25 de juny 2009

El Poble d'Hondures es prepara per a possible Cop d'Estat



Després d'una mobilització militar la nit del 24 de Juny, el President Hondureny Mel Zelaya es veié obligat a destituir el cap militar de l'Estat Major Conjunt, general Romeo Vásquez i va rebre la renúncia del Secretaria de Defensa.

En aquests moments, el moviment popular ha començat a mobilitzar-se cap a Tegucigalpa per a defensar la Presidència i la inciativa de l'Enquesta Popular que es deuria portar a terme aquest Diumenge 28 de Juny. L'Enquesta Popular és una simple inciativa del President que d'una pregunta Si de deu o No col·locar una Quarta Urna durant les eleccions Presidencials al novembre amb la pregunta que Si els i les Hondurenyes estan d'acord convocar a una Assemblea Nacional Constituent per a escriure una Nova Constitució Hondurenya o No.

La iniciativa, anteriorment cridat la Consulta Popular per a la 4ta Urna i ara coneguda com l'Enquesta d'Opinió Nacional ha provocat una reacció forta dels grups de poder Hondurenys, els polítics i la dreta en general. El President del Congrés Roberto Michelleti ahir va fer una crida a la OEA de retirar la seva delegació d'observadors internacionals del país, els quals van ser enviats especials per a monitorejar l'enquesta. Va dir Michelleti, "Vam expressar al secretari general de l'Organització dels Estats Americans (OEA) la nostra profunda indignació per enviar aquesta missió al país."

Per tant, front la mobilització militar d'ahir i creixent presencía militar als carrers hondurenys, organitzacions populars com el Consejo Civico de Organitzaciones Populares i Indigenas d'Hondures - COPINH han tret una sèrie de comunicats i es preparen a mobilitzar les seves bases en defensa de la iniciativa.

Avui a mig dia, el Congrés Nacional d'Hondures s’ha reunit per a preparar la carta de renuncia de de el President Zelaya qui ha dit que unicament renunciarà si la població Vota NO a la Quarta Urna aquest diumenge 28 de Julio.

Mentres tant les organitzacions populars d'Hondures reclamen presencia internacional i rebutgen qualsevol intent de cop d'Estat o substitució de l'actual President de la República.

Llegeix aquí alguns comunicats, relats i articles sobre la situació avui a Hondures.

· De Via Campesina, Honduras
· Sectors socials hondurenys es congreguen en suport a Zelaya
· Renato Álvarez crida al cop d'estat
· Atenten contra dirigent popular de Tocoa, Hondures

Escolta àudios i entrevistes sobre la situació actual:
· Entrevista amb Mayra Mejia, Ministra de Treball
· Entrevista amb Berta Cáceres de COPINH
· Entrevista amb Paco Velasco

· Crònica de la caravana per a recuperar les urnes

Vídeos de la caravana:
Mel a la caravana | Arribada a la base | Portant les urnes

Entrevistes de participants de la caminata que es va realitzar per a recuperar les urnes de la base de les Forces Aèries:
· Carla Lara
· Hilda Rivera
· Una jove participant
· Membres de la Unión Democrática: 1 | 2
· Carlos H. Reyes
· Una Professora

Es pot seguir escoltant les tansmisions en viu des de algun lloc a Hondures en la pàgina de Ràdio es lo de menos o escolta-ho aquí

Consulta també la pàgina de COPINH i la pàgina de Otra Honduras


· Hugo Chávez critica cobertura per mort de Michael Jackson
El president de Veneçuela, Hugo Chávez, va criticar aquesta nit a la *televisora nord-americana CNN per donar major cobertura a la mort de l'astre del pop Michael Jackson, que a la situació a Hondures, on va afirmar, es gesta un cop d'estat.

2 comentaris:

  1. no serà el primer ni l'últim, als països on encara mana els estats units es moneda de canvi, que hi farem

    salut

    ResponElimina
  2. lamentablement aquests països només salten a l'actualitat per desgràcies.

    ResponElimina