10 de nov. 2009

El Mural de Taniperla

Mural de Taniperla, del Municipi Autònom Zapatista "Ricardo Flores Magón", inaugurat el 10 d'abril de 1998 y destruït per l'Exercit Mexicà l'11 d'abril de 1998.

El mural Vida i somnis de la La Canyada Perla més conegut com El Mural de Taniperla és una obra pictòrica (comunitaria) realitzada per indígenes tzeltals en 1998 per a celebrar la inauguració del Municipi Autònom Zapatista "Ricardo Flores Magón", a Taniperla, Chiapas, Mèxic el 10 d'abril, dia que es commemora la mort d'Emiliano Zapata.

En el mural, que cobria la façana de la Casa Municipal, es representava idealitzada la vida de la comunitat, situada en zona d'influència de l'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional. El 11 d'abril de 1998, un dia després d'haver estat inaugurat, el Municipi Autònom va ser pres per forces de l'Exèrcit Mexicà qui van ametrallar i van destruir el mural.

Sergio (“Checo”) Valdez, professor de Comunicació gràfica de la Universitat Autònoma Metropolitana, qui va dirigir l'obra va ser detingut per les forces militars juntament amb el Consell Autònom de Taniperla per haver participat en la realització del mural, als detinguts se'ls va recloure en el penal de Cerro Hueco.

La reacció de la Societat Civil feu que comencessin a proliferar “Murals de Taniperla” per tot el món. La resposta no es feu esperar i fou contundent cap el que s'entenia com un atemptat contra la llibertat d'expressió i artística d'un poble com el tzeltal per part del repressiu Exercit Mexicà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada