12 de juny 2010

URGENT. Recollida de signatures per la llibertat dels 12 presos polítics d'Atenco

RECOLLIDA DE SIGNATURES PER LA LLIBERTAT DELS 12 PRESOS POLÍTICS D'ATENCO

SINOPSIS: El Frente de Pueblos en Defensa de la Tierra reuneix a una sèrie de pobles i comunitats camperoles a les afores de la Ciutat de Mèxic, entre elles a San Salvador Atenco. Al 2002 es va generar un procés de resistència camperola al projecte d'un nou aeroport que els despullaria de les seves terres. Després d'un fort procés de mobilització social, aquest projecte va ser cancel·lat. El FPDT es va convertir a partir de la seva lluita en defensa de la terra en un referent nacional i internacional dels moviments mexicans. El 3 i 4 de maig de 2006 els pobladors de San Salvador Atenco van sofrir la repressió de l'Estat mexicà que va impulsar un dels operatius policíacs més violents en la història del país, amb un saldo de 2 joves assassinats, més de 200 detencions arbitràries, fortes violacions als drets humans dels detinguts que van incloure brutalitat policíaca, irregularitats en els processos i tortura i abús sexual contra una trentena de dones detingudes. El cas repressiu a San Salvador Atenco s'ha tornat emblemàtic ja que nombrosos i diversos organismes defensors dels drets humans van documentar i van difondre aquestes violacions. Fins i tot organismes de l'Estat mexicà, com la Suprema Cort de Justícia han reconegut que aquestes violacions es van realitzar. A més de quatre anys dels esdeveniments, 12 persones segueixen preses injustament. Són presos polítics de l'Estat mexicà. Com part d'una campanya nacional i internacional denominada Libertad i justicia para Atenco publicarem en el mes de juny un desplegat en un diari de circulació nacional, l'exigència de la seva llibertat. Abans que acabi el mes de juny la Suprema Cort de Justícia de la Nació decidirà sobre la llibertat d'aquests 12 presos. És el seu últim recurs jurídic. És un moment decisiu. De perdre aquesta batalla legal, haurien de purgar condemnes que van de 31 i fins a 112 anys de presó. Aquest és un pronunciament urgent que serà signant per nombroses personalitats i organitzacions, nacionals i internacionals. Els elements jurídics que s'integren en el text han estat avalats i protegits per prestigiosos centres de drets humans com el centre Miguel Agustín Pro Juárez o el centre de DH Fra Francisco de Vitòria a més d'especialistes de la comunitat del mestratge en drets Humans i democràcia de la Facultat Llatinoamericana de Ciències Socials Mèxic (FLACSO Mèxic). És per això que les i els convidem a signar el text que annexem més endavant. Esperem que puguin donar suport aquest procés per la llibertat i la justícia i en defensa de qui lluiten per la terra.

COMITÉ LIBERTAD Y JUSTICIA PARA ATENCO

Frente de Pueblos en Defensa de la Tierra, Familiares de presos y perseguidos, Servicios legales, Investigación y Asesoría Jurídica; Servicios y asesoría para la Paz (SERAPAZ), Centro de Derechos Humanos Miguel Agustín Pro Juárez, Mujeres Sin Miedo, Centro de Derechos Humanos Fray Francisco de Vitoria, Comité Cerezo, Comité Monseñor Romero, Consorcio para el diálogo parlamentario y la equidad; Centro Nacional de Comunicación Social (CENCOS), jóvenes en resistencia alternativa, Samuel Ruiz García Obispo emérito de la Diócesis San Cristóbal de las Casas, Ofelia Medina actriz, Manu Chao músico, Julieta Egurrola actriz, Raúl Vera Obispo de la diócesis de Saltillo, Coahuila, Adolfo Gilly académico, Daniel Giménez Cacho actor, Luis Villoro filósofo, Rubén Albarrán vocalista de la banda de rock Café Tacvba, Bruno Bichir actor, Fray Miguel Concha Malo fraile dominico, director del Centro de Derechos Humanos Fray Francisco de Vitoria, Roco Pachukote vocalista de la banda de rock Maldita Vecindad y los hijos del Quinto Patio, Gilberto López y Rivas antropólogo, Luis Hernández Navarro periodista, Carlos Fazio, académico, Guillermo Almeyra académico, Los de Abajo banda de ska y rock, Las Reinas Chulas actrices

Text per signar:

LLIBERTAD ARA! als 12 presos de San Salvador Atenco

Als ministres de la Primera Sala de la Suprema Corte de Justicia:
José de Jesús Gudiño Pelayo, Olga María del Carmen Sánchez Cordero de García Villegas, Juan N. Silva Meza, Arturo Zaldívar Lelo De Larrea, José Ramón Cossío Díaz.

A la opinió pública nacional i internacional.

Nosaltres, nosaltres, coneixem les greus violacions als drets humans que el 3 i 4 de maig de 2006 l'Estat mexicà va cometre a San Salvador Atenco. Arran d'aquests esdeveniments 12 persones segueixen preses. Ens preocupa que el procés que se'ls va seguir va estar plagat d'irregularitats, no va ser respectat el principi de presumpció d'innocència ni les garanties de degut procés i que les proves que es va fundar la seva condemna van ser recaptades de manera il·legal. Considerem que aquestes irregularitats impliquen que no van tenir dret a un judici just. És un signe d'alarma que el delicte de “Segrest Equiparat” el qual estimem és inconstitucional, pugui ser emprat per a criminalitzar demandes socials i que el sistema de procuració i administració de justícia va ser utilitzat de manera facciosa per a convertir en delinqüents a integrants del Frente de Pueblos en Defensa de la Tierra. Sabem a més que existeix un precedent jurídic emès per un òrgan del Poder Judicial de la Federació, que va considerar que els fets pels quals van ser sentenciats IGNACIO DEL VALLE, FELIPE ÁLVAREZ i HÈCTOR GALINDO, no són constitutius del delicte de segrest equiparat; aquest antecedent, encara i quan normativament no és vinculant per als Ministres, considerem que per qüestions de seguretat i congruència jurídica així com per la transcendència del cas no pot ser esbiaixat. Per tot això, ens dirigim a la Primera Sala de la Suprema Corte de Justícia a alliberar als 12 presos del caso Atenco.

NOTA IMPORTANT per a qui doni suport amb la seva signatura:

En el cas de les signatures individuals feu el favor d'incloure nom complet, nacionalitat o estat del país i ofici o professió.

En el cas de les signatures d'organitzacions, col·lectius feu favor d'incloure el nom complet de la vostra organització, i país o estat de l'organització.

Totes les signatures es rebran fins al diumenge 20 de juny a les 24 hrs a:

firmasatenco@gmail.com

Demanem envieu còpia de la vostra signatura també al correu electrònic de qui ha promogut la teva (vostre) adhesió.

Tota la informació del cas pot ser consultada en la nostra pàgina de campanya:
http://www.atencolibertadyjusticia.com

Comité Libertad y justicia para Atenco Frente de Pueblos en Defensa de la Tierra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada