5 de jul. 2013

El Delta de l'Ebre, amenaçat de nou pel cabal imposat pel govern espanyol

· La Generalitat portarà el nou pla hidrològic a la Comissió Europea si Cañete no s'asseu a dialogar

Lo Delta i l'illa de Buda

Vilaweb 05/07/2013
El pla hidrològic de la Conca de l'Ebre va superar ahir una primera votació al Consell de l'Aigua de la Conca, malgrat  el vot en contra del govern català i de la CHA i l'oposició manifesta de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE). El pla, sense consens, limita el cabal del tram final de l'Ebre a poc més de 3.000 hectòmetres cúbics anuals per destinar-ne 11.000 a regar 1,4 milions d'hectàrees. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha comparegut aquest matí per anunciar l'oposició frontal del govern català a l'aprovació del pla hidrològic de l'Ebre i ha alertat que posava en risc el Delta i la seva biodiversitat.

Vila ha avisat que el pla posava en risc la preservació del Delta de l'Ebre, 'un risc objectiu i objectivat', recordant que la regressió del Delta va lligada a la garantia de cabals. Per això ha anunciat que si el govern espanyol no manifestava una voluntat de diàleg, la Generalitat aniria a la Comissió Europea per mirar d'aturar el pla.  

En la reunió del consell d'ahir a Saragossa, el controvertit document va ser aprovat amb 70 vots a favor, nou en contra (els dels representants de la Generalitat, de Cuenca Azul, on s'integra la PDE, i del partit aragonesista CHA), i cinc abstencions. 'Per primer cop a la conca hidrogràfica de l'Ebre s'aprova un document sense consens', lamentava el batlle de Tortosa, Ferran Bel, que va assistir-hi representant el govern.

Des de la PDE, el seu portaveu, Manolo Tomàs, era contundent: 'La reunió s'ha fet per complir un protocol però el que s'ha aprovat ratlla el delicte ecològic'. Per Tomàs, la votació és una nova 'marxa militar' del ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, que s'activa de manera 'unilateral', sense tenir en compte els interessos de les Terres de l'Ebre, per forjar un nou 'pacte nacional de l'aigua' amb nous transvasaments previstos dins d'un nou pla hidrològic espanyol a partir del mercadeig de les concessions. Considera, a més, que la proposta de 'repartir' concessions de regadiu, fins a 450.000 noves hectàrees, deixa 'totalment fora de lloc' la preservació del Delta de l'Ebre i els preceptes d'obligat compliment de la Directiva Marc de l'Aigua europea.

Els antitransvasament van presentar un dictamen motivat que recull tots els incompliments detectats en el document, com la qüestió del cabal ambiental, la hipoteca dels regadius, la qualitat de l'aigua o la metodologia mateixa. 'Quan superi la tramitació a l'estat espanyol i arribi a la UE hi hauran advertències que no està ben redactat. La CHE presumeix d'un 70% de les masses d'aigua en bon estat quan Europa diu que és un 43%, però no diu que està fet de forma capciosa i sense estudiar la meitat d'indicadors.' 

Per primer cop en molts anys, el moviment social i el govern han coincidit defensant la mateixa proposta per al tram final del riu Ebre. En canvi, els regants del territori i les comunitats dels canals de l'esquerra i la dreta de l'Ebre que reguen el Delta s'han desmarcat d'aquest consens i han votat a favor del Pla de Conca, alineats amb la Federació de comunitats. 'Hi hem d'estar d'acord i hem d'ajudar tota la conca. O és que han de regar els de baix i els de dalt no?', deia el president de la Comunitat de la Dreta, Manolo Masià, en declaracions a l'ACN, defensant que la proposta els garanteix disposar de l'aigua que necessiten i d'algun privilegi que no tenien, sense voler explicitar més. La PDE els ha acusat obertament d'haver 'donat l'esquena al territori', de negar-li l'aigua per a l'equilibri ambiental del Delta i el futur desenvolupament econòmic de les Terres de l'Ebre.

Un cop superat el tràmit del Consell de l'Aigua de la Conca de l'Ebre, el Pla serà sotmès demà al Comitè d'Autoritats Competents de la Conca, on estan representades les administracions, entre elles el govern. Posteriorment, el document serà debatut i aprovat pel Consell Nacional de l'Aigua abans que el Consell de Ministres, poc després de l'estiu com a molt tard, l'acabi aprovant mitjançant un reial decret llei.

Més informació: 

05.07.2013 El pla hidrològic de l'Ebre s'aprova sense consens i amb un cabal de 107 m³/s
El Consell de l'Aigua aprova el document amb el vot en contra de la Generalitat i la PDE Les dues comunitats de regants del Delta avalen el pla. Llegir més..

05.06.2013. El govern català rebutja “frontalment” el pla hidrològic de l'Ebre
· El conseller de Territori alerta que els cabals previstos posen en risc el Delta Vila lamenta l'“actitud i les formes” amb què s'ha gestionat. Llegir més.. 

18.06.2013. El Govern dóna via lliure a la sobreexplotació de l’Ebre
· La demarcació de l’Ebre reserva només 106 m3/s d’aigua a Tortosa, la meitat del cabal ecològic que demanava la Generalitat. “No es respecta la directiva marc i s’agreujarà el risc de regressió i salinització del riu”. Llegir més..

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada