3 de febr. 2010

Acció Urgent pels desplaçaments forçats a les comunitats indígenes a Montes Azules, Chiapas.

Acció Urgent

Acció Urgent pels desplaçaments forçats a les comunitats indígenes a Montes Azules, Chiapas.

Frayba. Els dies 21 i 22 de gener de 2010, es van realitzar dos operatius en les comunitats Laguna El Suspiro o El Semental i Laguna San Pedro o San Pedro Guanil en el municipi d'Ocosingo, aquesta última Base de Suport de l'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional (BAEZLN), les quals van ser desallotjades de la Reserva de la Biosfera de Montes Azules.

D'acord a fonts governamentals l'operatiu es va donar amb acció coordinada entre elements de la Policia Especialitzada de la Procuraduria General de Justícia de l'Estat de Chiapas, Secretària de Seguretat i Protecció Ciutadana, Procuraduria General de la República, Procuraduria Federal de Protecció a l'Ambient, Comissió Nacional d'Àrees Naturals Protegides, i representants de Drets Humans de l'estat.

Segons els testimoniatges de les famílies desplaçades de la comunitat Laguna El Suspiro, el dia dijous 21 de gener de 2010 al voltant de les 11 del matí van arribar diversos helicòpters (refereixen entre 3 i 5), dels quals van baixar aproximadament 60 policies, vestits amb uniformes de color negre i altres de camuflatge. Els policies van treure de seva casa de manera violenta a les Sres. María Cortés Pérez (des d'ara María) i Magdalena García Cortés (des d'ara Magdalena), concentrant-les en el centre de la població per a després pujar-les forçosament a l'helicòpter i traslladar-les en la capçalera municipal de Palenque. El desallotjament es va realitzar sense previ avís, sense mostrar-los cap document oficial, sense cap explicació i sense permetre'ls carregar cap pertinença.

L'endemà, divendres 22 de gener de 2010, al voltant de les 10 del matí van baixar 4 helicòpters a la Laguna San Pedro, la comunitat BAEZLN va ser envoltada amb un nombre aproximat de 250 policies: dient a la població que l'operatiu era per una ordre federal i intimant-los i duent-les arrossegant fins a l'helicòpter a 12 persones entre nens, nenes, dones i homes.

Les famílies desplaçades exposen que van ser traslladades a la ciutat de Palenque on algunes de les persones van ser dutes davant el Sr. Marcos Minor Flores, Ministeri Públic de la Fiscalia de Districte Selva. Segons testimoniatge d'una de les persones desallotjades, al ser interrogada li van preguntar "on tenia el terreny amb droga sembrada”. AL terme de la diligència els van fer signar un document sense conèixer el contingut de l'escrit, no se'ls va proporcionar traductor, ni advocat defensor. Després van ser traslladades a l'alberg del Sistema per al Desenvolupament Integral de la Família de l'Estat de Chiapas (DIF regional), sense que fins al moment se'ls hagi donat una alternativa de re-ubicació.

De l'esdeveniment de desplaçament forçat testimonis de la regió informen que totes les cases i pertinences de dites poblacions van ser cremades.

El dia 26 de gener de 2010 en conferència de premsa, autoritats ambientals estatals i federals van informar que impulsen un esquema de circuits turístics de la ruta maia que inclourà llocs certificats com turisme de naturalesa per a una estratègia de desenvolupament i conservació de la selva Lacandona, a més es va donar a conèixer que en pròximes dates seran desallotges les comunitats Nuevo San Gregorio, Nuevo Salvador Allende, Nuevo San Pedro, 6 de Octubre, Poblado Laguna El Suspiro, Ojo de Agua el Progreso i San Jacinto Lacanjá.

Per llegir més: Clica AQUÍ

Si us plau, actua!!!

Dimecres 3 de febrer de 2010


Descarrega els DOCUMENTS:
Informació: montes_azules.pdf
Carta model: cartamodelo_au_02.doc

Denuncia de la JBG de La Garrucha.
Notas relacionadas 1 / 2.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada