28 de set. 2009

L'or de Chiapas

Mentre ens trobàvem en terres llunyanes, també poguérem viure de prop un altre dels conflictes que colpeja la zona; La mineria.

El 17 d'agost, fou encarcerat (primer el desaparegueren) Mariano Abarca Roblero, membre de la REMA, y líder del Movimiento Popular de Resistencia, membre actiu de la resistencia contra la mineria, alliberat el 25 d'agost. Val a dir que els dies 29 y 30 d'agost es celebrava el II Encuentro Nacional de la Red Mexicana de Afectados por la Minería (REMA), és de suposar que s'intentava evitar la seva presencia com a membre actiu que és.

El passat 16 de setembre, es celebrà una marxa contra la mineria a l'Estat de Chiapas, Méxic, després de l'increment de protestes per part dels municipis afectats, Chicomuselo, Mazapa de Madero, Motozintla y Siltepec. La queixa contra l'espoli dels recursos minerals, la destrucció dels boscos, contaminació dels rius per cianur, l'erosió de la terra i el desgavell que provoca a tot l'ecosistema, així com la persecució per part de les empreses als moviments socials i o de protesta.

La Red Mexicana de Afectados por la Minería (Rema) denuncià que des de l'any 2000 al mes a Chiapas s'han atorgat 97 concessions mineres de més de un milió d'hectàrees de terra en diferents regions.

Aquest passat 25 de setembre, l'empresa “Linear Gold México”, anunciava la clausura de les seves activitats a Chiapas. Gerardo Abel Cano Mendoza, gerent del Projecte Ixhuatán, mitjançant una carta al Governador de l'Estat de Chiapas, datada del dia 18, comunicava que l'empresa tancava projectes i oficines a partir del 30 de setembre a tot l'Estat, argumentant els conflictes amb els “ejidatarios” propietaris dels terrenys,

Junt amb l'empresa Blackfire Exploration Corporation, la Linear Gold Corp., tenen la majoria de les concessions otorgades pel govern federal a las mineres estrangeres a l'Estat de Chiapas.

Segons la pàgina web de la minera, en el Projecte Ixhuatán (des del 2005) s'han extret 31.103,477 kg d'or i 136.855,298 kg de plata

Com funciona la mineria a cel obert? Quines conseqüències té?

Mariano Abarca Roblero fou assassinat el 27 de novembre de 2009

Consecuencias de la minería de oro a cierlo abierto I


Consecuencias de la minería de oro a cierlo abierto II

1 comentari:

  1. com sempre un informe molt culpidor
    que ens posa una mica els peus a terra
    de la realitat en que vivim

    una abraçada

    ResponElimina