1 de juny 2014

La solidaritat amb Can Vies desborda el centre de Barcelona

Milers de persones s'han manifestat avui a Barcelona per rebutjar el desallotjament de Can Vies i la repressió de les protestes dels darrers dies al barri de Sants. La mobilització –que ha reunit columnes dels barris de Sants, Gràcia, Horta, Sant Andreu, el Guinardó, el Clot i també de ciutats de l'àrea metropolitana, com El Prat i Badia del Vallès– omplia el carrer d'Urgell des de Sepúlveda fins a tocar del Paral·lel. Amb una densitat de dos manifestants per metre quadrat això equivaldria a més de 20.000 persones. La manifestació ha transcorregut sense problemes des de la plaça Universitat fins a l'Avinguda de les Drassanes, on els Mossos havien desplegat un cordó i han impedit que la marxa continués cap a la plaça Sant Jaume. La protesta s'ha dispersat i un grup ha conseguit arribar a Sant Jaume, mentre altres avançaven per l'avinguda de les Drassanes i la rambla del Raval. A la Gran Via, els Mossos han envoltat i identificat un grup d'un centenar de persones que, al final de la protesta, tornaven cap al barri de Sants

Pancarta que encapçalava la manifestació en suport a Can Vies
ROBERT BONET

@LA_DIRECTA 01/06/2014

“Des de la perifèria de Barcelona s'està vivint amb molta intensitat la mobilització per Can Vies, perquè és un referent del moviment okupa, juvenil, estudiantil i feminista.... ho vivim molt a flor de pell”, explicava en Pol, que acabava d'arribar amb la columna d'Horta. “Hem sortit 25 persones i hem arribat aquí centenars: estem fent concentracions i cassolades diàries i molta gent del barri, de totes les edats, simpatitza amb la protesta”, afegia. “Si Can Vies va a terra, tothom en peu de guerra”, i l'exigència de llibertat sense càrrecs per a tots els detinguts han estat els crits més sentits a la protesta, i també se sentien consignes com “Violència és no arribar a final de mes” o “Trias, escolta, això és una revolta”.

Pau Guerra, del col·lectiu de Can Vies, no amagava la seva emoció amb la resposta: “Han vingut milers de persones, i moltes més que han sortit a repicar cassoles. Ara continuarem treballant per reconstruir l'espai i recuperar la vida social, política i cultural que teníem fins ara. Volem que ens deixin en pau el districte i l'Ajuntament”. El col·lectiu reclama la dimissió de Xavier Trias, alcalde de Barcelona i del regidor de Sants, Jordi Martí. “Dilluns van fer una salvatjada i cada dia que passa queda més clar. És cínic que parlin de diàleg després de desallotjar-nos i començar a enderrocar l'espai”. Can Vies també reclama la llibertat immediata i sense càrrecs de tots el detinguts i la paralització del procediments judicials oberts contra els espais okupats de la ciutat.

El president de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Lluís Rabell, també ha participat en la protesta i ha defensat el model de mobilització d'aquest dissabte al matí “que ha permès que tot el veïnat se sumi” a l'inici de la reconstrucció del centre social. “Cal seguir pressionant l'ajuntament en tots els àmbits per defensar que el que sembla una fràgil treva es mantingui i que Can Vies es pugui consolidar: la mobilització ha obert una finestra d'oportunitat conquerida amb la lluita i cal aprofitar-la”. Rabell ha denunciat les “crides incendiàries” del regidor del PP Alberto Fernández Díaz, que avui ha demanat l'enderrocament de Can Vies “per evitar que es converteixi en un mausoleu dels antisistema”. El president de la federació veïnal l'ha acusat de “voler una situació de caos per justificar la mà dura... i si és de Madrid millor”.

En la protesta han participat també els familiars de Sergi Rubià, de 30 anys, un dels dos detinguts per als quals el jutge ha imposat presó preventiva. “Ha estat una detenció totalment arbitrària: el Sergi va decidir marxar quan va veure que la situació es complicava i el van agafar: és un cap de turc, li podia passar al fill de qualsevol família”, explicava el germà del jove, que pertany als Castellers de Sants i és estudiant de cinema i auxiliar d'Infermeria.

Un cop s'ha endinsat al Raval no es veia ni l'inici ni el final de la manifestació
ROBERT BONET

Bloqueig policial a les drassanes

La marxa ha avançat enmig d'un fort dispositiu policial fins a l'avinguda de les Drassanes, on l'advertència de la intervenció dels mossos ha fet dividir la protesta. Els antiavalots s'han posat les màscares, han demanat a la premsa que es quedés a un costat i han anunciat una càrrega. Alguns manifestants han cremat contenidors, mentre la resta es movia pels carrers del centre, on hi havia molts turistes que miraven encuriosits i feien fotografies. Finalment una part de la gent ha pogut reagrupar-se a plaça Sant Jaume, i els Mossos han concentrat una trentena de furgonetes al carrer Ferran. L'altre focus de la protesta ha estat a la Rambla del Raval, on s'han aixecat nombroses barricades amb contenidors encesos i hi ha hagut trencadissa de vidres. Un vehicle que era al costat d'un contenidor també ha quedat cremat.

Un grup d'un centenar ha tornat a la plaça Universitat i es dirigia cap a Sants quan desenes de furgonetes els han encerclat a la Gran Via, a l'alçada del carrer Rocafort i els han forçat a que s'identifiquessin. La policia ha pres imatges dels retinguts amb diferents peces de roba abans de deixar-los marxar un cop havien donat les seves dades. “Ens seguien una vintena de furgonetes per Gran Via i de sobte a Rocafort ens han encerclat: els mossos han baixat i ens han acorralat fins al xamfrà de Rocafort. Després d'una bona estona, ens han agafat a cadascun dos mossos, ens han registrat les bosses i si teniem peces de roba ens les feien posar per gravar-nos amb elles, ens han gravat de dalt a baix i també el nostre DNI i ens han deixat marxar després de tenir-nos encerclats més de cinquanta minuts”, explica Gabriel, un dels joves que han estat identificats.

Els mossos d'esquadra amb la màscara antigas al capdevall de les Rambles
ROBERT BONET
Més informació:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada