5 de jul. 2013

El pla hidrològic de l'Ebre s'aprova sense consens

El pla hidrològic de l'Ebre s'aprova sense consens i amb un cabal de 107 m³/s

El cabal de l'Ebre al seu pas per Tortosa era ahir de 244 metres cúbics per segon. Foto: L.M.
· El Consell de l'Aigua aprova el document amb el vot en contra de la Generalitat i la PDE.
· Les dues comunitats de regants del Delta avalen el pla.

Lurdes Moreso
05/07/13 El Punt / Avui


TORTOSA -El Consell de l'Aigua de la Conca de l'Ebre va aprovar ahir el pla hidrològic de l'Ebre, un document que avui serà avalat pel comitè d'autoritats competents de la demarcació i que d'aquí a poques setmanes ratificarà el Consell de Ministres. El pla fixa un cabal mínim al tram final de l'Ebre de 106,9 m³/s (deu mesos a l'any inferior als 100 m³/s), un cabal ambiental que no accepten ni la Generalitat ni les entitats ambientalistes. Els sis representants del govern català van oposar-se al pla hidrològic, com també van fer-ho la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Coagret i la Chunta Aragonesista. “És la primera vegada que s'aprova un document important de la conca sense consens polític, institucional, territorial i social. S'exclou un territori”, va manifestar l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que va assistir a la reunió en representació de la Generalitat. Bel va retreure a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre que no hagi dialogat amb el govern català i no hagi incorporat cap de les seues al·legacions al document final. “Farem tot el possible perquè l'Estat i Europa rectifiquen aquest pla hidrològic”, va dir Bel. El conseller de Territori i Sostenibilitat avaluarà avui el pla.

Per la seua banda, la PDE va considerar positiu el suport del govern, un suport que van recordar que fa tretze anys no van tenir. “El cabal ambiental que s'ha aprovat és pitjor que el de l'any 2000”, va apuntar la portaveu de la PDE, Susanna Abella, que també va explicar que els paràmetres per avaluar la qualitat de l'aigua no són els recomanats per la Directiva Marc de l'Aigua. Bona part de les 1.700 al·legacions presentades provenien de les Terres de l'Ebre, però no han estat acceptades. Un fet que va lamentar el PSC de l'Ebre i que, segons la diputada Núria Ventura, respon a la voluntat del PP de fer nous transvasaments.

Més regadius

L'increment de 450.000 hectàrees de regadiu, que s'afegiran a les 966.000 hectàrees que hi ha actualment, amb una dotació total d'aigua de 10.800 hectòmetres cúbics anuals és un factor clau a l'hora de fixar el cabal ecològic. “Deixen per al tram final del riu l'aigua que sobra, i això no és el que diu la directiva marc europea”, va insistir Abella. I així ho expressaran dimarts en la seua intervenció a la comissió de peticions del Parlament Europeu, on reclamaran la tutela europea. Precisament l'increment de regadius va fer que les dues comunitats de regants del delta de l'Ebre hi votessen a favor.

Més informació:

05.06.2013.  El govern rebutja “frontalment” el pla hidrològic de l'Ebre
· El conseller de Territori alerta que els cabals previstos posen en risc el Delta Vila lamenta l'“actitud i les formes” amb què s'ha gestionat. Llegir més..

05.06.2013.  El Delta de l'Ebre, amenaçat de nou pel cabal imposat pel govern espanyol
· La Generalitat portarà el nou pla hidrològic a la Comissió Europea si Cañete no s'asseu a dialogar. Llegir més..

18.06.2013. El Govern dóna via lliure a la sobreexplotació de l’Ebre
· La demarcació de l’Ebre reserva només 106 m3/s d’aigua a Tortosa, la meitat del cabal ecològic que demanava la Generalitat. “No es respecta la directiva marc i s’agreujarà el risc de regressió i salinització del riu”. Llegir més..

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada