20 d’oct. 2012

Marcel·lí Perelló i Valls. Unes pinzellades

Marcel·lí Perelló (al micròfon) amb César Tirado, Roberto Escudero i José Nasar, a la conferència de premsa del CNH, el 6 d'octubre de 1968, primera després de la matança de Tlatelolco
Avui dediquem aquest post a un personatge que creiem força interessant, en Marcel·lí Perelló. Aquí unes pinzellades per qui pugui interessar. De pas, com que encara estem dins el mes d'octubre, i com que té relació amb el personatge unes pinzelladestes més al que fou el 2 d'octubre, Mèxic 1968 i més ara que estem una altra vegada en una situació similar pel que fa al descontentament estudiantil. També per que barbaritats com aquella mai s'han d'oblidar ni repetir. Molts recordaran el maig del 68 a París, segurament Mèxic passà més desapercebut, però no per això fou menys important.
 

Marcel·lí Perelló, parla al míting de Ciutat Universitària del 20 d'agost de 1968
Marcel·lí Perelló i Valls (Ciutat de Mèxic, 1944), com a estudiant de física a la Facultat de Ciències de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM), fou un dels dirigents del gran moviment estudiantil de l'any 1968, la repressió del qual ocasionà, entre d'altres coses, la matança d'estudiants del 2 d'octubre, a la Plaça de les Tres Cultures, a Tlatelolco.

Marcel·lí Perelló i Valls, fill de Marcel·lí Perelló i Domingo (Barcelona 1897? - Ciutat de Mèxic 1961) fou un guerriller, polític i periodista català.

En
Marcel·lí Perelló (fill), va estudiar a l'Acadèmia Hispano Mexicana, a Mèxic DF

Estudiava física a la Facultat de Ciències de la UNAM quan va esclatar el Moviment Estudiantil-Popular Mexicà de 1968. Va ser representant d'aquest planter davant el Consell Nacional de Vaga. Havia ingressat a la Joventut Comunista de Mèxic el 1965.

El 1968, a l'inici del Moviment, va ser detingut quan la policia va ocupar el local del PCM i alliberat poc després. Després de l'aixecament de la vaga, després de la matança de Tlatelolco, va sortir a l'exili al gener de 1969. Va estar a França, Romania i Catalunya. Aquest any va canviar impressions a París amb Daniel Cohn-Bendit i Alain Krivine, dos dels principals dirigents de la Revolució de Maig. Es va graduar com matemàtic a la Universitat de Bucarest el 1975 i va obtenir el mestratge en Ciències en aquesta mateixa institució el 1977.

Va donar classe a la Universitat de Barcelona de 1977 a 1985 quan va tornar a Mèxic. A la Universitat Autònoma de Sinaloa (1985-86). I a la Universitat Autònoma de Puebla (1987-88). Des de 1990 fins a data d'avui és professor a la Facultat de Ciències de la UNAM i és també secretari per a Assumptes dels Estudiants del mateix planter.

Actualment és editorialista del diari Excelsior i realitzador radiofònic a la RadioUNAM.

Per saber-ne més del Marcel·lí... a Wikipèdia

Pel que fa al Moviment estudiantil de 1968 a Mèxic
Movimiento de 1968 en México i Masacre de Tlatelolco  (Cast.)

El pare: Marcel·lí Perelló i Domingo


Germana: Mercè Perelló i Valls (Mèxic, 1947) revolucionària, activista política i cultural

Un altre dels germans: Carles Perelló i Valls
(1932), matemàtic i professor a la UAB;

o0o

Aquí un dels programes del Miquel Calçada, “Afers exteriors” TV3 (1era temporada) a Mèxic, on apareix el Marcel·lí Perelló i la seva germana Mercè, una revolucionària, activista política i cultural (El març 2003 encapçala la brigada mexicana d'Escuts Humans, és una dels últims escuts humans a sortir de Bagdad, abans del bombardeig massiu del trio de les Açores a la recerca d'armes de destrucció massiva).

Afers exteriors 30/04/2003 Mèxic (1a temporada)

Miquel Calçada, Mercè Perelló i Marcel·lí Perelló a la Plaça de les Tres Cultures, a Tlatelolco
 

o0o

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada