28 d’oct. 2013

Mor Lou Reed, un dels pioners del rock

El rock perd amb Lou Reed una de les seves veus més llegendàries  


El músic novaiorquès, que al maig s'havia sotmès a un trasplantament de fetge, tenia 71 any

Font: Vilaweb.Cat

Lou Reed, un del pioners del rock, es va morir. En va començar informant inicialment la revista Rolling Stone i posteriorment ho van confirmar els seus agents. Compositor i guitarrista, serà recordat per ser un dels co-fundadors de la mítica Velvet Underground, un dels grups més influents de la història del rock. No s'ha revelat la causa de la mort, però al maig li van fer un trasplantament de fetge. Tenia setanta-un any.

Lewis Allen Reed, més conegut com a Lou Reed, havia nascut a Brooklyn (Nova York) el 2 de març de 1942. L'any 1964, i protegit per Andy Warhol, va impulsar amb John Cale The Velvet Underground, formació que va fer palès que les lletres i el missatge poden ésser més importants que no pas la música en si. De fet, l'àlbum de debut de la formació, 'The Velvet Underground & Nico' (1967), amb portada de Warhol, es considera un dels discs més influents de la segona meitat del segle XX.

El considerat pare del rock independent va escriure, com a cap del grup The Velvet Underground, cançons que han passat a la història com Heroin, Rock and Roll, I'm Waiting for the Man i Sweet Jane. Més tard va dedicar-se a la música en solitari.

Unit sentimentalment amb la violinista i artista experimental Laurie Anderson, la parella sempre va mostrar admiració per la literatura catalana fins al punt que unes quantes vegades havien recitat peces adaptades de Brossa, Casasses, Espriu i Estellés, entre més autors.


La figura de Lou Reed té també una connexió amb la cultura catalana. Des del primer concert al nostre país el 1975 (quan encara actuava la censura franquista i no se li van permetre de cantar temes com el conegut 'Heroin'), va visitar sovint Catalunya o bé demostrava, allà on era, la seva admiració per la literatura catalana.

N'és una bona mostra l'admiració pels poetes catalans, que es va traduir en projectes artístics com l'espectacle 'Made in Catalunya' (ací en teniu el llibret) al Baryshnikov Center de Nova York, el 2007, on va recitar amb la seva companya Laurie Anderson i Patty Smith versos de Brossa, Casasses, Espriu, Estellés i Martí i Pol, entre més autors.

El 2008 ho va tornar a fer a Barcelona, en el Festival de Poesia 'Kosmópolis' del CCCB, on va presentar el llibre de versos 'Travessa el foc'. En la conferència de premsa prèvia, Reed va parlar de política i del conflicte al País Basc (vídeo).

I el 2009 va dur amb Laurie Anderson 'The Yellow Pony' al Festival de la Porta Ferrada.

Amb barretina
Lou Reed amb barretina.
Imatge Xavier Boronat

El desembre passat, Lou Reed va sorprendre a la seva pàgina de Facebook amb la publicació d'una caricatura seva on apareixia amb barretina i, de fons, un paisatge que recordava Montserrat. El dibuix es va publicar al costat del vers 'Jingle all the way', de la nadala 'Jingle Bells', i un vincle a un vídeo amb la seva cançó 'The Bells' (1979). El més sorprès de tots va ésser l'autor de la caricatura, el dissenyador gràfic Xavier Boronat.


 
 


Made in Catalunya with Lou Reed and Laurie Anderson 
-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada