18 de juny 2009

Dones violades a Atenco busquen condemna internacional a l'Estat Mexicà

La tortura sexual és acceptable per a les autoritats mexicanes. Òbviament és una de les mesures que consideren necessàries per a acoquinar a la gent i evitar ones de resistència davant una situació econòmica i social intolerable. Tres anys després de les violacions denunciades per veintissís de les quaranta-set dones detingudes arbitràriament en Texcoco i San Salvador Atenco el 3 i 4 de maig de 2006, ni tan sols un dels responsables es troba en la presó.

Avui manifestants davant la FEVIMTRA a la ciutat de Mèxic van rebutjar el regne de la impunitat al país.

Al febrer d'aquest any, la Suprema Cort de la Nació va reconèixer l'existència de les greus violacions de drets humans en Atenco, però es va negar a enjudiciar als alts comandaments responsables pels crims: Enrique Peña Nieto, Eduardo Medina Mora, Wilfrido Robledo Madrid, Miguel Ángel Yunez, Nazario Gutiérrez i Ardelio Vargas.

Se suposa que Guadalupe Morfín és defensora dels drets humans de les dones de Mèxic. Encapçala una entitat coneguda com la Fiscalia Especialitzada en Delictes Violents Comeses contra les Dones i Tracta de Persones (FEVIMTRA). Però a pesar que les dones violades a Atenco han presentat les seves denúncies degudament, la FEVIMTRA no ha consignat a un solo policia per aquests delictes sexuals violents. Evidentment, Guadalupe Morfín i el seu cap Eduardo Medina Mora han pres la decisió que ningú pagarà per aquests crims.

A nivell estatal, l'únic policia que havia estat sentenciat per les violacions, Doroteo Blas Marcelo, va ser absolt recentment per la Sala de Segona Instància Penal del Tribunal Superior de Justícia de l'Estat de Mèxic. En dos altres processos per delictes no greus com “abús d'autoritat”, les irregularitats continuen.

Davant la falta total de justícia a Mèxic, les dones duen la seva denúncia a la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) per a assolir una condemna internacional a l'Estat Mexicà. Les protestes als carrers segueixen.

Informació relacionada:

· Luz verde a la tiranía en México.
Carolina S. Romero
· En el caso Atenco s’ha tornat a imposar-se la raó d'estat
Comissió Civil Internacional d'Observació pels Drets Humans (CCIODH)
· La Audiencia Nacional se desmarca del caso Atenco por segunda vez. Sergio de Castro Sánchez
· Oaxaca exigeix: llibertat i Justícia per Atenco.
FPDT-ATENCO / APPO

Més informació:

· Atenco: Romper el cerco Canal 6 de julio
· CARMEN ARISTEGUI A LA CNN, PROGRAMA SOBRE ATENCO
Carmen Aristegui - ATENCO, A Tres Anys D’INJUSTICIA
· Butlletí 40 de la CCIODH

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada