5 de juny 2009

Butlletí 40 de la CCIODH

Butlletí 40 de la Comissió Civil Internacional d'Observació pels Drets Humans (CCIODH): Sobre la situació a Mèxic i les noves vulneracions als drets humans a Chiapas

Aquest mes de juny es complix un any de la publicació de l'informe de la VI Visita de la CCIODH, presentat a Mèxic i lliurat a les organitzacions, persones i institucions que van donar el seu aval per a la realització del nostre treball, així com a les institucions internacionals amb responsabilitat en la vigilància i compliment dels drets humans.

Un any més tard, la CCIODH denuncia que la situació quant a assassinats, amenaces, repressió i empresonaments injustificats s'ha agreujat. Aquestes vulneracions han estat oportunament denunciades en butlletins posteriors al lliurament de l'informe:

- Davant la massacre de 6 indígenes en la comunitat de Chinkultik (Miguel Hidalgo, Chiapas) 10/10/2008
- Mèxic i la Unió Europea estableixen “Associación Estratégica”.20/10/2008
- Davant el segon aniversari del 25 de novembre de 2006: “Justícia para Oaxaca”. 24/11/2008
- Davant la discussió del dictamen sobre Atenco de la SCJN: Justícia o Impunitat. 7/02/2009
- SCJN: En el cas Atenco ha tornat a imposar-se la raó d'estat. 15/02/2009.

En les Conclusions i Recomanacions de la VI Visita assenyalàvem:

“La CCIODH adverteix que en l'actualitat continuen apareixent nombrosos casos d'impunitat dels servidors públics. Aquest fet no afavoreix en absolut la confiança en el sistema judicial ni dibuixa el millor context per a la lluita contra les violacions de drets humans. Malgrat alguns gestos de bona voluntat del nou equip de govern, no s'ha avançat realment en aquest aspecte. Especialment inquietant resulta la reiteració d'un patró d'actuació de servidors públics consistent en la consideració de denúncies falses, l'ús del maltractament físic com mitjà d'obtenció de declaracions autoinculpatories i el valor probatori de tals confessions en el procés judicial. Aquest model, que freqüentment conclou amb sentències de molts anys de presó, serveix com mecanisme per a la persecució de membres d'organitzacions socials i com instrument de contrainsurgencia, en el qual participen a més particulars de connivència amb les autoritats”. “Des dels nostres primers informes hem vingut destacant la presència de grups paramilitars així com recomanant la seva dissolució i desarmament. Lamentablement, seguim detectant tant la continuïtat de la seva presència com la seva connexió amb agents de la seguretat pública. En algunes àrees geogràfiques de Chiapas la seva activitat fins i tot ha augmentat”

Desgraciadament aquestes conclusions no només segueixen sent vàlides sinó que s'han vist ratificades amb les detencions a l'abril passat de 8 indígenes de la comunitat de Sant Sebastián Bachajón, acusats d'assalt sense presentació de proves vàlides, sotmesos a maltractaments. Un mes i mig després 7 dels detinguts romanen a la presó.

Per llegir més, clica aquí




La Comissió Civil Internacional d'Observació pels Drets Humans (CCIODH)


La primera visita es va realitzar al febrer de l'any 1998 arran de la massacre de 45 persones ocorreguda a Acteal, municipi de Chenalhó, Chiapas, i les reiterades violacions als drets humans de les comunitats indígenes zapatistes. Posteriorment la CCIODH va realitzar una segona visita en l'any 1999 i una tercera en l'any 2002, ambdues van tenir com objectiu d'anàlisi i seguiment tant la situació del conflicte a Chiapas com, específicament, la situació dels drets dels pobles indígenes. Finalment va realitzar una quarta visita en l'any 2006 pels esdeveniments succeïts a Atenco i la cinquena visita va acudir amb urgència a Mèxic en l'any 2007 després dels greus conflictes i violacions als drets humans en l'estat de Oaxaca.

La VI Visita a Mèxic del 1 al 16 de febrer de 2008 per a avaluar el seguiment dels anteriors informes realitzats sobri Chiapas, Atenco i Oaxaca i realitzar un nou informe sobre la situació dels drets humans a Mèxic sobre la base d'aquests tres casos.

Per llegir més, clica aquí

Web de la CCIODH

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada