12 de març 2012

Bayrou, primer candidat a l'Elisi en defensar el català i l'occità

Defensa, parlant occità en un acte de pre-campanya a Tolosa, la pluralitat cultural i lingüística


S'apropa la data del 31 de març, en què hi ha convocades manifestacions a Perpinyà, Aiacciu, Baiona, Estrasburg, Kemper i Tolosa per a reivindicar una llei que garanteixi drets per a les llengües minoritzades a l'estat francès. Serà poc abans de la primera tanda de les presidencials franceses, en què un dels candidats, François Bayrou (MoDem), vol potenciar el reconeixement i l'ús d'aquestes llengües. Ho va dir, parlant occità, en un acte polític aquest cap de setmana a Tolosa (vídeo).

Va defensar la necessitat que la cultura sigui plural: 'que les llengües regionals de França siguin reconegudes tal com es mereixen, com a part de la riquesa nacional, i no com un element de feblesa, com les ha definides Nicolas Sarkozy en un discurs que ha estat una estigmatització de les nostres llengües i les nostres cultures'.

'Qu’ei finit lo temps de la vergonha e que comença lo temps de la fiertat!'

El candidat del Moviment Demòcrata va voler dedicar unes paraules en occità a un auditori occità: 'Qu’ei finit lo temps de la vergonha e que comença lo temps de la fiertat! Qu’èm occitans e bearneses, e bigordans e catalans, e bretons e basques. Pr'amor qu'i a de basques tanben. E qu’avèm l’intencion de contunhar a parlar la lenga nòsta. Qu’ei la nòsta lenga e qu’avèm tanben a la transméter, a la balhar aus dròlles qui son d’aquí! O mon país, Tolosa'. Bayrou citava amb aquestes paraules el cantant tolosenc Claudi Nogaròu.

I després va continuar defensant el pluralimse cultural. 'Hem d'evitar que el facin malbé jacobins de tota mena. Perquè hi ha individus que pensen que és necessari que tots els poders estiguin a les mateixes mans: el poder polític, l'ideològic, l'econòmic i el cultural'.

o0o

Ei fenit lo temps de la vergonha

La frase, en occità, ('Qu'ei fenit lo temps de la vergonha e que comença lo temps de la fiertat!') l'ha pronunciat aquest cap de setmana a Tolosa François Bayrou, un dels candidats a la presidència de la República Francesa. El cap del Moviment Democràtic, bearnès ell mateix, ja s'havia distingit en el passat per la seua defensa de l'occità i de les altres llengües minoritzades de l'hexàgon. I si bé hi ha qui creu que només en fa un ús simbòlic a mi em sembla que no es pot menystenir el senyal que comporta. Especialment pels catalans.

A Tolosa, immediatament després dels occitans, Bayrou ens va nomenar als catalans, abans que no als bascos o els bretons. I va remarcar que el futur és de la convivència i la pluralitat. Ell és segurament una excepció en la política francesa, tan jacobina! però ha entès que per obrir-se pas entre els dos grans partits, entre Sarkozy i Hollande, la defensa de les llengües i les cultures també és un emblema potent. I això en un hexàgon on simplement no exístiem és ja una victòria per ella mateixa.

Una victòria, això sí, treballada per moltes generacions de lluitadors i de polítics marginalitzats, per dècades d'escoles i cantants, per l'esforç d'associacions i partits que s'han negat a acceptar això que ara Bayrou també denuncia: que a França hi ha gent que pensa que tot el poder ha de ser en les mans d'uns pocs, uns pocs que viuen amb el poder de decidir sobre tot i sobre cada cosa, fins i tot sobre la llengua que parlem a casa.

Això ha estat la república durant dècades però això no té perquè ser sempre. Amb moltes dificultats algunes coses comencen a canviar, de forma notable al nostre país, però cal que canvien molt més encara i més despressa. En el calendari una cita pròxima on sumar esforços: el 31 de març quan farem a Perpinyà el lipdub per la llengua mentre es manifesten a Kemper els bretons, a Baiona els bascos, a Ajaccio els corsos, a Tolosa els occitans i a Estrasburg els alsacians

o0o

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada