27 de gen. 2010

COMUNICAT DE PREMSA: I AVUI, FRAU DEMOCRÀTIC A l’AMAC


Avui, dimecres 27 de gener pel matí a Madrid, ha tingut lloc el l’Assemblea de l’Associació de Municipis en Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC) per tal d’avalar les candidatures d’Ascó i Yebra a acollir el cementiri amb els residus radioactius de tot l’Estat espanyol, i elevar així una proposta formal al Ministerio de Industria.

El frau democràtic aquest cop ha consistit en fer veure un aparent consens generalitzat entre tots els seus associats, als que en cap moment se’ls ha demanat el posicionament a favor o en contra d’aquesta instal·lació a través de votació.

Per tant, l’aparent consens de l’AMAC és només fruit d’una apreciació subjectiva del seu gerent, Marià Vila d’Abadal, quan posteriorment en roda de premsa, i en nom de l’AMAC, ha proclamat Ascó i Yebra com a candidats a acollir el magatzem de residus nuclears i els ha ofert el suport de l’associació en tot el procés que està per venir.

El que és evident és que a dia d’avui, l’únic consens que hi ha a l’àrea nuclear d’Ascó és en contra del cementiri de residus radioactius. En aquesta àrea nuclear, 5 municipis que formen part de l’AMAC han aprovat mocions en contra del cementiri de residus radioactius (Flix, La Fatarella, El Molar, Móra d’Ebre, i Corbera d’Ebre). Aquests pobles representen el 58% (11.631 habitants) d’aquesta àrea nuclear.

En els propers dies està previst que la Torre de l’Espanyol aprovi en plenari una moció contra el cementiri de residus radioactius a Ascó. L’ajuntament de Vinebre ha afirmat, a través d’un comunicat, que no vol el cementiri de residus radioactius, i que al territori no hi ha consens territorial.

D’aquesta manera, la candidatura d’Ascó a optar al cementiri de residus radioactius, no compta al territori amb el consens suficient per poder tirar endavant, i des de la CANC n’exigim la seva retirada.

A més, la candidatura d’Ascó no compta amb el suport ni de 62 ajuntaments del seu entorn, ni de 8 consells comarcals (inclòs el de la Ribera d’Ebre), que han aprovat mocions en contra del cementiri de residus radioactius. Així mateix, no compta amb el suport del Parlament de Catalunya ni del Govern de la Generalitat.

A més, es dona la paradoxa que el curiós sistema “democràtic” de l’AMAC, atorga el dret a avalar la candidatura d’Ascó a municipis de l’entorn de les centrals nuclears d’Almaraz o Trillo, per exemple, situats a centenars de quilòmetres d’Ascó, i en canvi, nega aquest dret a municipis de la pròpia comarca de la Ribera d’Ebre, o d’altres veïnes com la Terra Alta, el Priorat, les Garrigues o el Segrià, que tenen municipis no representats a l’AMAC però que estarien situats dins el radi d’afectació d’aquest cementiri.

El procés que utilitza l’AMAC per avalar la candidatura d’Ascó és un frau en tota regla, i per això demanem que es retiri la candidatura d’Ascó a optar al cementiri de residus radioactius.

Aquest fet, se suma al frau democràtic que ahir es va cometre a l’Ajuntament d’Ascó, on 7 regidors a títol individual van aprovar presentar candidatura a acollir el cementiri de residus radioactius en nom del municipi d’Ascó. A les eleccions municipals de 2007, cap partit polític amb representació a l’Ajuntament d’Ascó feia referència al cementiri de residus radioactius en el seus programes electorals. Tampoc s’ha informat, en temps i forma adequats, els ciutadans, ni s’ha permès que el poble d’Ascó pugui expressar la seva opinió de maner lliure i democràtica.

Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona, 27 de gener de 2010.

CANC (Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada