aproximadament 50 soldats federals, amb consentiment de Carranza i Pablo González, i oferir-li a Zapata armament i municions per continuar la lluita. Així, van acordar reunir-se en la Hisenda de Chinameca , Morelos , el 10 abril de 1919 . Zapata va acampar amb la sevas tropa a les afores de la hisenda, s'hi va apropar acompanyat únicament per la seva escorta de 300 homes. En creuar el dintell, un ordenança apostat a l'entrada, va tocar amb el clarí la crida a honors. Els homes van formar 2 files a l'entrada de la hisenda i entre ells s'hi van barrejar els 10 homes de Guajardo. Aquesta va ser el senyal perquè els tiradors ocults a les files de Zapata disparessin contra aquest que va caure ferit de 9 trets, els seus soldats van fugir espantats després d'això. Molts van condemnar el procediment. A més, això va donar lloc a que, un cop mort, Zapata es convertís en l'apòstol de la revolució i símbol dels camperols desposseïts. El moviment va continuar, encara que ja amb menys intensitat, i els zapatistes van acordar nomenar Gildardo Magaña Cerda cap de l'Exèrcit Libertador del Sud. Ell seria l'últim, ja que gairebé un any després, els antics companys de Zapata s'integrarien al govern aguaprietista , encara que alguns d'ells serien assassinats pel mateix govern.

Entre la gent comuna de l'estat de Morelos, que es negava a donar crèdit a la mort de Zapata, circulava la creença que no era el seu cabdill el que havia estat assassinat per Guajardo. Es deia que li feia falta una piga, que si Zapata era més alt o més bru. Es deia que no era possible que, si Zapata havia escapat a tantes emboscades i sempre havia tingut tan bon olfacte per als enganys, hagués caigut d'aquesta manera. Es deia que Zapata havia manat en el seu lloc a un dels seus compares, amb qui compartia una gran semblança. Malauradament la identificació del cadàver de Zapata per part d'antics companys d'armes i gent propera va ser contundent: el cadàver corresponia al cabdill del sud.

Els seguidors d'Emiliano Zapata reben des de llavors el nom genèric de zapatistes, encara que és molt important fer la distinció entre els zapatistes de temps de la Revolució Mexicana i els actuals neozapatistes del sud de Mèxic. Avui dia, l'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional (EZLN), un moviment pro-indígena de l'estat de Chiapas, utilitza el nom del revolucionari, identificant-se amb la seva lluita en favor dels camperols.

Zapata és l'autor de la famosa frase «És millor morir de peu que viure tota una vida agenollat». Dolors Ibárruri , «La Pasionaria», certament la va popularitzar, al costat d'altres frases de Èsquil, en els seus discursos durant la guerra civil espanyola .

Corrido d'Emiliano Zapata el cabdill de sud interpretat per Amparo Ochoa.

Funeral d'Emiliano Zapata.


Entrada de Villa i Zapata a la Ciutat de Mèxic.


Lax'n'Busto - Emiliano Zapata

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada