20 de març 2012

Exigeixen a Chiapas alliberar Patishtán

  • Des d'octubre roman castigat
Hermann Bellinghausen / La Jornada 2012.03.19

San Cristóbal de las Casas, Chis., 18 de març. Companys, familiars i veïns d'Alberto Patishtán Gómez, pres des del 19 de juny de 2000, van aconseguir reunir el dissabte prop d'un miler de persones en la capçalera municipal de El Bosque, per demanar el retorn a Chiapas i l'alliberament del professor tzotzil, qui al moment de la detenció era mestre normalista en aquesta regió, situada al nord dels Altos. Tots van coincidir a considerar innocent i pres polític de successius governs estatals, fins a arribar al de Juan Sabines Guerrero.

Actualment adherent de la Otra campaña de l'EZLN, Patishtán va ser fundador el 2005 de l'organització de presos La Voz del Amate, i es troba castigat des de l'octubre passat al penal federal número 8 de Guasave, Sinaloa.

El seu col·lega, el professor Martín, va iniciar la reunió recordant els fets de fa 12 anys i les implicacions que el seu empresonament ha tingut per a familiars, alumnes i paisans. En la trobada es van succeir testimonis d'amics, companys de feina i particularment d'aquells pares de família i col·legues que acompanyaven al professor el dia de la presumpta emboscada contra policies de la qual se l'acusa, i que han expressat reiteradament que ell no es trobava al lloc dels fets; les seves versions mai van ser preses en compte.

El llavors procurador de Justícia chiapanenc, Eduardo Montoya Liévano (per cert, espòs de la senadora priísta María Elena Orantes, virtual candidata perredista al govern de Chiapas), va intentar primer culpar els zapatistes, i en quedar evidenciada la falsedat d'aquesta acusació, va optar per assenyalar a Patishtán, priísta non grat, doncs denunciava la corrupció del llavors alcalde del Bosque i els seus afins.

L'any 2000 governava Chiapas Roberto Albors Guillén, que entre les seves gestes havia desmantellat diversos municipis zapatistes, amb particular violència a San Juan de la Llibertat (El Bosque), el consell autònom va empresonar, i va assassinar a bases zapatistes i fins priístes en Chavajeval i Unión Progreso. En ocórrer la massacre, l'alcalde impost a El Bosque era Manuel Gómez Ruiz, i el diputat local, Ramiro Miceli Maza, compa del primer batlle.

Ara, en un nou bloc, dedicat a Patishtán i la seva lluita per la llibertat (albertopatishtan.blogspot.mx) es ressenya que, davant la mala aplicació dels projectes de govern i la difícil situació que vivien la gent del municipi, diversos homes, alguns amb cartera sense sou al "cabildo", van buscar al professor per parlar sobre les condicions de pobresa i com accedir a recursos públics. En repetides ocasions van sol·licitar dialogar amb Gómez Ruiz, però la seva resposta va ser desqualificacions i assenyalar al professor com a agitador.

Al grup d'inconformes es van unir camperols i artesanes de diversos paratges. Es van elaborar escrits per buscar la substitució de l'edil, i es van enviar a l'ajuntament ia instàncies de govern com la Procuradoria General de Justícia i la Secretaria d'Educació estatals.

o0o

Notícia:

* El dia 17 de març de, juntament 1000 persones per exigir la llibertat d'Alberto Patishtan en la Capçalera Municipal del Bosque
* Crònica de l'Assemblea del Bosque
* Conferència de Premsa al Frayba denunciant mentides del govern de Chiapas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada