29 de jul. 2014

Jordi Pujol renuncia a les seves prerrogatives com a ex-president


Ho ha anunciat el president de la Generalitat, Artur Mas, en una compareixença pública

Vilaweb.Cat 29/07/2014
Jordi Pujol ha renunciat al càrrecs de president fundador de CDC i de CiU i a les prerrogatives que tenia com a ex-president de la Generalitat, és a dir, a l'oficina de l'ex-president, a la pensió vitalícia i a cotxe oficial. Així ho ha anunciat avui al matí el president de la Generalitat, Artur Mas, en una compareixença en què ha explicat que ahir es va reunir amb Pujol, que li va fer saber aquestes decisions. 'Ha posat les coses fàcils, conscient de la repercussió de tot plegat. Va dir que faria tot el que calgués per ajudar tothom, i per ajudar el país', ha dit Mas.

Mas, que s'ha confessat molt dolgut i que ha dit que sentia 'molta pena i compassió', també ha explicat que divendres al matí ja va parlar amb Jordi Pujol, que li va dir que no aniria mai més a les reunions del partit.

El president ha declarat: 'Tinc la necessitat de dir que [Jordi Pujol] ha treballat tota la seva vida pel país. I més enllà de les falles i les debilitats, ell vol continuar ajudant, i la manera que té de fer-ho és posant les màximes faciliats perquè CDC, i una mica CiU, i sobretot el país, en la situació complexa que és i amb els envits que té per endavant, en quedin afectats el mínim possible.'

Reunió amb Pujol, divendres passat a les vuit del matí

Mas també ha explicat que la primera informació que va tenir del cas fou ara fa dues setmanes, quan El Mundo va pubicar una notícia sobre uns comptes a la Banca Privada d'Andorra. I que no va ser fins divendres a les vuit del matí, just abans de la reunió per a designar la nova cúpula directiva de CDC, que Pujol en persona li va fer saber que al vespre d'aquell mateix dia emetria un comunicat.
El president ha afegit que 'el país passa per davant de qualsevol persona, per important que sigui. Però tots som més importants que un. I això val per a tothom.'

Reaccions a CDC

Entre les files convergents s'han anat succeint les reaccions pels fets. Alguns membres del partit han parlat de 'xoc' i hi ha qui ha demanat de refundar CDC.

El conseller més contundent ha estat Santi Vila, responsable de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. Ahir va dir que el comportament de Pujol era inadmissible i que la idealització de la seva figura havia estat exagerada. La primera lliçó que se'n pot extreure, segons Vila, és que cal no idealitzar cap lideratge, especialment 'quan és molt messiànic'. També va dir que trobava xocant la notícia, sobretot tractant-se del president Pujol, que 'sempre incorporava una reflexió ètica i moralitzant' en els discursos.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, es va manifestar atònit per la confessió de Pujol. La notícia va ser 'un cop' per a ell. El conseller es va afanyar a desvincular els fets del procés sobiranista. 

Cap a la refundació de CDC 

Per una altra banda, Francesc Homs assegurava ahir que Convergència prendria 'les decisions pertinents' ben aviat. Aquest cap de setmana el nou coordinador general, Josep Rull, ha demanat de 'tancar una etapa i obrir-ne una de nova', i ha defensat una 'refundació' del partit.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada