1 de juny 2014

Una nova etapa del zapatisme

L'EZLN fa desaparèixer el Subcomandant Marcos durant l'Homenatge a un mestre zapatista assassinat

Foto dels mitjans lliures, alternatius, autònoms o com es diguin

Marc Delcan / Marta Molina
Caracol de La Realidad, Chiapas, Mèxic
@MarcDelAl / @martamoli_RR
Roda el Món / La Directa 28/05/2014

Mitjanit. Passades les dotze segons l'horari del front de combat sud-oriental de l'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional (EZLN). Som a La Realidad, caracol 1, zona de la selva fronterera. Una llarga nit envolta l'escenari que han construït les zapatistes i que, durant tot el dia, ha vist passar els actes d'homenatge José Luis Solís López, Galeano, assassinat a trets per membres d'una organització camperola (CIOAC-Històrica) cooptada pel govern de Chiapas en aquest lloc emblemàtic (La Realidad) la primera capital del zapatisme civil i pacífic.

L'homenatge del dia 24 s'ha replicat a diversos racons del món mentre més de 2.300 bases de apoyo i gairebé mil persones de la societat civil arriben a La Realidad. Surten a l'escenari a l'escenari el subcomandant insurgent Moisés i el subcomandant insurgent Marcos. El silenci parla. Si ara comencés a ploure amb força, com sol fer en estes terres xafogoses de la Selva Lacandona, ningú no és mouria. Som a l'acte final de l'homenatge que l'EZLN havia convocat quinze dies enrere per mostrar força, des de la lluita amb mitjans pacífics, i compartir el dolor i la ràbia. L'objectiu: abraçar la gran família zapatista que ara envolta la figura de Galeano.

Es tracta del primer idígena base de apoyo, és a dir, civil zapatista, assassinat per grups partidaris del govern des de 2003, fet que demostra la continuïtat de l'estratègia contrainsurgent de l'Estat mexicà davant un conflicte armat no resolt des de 1994 (l'any que les zapatistes s'alcen i declaren la guerra al govern). Davant aquest atac, el poble maia zapatista demana "justícia i no venjança", reiterant així la seva aposta per la pau.

És la primera aparició pública, des de fa més de cinc anys, del subcomandant Marcos, figura coneguda als ulls del món, el mestís que donava veu als pobles indígenes, profundament criticat i profundament estimat. A primera hora del matí, protegit per una formació de la milícia insurgent de l'EZLN i davant la població civil zapatista, ha irromput cavalcant per última vegada la seva própia imatge. Envoltat de tot el Comitè Clandestí Revolucionari Indígena (la Comandància General de l'EZLN), apareix per anunciar la seva desaparició en un comunicat que llegirà davant dels mitjans lliures durant més d'una hora. Essent les 2:08, declara que deixa d'existir el subcomandant Marcos, autoanoment subcomandant d'Acer inoxidable".

Una de les primeres evidències del nou escenari del zapatisme és va produir a incicis de 2013, quan Marcos -l'únic mestís de la comandància zapatista- va presentar el subcomandant Moisés -un dels primers indígenes maia-tzeltal format completament pel moviment a la dècada dels 90 i ara cap militar de l'organització com portaveu de l'EZLN.

Aquest relleu està motivat pels processos de construcció d'autonomia que s'han reforçat durant els últims anys en àmbits com la salut, l'educació i els governs autònoms i per l'esforç de tornar a cridar l'atenció de la societat civil nacional i internacional amb estratègies com La Escuelita Zapatista (durant les tres edicions que s'han celebrat), que va portar fins a Chiapas més de 7.000 persones d'arreu per viure "la llibertat d'acord amb els zapatistes".

El subcomandant Moisés havia repassat, a la tarda, la situació d'assetjament que pateix el zapatisme per part "del mal govern". "La ràbia que tenim és contra el capitalisme", afirmà durant la lectura d'un comunicat molt emotiu que assenyala als culpables i aferma la voluntat dels zapatisme de no provocar amb violència.

A pocs metres del caracol, ara en silenci, descansa la tomba del votán (mestre) Galeano i les espelmes mantenen oberta l'esperança i la memòria, el dolor i la ràbia contingudes. El munt de pedres col·locades una per una sobre la tomba recorda el compromís de resistència -dura com les pedres- que cada zapatista ha afirmat sobre la memòria de Galeano. "Bon viatge. Cuideu-vos, cuideu-nos", diu una veu en off que, primer era el subcomandante Marcos i que ara diu que s'anomena subcomandant Galeano. Una veu que ja parla des d'una nit distinta, des d'una història distinta.

Una crida als mitjan lliures

la Directa va formar part dels mitjans "lliures, independents, autònoms o com es diguin" -en paraules de Marcos- que es van desplaçar fin La Realidad al bell mig de la selva Lacandona. L'EZLN havia fet una crida als mitjans lliures, un reconeixement al treball col·lectiu i anticapitalista que duen a terme en silenci. "Si algú vol saber que va passar avui, haurà d'anar als mitjans lliures per assabentar-se'n" va comentar el subcomandant Marcos.

Lideratge i zapatisme

El lideratge, en el zapatisme, és un mirall de la lluita col·lectiva. "És la nostra convicció i la nostra pràctica que, per poder rebel·lar-se i lluitar, no calen ni cabdills ni messies ni salvadors. Per lluitar, només cal un poc de vergonya, un xic de dignitat i molta organització. La resta o serveix al col·lectiu o no serveix". Un lideratge que s'autodissol davant un poble que obeeix. La iconoclàstica de la imatge de Marcos executada per ells mateixos.

-.-

Videos.

Comunicat "Entre La Llum I L'Ombra", la Realidad 24/05/2014



Homenatge a Galeano. La conferència de premsa del finat Sup-Comandant Insurgente Marcos "Entre la Llum I L'Ombra" 24 maig 2014 La Realidad, Chiapas, Mèxic.

Font:
Promedios Mexico


Comunicado Entre La Luz Y La Sombra Parte 1 




Comunicado Entre La Luz Y La Sombra Parte 2




Comunicado Entre La Luz Y La Sombra Parte 3



-.-

Video 01 Caravana per l'assassinat del company Galeano. Mitjans lliures maig 2014



Font: Los Tejemedios

Vídeo 01 Caravana per l'assassinat del company Galeano. Mitjans lliures maig 2014. Creative Comons 3.0

Aquest material està publicat sota una llicència Creative Commons, atribució-no comercial-compartir igual. Còpia, reprodueix i distribueix; sense fins comercials i citant autoria de "mitjans lliures, alternatius, autònoms o com es diguin".
 
Alguns dels participants d'aquest tequio de mitjans són: Koman Ilel, EmergenciaMX, Ke huelga, Promedios de comunicación, Otras Voces Otra historia, Regeneración Radio, Agencia SubVersiones, Más de 131, Hijos de la Tierra, Radio Votan Zapata, Radio Zapatista, Colectivo Pozol, Sociedad Civil Las Abejas de Actel, Zapateando, Centro de Medios Libres, Zapateándole al mal gobierno, COMPPA, Kolectivo Zero, Oaxaca Autonomia Radial, El Rebozo, Sancristencia, Piratas x tierra mojada, Reporting on resistances, Global Proyect, La Voladora, Somos el Medio, Unitierra, Radio Tlayuda, Tejemedios y Color Nómada.


Galeano viu!

Els morts de sempre, morint de nou però ara per viure


-.-





Per més informació:

Enlace Zapatista  

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada