17 d’ag. 2011

Les farmacèutiques còmplices de la injecció letal als EUA






Quan algú als EUA es decideix a adormir a la seva mascota, pot estar segur que el seu animal no patirà. Per això existeix el Pentobarbital. Aquest fàrmac anestèsic, legal a més de 20 estats, majorment serveix per tractar atacs d'apoplexia. Encara que també és un dels ingredients del còctel letal en les execucions d'humans. Però a l'estat d'Ohio"mata a seques".

La gent corre el risc de morir torturada

"Si alguna cosa no va bé, això pot causar un dolor atroç. I no s'han fet proves en humans per garantir que tot anirà bé. De manera que la gent corre el risc de morir torturada", considera Mia Fao, representant de l'ONG pro drets dels presos Reprieve.

En les presons nord-americanes s'acostumava a fer servir una droga de la mateixa família dels derivats de l'àcid barbitúric. Però després que Gran Bretanya i Itàlia prohibissin la seva exportació, és el Pentobarbital produït per l'empresa danesa Lundbeck el que ha estat utilitzat diverses vegades. "Segons ells som uns animals que no ens mereixem més que l'execució", confessa un condemnat a mort.

En un comunicat als governadors dels estats nord-americans que apliquen la pena de mort, el Govern danès els va confirmar que és perillós incloure les drogues a la injecció letal. No obstant, Dinamarca no pot seguir l'exemple dels seus veïns europeus ja que el laboratori que produeix el Pentobarbital es troba als Estats Units.

"El problema és que aquest producte ha estat en el mercat nord-americà durant anys. Així que es tracta d'un dilema ètic-comercial: No podem simplement deixar de fabricar-lo i retirar-lo de la circulació. D'aquesta manera posaríem en perill la vida dels pacients", informa Anders Schroll, portaveu de Lundbeck.

Els fabricants farmacèutics, còmplices de les execucions?

Lundbeck, que cada any ven 50 milions de dosis del fàrmac, solia afirmar que no està a les seves mans controlar els majoristes. Encara que després de la constant pressió dels activistes de drets humans el laboratori, l'únic subministrador de la droga per execucions que ha quedat, per fi està cedint. Ha promès controlar les seves cadenes de distribució per evitar que s'utilitzi en l'execució dels reus.

"La història ha demostrat que els estats obstinats a consumar la pena de mort sempre trobaran una opció. I com veiem molts continuen la recerca de medicaments alternatius. D'altra banda, és molt important que sota la pressió dels activistes el fabricant farmacèutic hagi canviat d'opinió i deixi de ser còmplice de les execucions", opina Liliana Segura, periodista autònoma a Nova York.

Segons informació oficial recentment difosa en la premsa britànica, la companyia danesa ha cessat la distribució de Pentobarbital als centres penitenciaris. A més, cadascun dels seus clients haurà de signar un paper en el qual es compromet a utilitzar la droga només amb finalitats mèdiques. I encara que això no signifiqui l'eradicació de la pena capital, els que s'oposen a aquest tipus de càstig ho estan celebrant com un pas important en el camí.

Font: MSK
http://actualidad.rt.com/actualidad/sociedad/issue_28381.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada