12 de febr. 2011

Projecte Ecoturístic del Govern de Chiapas darrere de la repressió a Sant Sebastiàn Bachajón, Chiapas

Projecte Ecoturístic del Govern de Chiapas darrere de la repressió a Sant Sebastián Bachajón
Diverses veus de Mèxic i del Món contra la repressió

En un comunicat emès ahir pels companys i companyes de l'Ejido de Sant Sebastián Bachajón, avisen que realitzaran una plantada en el creuer d'Agua Azul per temps indefinit per a exigir-li al govern de Juan Sabines que alliberi als 10 companys detinguts injustament el passat 3 de febrer, a qui els estan fabricant delictes d'homicidi calficat per la mort d'un priísta el dia que aquests van atacar la caseta.

Denuncien que l'atac ho va organitzar el mateix govern per a apoderar-se del Centre Ecoturístic Esquerdades d'Agua Azul per als seus interessos i projectes transnacionals. Prova d'això és que el 29 d'abril del 2009 els priístas que ara tenen en les seves mans la caseta, van signar un conveni amb el govern i el 5 de maig del 2009 altre més amb el comissariat de Tumbalá on acorden lliurar el Centre Ecoturístic al govern.

A més, des del Cereso 17 de Playas de Catazajá, en una comunicació, els companys presos expliquen a detall les irregularitats de les detencions.

Més informació: http://chiapasdenuncia.blogspot.com

En aquests dies, a Chiapas, Mèxic i el Món, s'han seguit donant a conèixer diverses expressions de suport a la lluita pel seu territori del Ejido Sant Sebastián Bachajón i en rebuig a la repressió i empresonament dels 10 companys que continuen presos:
Notes anteriors:

Acció Urgent per situació a Sant Sebastián Bachajón

Per estar pendents del que pugui succeir amb els companys "ejidataris" de Sant Sebastián Bachajón en els següents dies: el govern de l'estat va anunciar el 6 de febrer la instal·lació d'una "taula de diàleg".

Els companys adherents a La Otra Campaña de Sant Sebastiàán Bachajón no es van presentar a aquesta taula ja que la proposta no va respectar el procés de diàleg que ja existia per a arribar a un acord comunitari, a més van ser agredits i despullats violentament de la caseta de cobrament pel grup de "ejidataris" “oficialistes”; el govern manté a 10 "ejidataris" presos com si fossin delinqüents i cossos policíacs mantenen ocupat el territori que ancestralment els pertany.

Davant aquesta situació i ja que el 11 de febrer pròxim es venç el termini jurídic per als 10 companys detinguts, el Frayba va llançar una acció urgent on exhorta a la comunitat nacional i internacional perquè es pronunciï perquè es garanteixin els drets humans dels companys detinguts, particularment el dret a la presumpció d'innocència, de protecció judicial i garanties judicials, així com el respecte al degut procés legal.

A més convoquen als col·lectius, organitzacions i persones que realitzin actes de solidaritat a favor dels companys detinguts i pel respecte al territori dels pobles indígenes.

Priven arbitràriament de la llibertat a 117 "ejidatarios" de Sant Sebastián Bachajón
  • Greus violacions al degut procés i accés a la justícia a presos indígenes, adherents a La Otra Campaña.
  • Detinguts afirmen que no hi va haver estrangers retinguts i que mai va haver bloqueig de la carretera.
  • Alliberen a 107 persones i mantenen detinguts a 10 "ejidataris".
En relació amb els fets ocorreguts en San Sebastián Bachajón, Municipi de Chilón, Chiapas, on van resultar privats arbitràriament de la seva llibertat 117 "ejidatarios," adherents a Ladherents a La Otra Campaña, compartim el següent butlletí de premsa.

Aquest Centre de Drets Humans [Fray Bartolomé de les Casas] continua en la documentació dels fets per a poder compartir-los informació que ajudi a entendre el context i estratègies que pretenen controlar el Territori.

Desallotgen a "ejidataris" de Sant Sebastián Bachajón de caseta d'Agua Azul
Forta repressió després de bloqueig de protesta


Els companys de l'Ejido de Sant Sebastián Bachajón van denunciar la presa de la caseta de cobrament en l'entrada d'Agua Azul que en els últims dos anys han estat administrant. En la seva denúncia, explicaven que més de 60 persones dirigides per Carmen Aguilar Gómez, el seu fill i Juan Álvaro Moreno, “van irrompre la caseta de cobrament amb luxe de violència”. “Culpem al delegat de govern de Chilón i al coordinador polític i al c. Llic. Noe Castañón León secretari de govern de Juan Sabines ja que aquest és el fruit de les seves reunions que han vingut realitzant amb els dirigents partidistes i un presumpte delinqüent el c. Carmen Aguilar Gómez i el seu fill”. Cap esmentar que el passat 26 de gener els companys avisaven que aquestes persones preparaven el desallotjament.

Després que els arrabassessin la caseta de cobrament, va arribar la policia i va ocupar el lloc. Els companys de l'Ejido de Sant Sebastián Bachajón van prendre la carretera que duu a Palenque i fins al moment només disposem de la informació publicada per Elio Enríquez corresponsal del diari La Jornada sobre els fets ocorreguts el dia d'avui, on s'explica que més de 120 detinguts van ser traslladar a Palenque, a l'espera de la informació que ens arribi per part dels companys i del frayba que està en el lloc documentant què és el que va ocórrer.

4 febrer. En un comunicat els companys adherents de Sant Sebastián Bachajón confirmen la detenció de 121 companys i informen que: "... actualment hi ha 2 desapareguts privats de la seva llibertat sense saber on els tenen, com organitzacions que som exigim la prompta llibertat dels nostres companys ja que no som delinqüents..." i demanen solidaritat per a exigir l'alliberament dels companys detinguts.

Comunicats de suport a la lluita de Sant Sebastián Bachajón:

Semilla digna de los pueblos de los altos de Chiapas
CEDIAC


Font d'informació: Chiapas Indymedia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada