24 d’abr. 2012

Una altra amenaça de mort contra Francisco Toledo

Francisco Toledo denúncia davant la PGR amenaces de mort 

  • La procuradoria oferirà protecció policíaca a l'artista 
El pintor "juchiteco" va rebre l'amenaça en un correu electrònic que li van enviar persones que es van definir com integrants del grup criminal Los Zetas. L'artista va explicar que en el missatge diu que van ser contractats per assassinar-lo, sense explicar raons. Va informar que va posar una denúncia davant la Procuradoria General de la República. Membres del Patronat Pro Defensa i Conservació del Patrimoni Cultural i Natural d'Oaxaca van enviar un escrit al president Felipe Calderón per exigir que es garanteixi la integritat física del també escultor · Foto Jorge A. Pérez Alfonso
Font: Octavio Vélez Ascencio / La Jornada 24/04/2012  

Oaxaca, OAX., 23 d'abril. El pintor Francisco Toledo va afirmar que va ser amenaçat de mort en un correu electrònic que li van enviar persones, els qui es van identificar com a membres del grup delictiu els Zetas.

En conferència de premsa, el també escultor va exposar aquest dilluns que l'advertència va ser rebuda recentment a l'adreça electrònica de l'Institut d'Arts Gràfiques d'Oaxaca (IAGO). Va explicar que en el missatge dels presumptes zetes li indiquen que van ser contractats per algú per assassinar-lo, però sense oferir alguna raó o motiu. "Porta una signatura i el senyal dels Zetas, es pot pensar que no són o que sí ho són, però no es pot saber realment", ha assenyalat l'artista.

Va destacar que en resposta va presentar una denúncia penal en la delegació estatal de la Procuradoria General de la República (PGR). "Ja està en mans de la PGR, suposo que estudiaran d'on ve i si la manera de redactar correspon a altres amenaces fetes a altres ciutadans", va afirmar. Va precisar que va interposar la querella penal per fer saber de les amenaces de mort en contra, no necessàriament per obtenir protecció policíaca personal. 

Toledo va descartar que les amenaces de mort tinguin un mòbil polític davant les pròximes eleccions federals. "Jo no vot ni tinc candidat favorit perquè algú pogués dir 'a veure, anem a castigar o fer-li por per ser partidari de tal'. Jo renego de tot el sistema polític, aquesta posició no és nova, ja és sabuda, fins i tot no tinc credencial d'elector ", ha indicat.

No obstant això, Toledo va dir que està preocupat davant l'amenaça, per estar signada aparentment per Los Zetas, però també per les amenaces de mort en contra de defensors de drets humans, com els sacerdots Alejandro Solalinde Guerra i Wilfrido Mayrén Peláez, coordinadors de l'Albergue Hermanos en el Camino, i de la Comisión Diocesana de Justicia y Paz, respectivament, així com d'Alba Cruz Ramos, una de les fundadores del Comitè d'Alliberament 25 de novembre, creat a instància seva el 2006, per alliberar els presos de l'Assemblea Popular dels Pobles d'Oaxaca (APPO).  

En resposta a aquesta situació, membres del Patronat Pro Defensa i Conservació del Patrimoni Cultural i Natural de l'Estat d'Oaxaca i intel·lectuals van redactar una carta dirigida al president Felipe Calderón Hinojosa per exigir que es garanteixi la seguretat física i la vida del pintor. 

Al seu torn, el procurador general de Justícia estatal, Manuel de Jesús López López, va dir que la PGR va decidir brindar protecció a Toledo, per estar en risc la seva integritat física.

Tot just el 29 de febrer passat, l'usuari de la xarxa social Twitter @veritas_lex redactar un missatge que deia: "a tot #Oaxaca demanem la mort immediata de Francisco Toledo #RT (SiEstasDeAcuerdo)", seguit per altres amb contingut similar, com "matem a Francisco Toledo #Oaxaca  #APocoNo? ", per la seva oposició a la construcció del distribuïdor vial Cinco Señores.
  
Els missatges de l'usuari @veritas_lex també van incloure "ofereixen ciutadans d'Oaxaca 10.000.000 d pesos al delinqüent i / o assassí a sou per cap del retrògrada Francisco Toledo. Dies després, l'usuari del compte va ser identificat com Jorge Hugo Hernández Hernández, militant del Partido de Acción Nacional (PAN).

Més informació


SAPO Y GRILLO RECOSTADO RECLINING FROG AND CRICKET.
 Gouache, Copper and Pastel on Paper 34.5 x 85 cm. 2006
Imatge de la Web oficial de Francisco Toledo

Qui és Francisco Toledo
-o0o-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada