24 de febr. 2010

Bolom Ajaw: Priístes d'Agua Azul (aiguablaus, opddics) en van matar a un dels seus

Chiapas Mèxic

Així es desprèn dels fets succeïts el matí del 6 de febrer a Bolom Ajaw i els seus voltants que es recull a l'informe elaborat pel Frayba que recentment ha donat a conèixer.

En l'enfrontament en el poblat de Bolom Ajaw les BAZ es trobaven en posició cara a cara amb els integrants de la OPDDIC (entre els quals estava el mort Adolfo Moreno Estrada). La trajectòria de la bala indica que a Moreno Estrada li va entrar aquesta per l'esquena i li va sortir pel pit. La posició del cos no deixa lloc a dubtes. Adolfo Moreno Estrada morí per bala amiga, per bala dels oppdics. Fet que confirma també que els agiuablaus portaven armes de foc. (Veure Gràfics dels fets).

L'informe del frayba contrasta a més les versions oficials abocades en premsa els dies que van seguir, i segueixen, on són nombroses les contradiccions en els testimoniatges que donen els aiguablaus a la seva obstinació de mostrar-se com víctimes d'uns fets que, una vegada més, van provocar. També contrasta les versions governamentals que sostenen les anteriors com part de la seva campanya de criminalització.

Darrere hi ha una raó: la disputa per la terra en un territori que estan en joc enormes interessos dintre del marc del Projecte CIP (Centre Integral Planejat) Palenque per el nord de Chiapas i que abasta sis municipis: Catazajá, Chilón, Ocosingo, Salto de Agua, Tumbalá (municipi oficial que es troba Bolom Ajaw) i Palenque (58 mil hectàrees). El 50% de la inversió corre a càrrec del Govern de l'Estat, la resta se suposa que d'inversors privats.

Estrategias del Gobierno Federal. Empresas turísticas
El CIP contempla integrar circuits turístics especialitzats, ecològics, culturals, esportius, de luxe i per a un turisme d'estada perllongada. En les Cascades d'Agua Azul construiran un parc temàtic natural, amb àrees comercials i una considerable oferta d'allotjament per a captar el segment del turisme ecològic, d'aventura i esportiu.

El CIP s'emmarca en el Pla de Desenvolupament 2007-2012 (just quan s'aguditzen els atacs paramilitars contra les BAZ a Bolom Ajaw) i, encara que la idea la tenien d'abans, no havia avançat fins que el govern federal va donar el seu suport per a la construcció d'infraestructures com la supercarretera Palenque-Sant Cristóbal o l'ampliació d'aeroport de Palenque (prevista per a aquest any).

Per a dur el projecte arqueològic endavant hi ha alguns problemes que també han de resoldre; com apuntaven les consultores transnacionals que desenvolupen el pla estratègic “abans d'atreure les inversions l'estat ha de solucionar l'adquisició del terreny i els problemes d'accés”. Aquest és el cas de Cascades d'Agua Azul i Bolom Ajaw... a qui l'estat pretén negociar la compra del terreny?

Entre els diversos circuits o corredors turístics està també el de Comitán-Montes Azules, on recentment es van produir desallotjaments violents i on s'espera que se'n produeixin més.

No és d'estranyar doncs que els tres nivells de govern utilitzin tots els mitjans que siguin per a desfer-se de qui entorpeixen els seus projectes. Com els zapatistes que defensen i treballen la terra recuperada, adherents de Sant Sebastián Bachajón o adherents de Mitzitón, que en aquest cas entorpeixen l'avanç de l'autopista que acabaria per connectar la costa amb Palenque i acostaria el turisme a les belles cascades de Bolom Ajaw.

Vídeos d'agressions de l'Oppdic a Bolom Ajaw, 2007 y 2008

Àudio de l'informe de l'atac a Bolóm Ajaw emès pel Frayba

Veure la paraula de la JBG de Morelia en relació a Bolom Ajaw i de la JBG de La Garrucha
en relació a Montes Azules, i altra informació relacionada

Font: Chiapas Indymedia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada