12 d’abr. 2010

7.000 presos palestins fan vaga de fam per les condicions a les presons israelianes

Aida Sánchez/ CanalSolidari.org 12/04/10 11:44

Els presoners palestins reclosos a les presons d’Israel comencen una vaga de fam intermitent amb l’objectiu de pressionar a l’Estat jueu perquè millori les seves condicions.

Segons ha explicat el director de l’Associació de Presoners Palestins, Qaddura Fares, al diari Público, la vaga s’ha convocat, en principi, només per a tres dies, el passat dimecres i els propers 17 i 27 d’abril, però no es descarta ampliar-la indefinidament si les autoritats israelianes cedeixen a les cinc demandes dels presoners.

Les condicions de vida a les presons s’han deteriorat en els últims temps, especialment des de la captura del soldat israelià Guilad Shalit per part de les milícies de Gaza el juny de 2006, segons expliquen els reclusos.

Millorar el tracte als familiars
La primera de les demandes exigeix que es millori el tracte que reben els familiars dels presoners palestins en els controls militars de Cisjordània, quan es dirigeixen a visitar-los. Segons els reclusos, els seus familiars són humiliats per part dels soldats israelians de manera habitual i no estan exempts de vexacions físiques.

La segona de les seves peticions pretén acabar amb la prohibició de visites a les famílies dels 900 presoners oriünds de la franja de Gaza. Aquests reclusos no estan autoritzats a rebre visites des de fa gairebé quatre anys, és a dir des de juny de 2006, quan les milícies van capturar el soldat Shalit.

També s’exigeix que els presos puguin veure el canal de televisió àrab Al-Jazira, que està prohibit a les presons sense cap motiu aparent, la lliure circulació de llibres a l’interior de la presó, inclosos els llibres de text, i que als presoners se’ls permeti presentar-se als exàmens de graduat escolar.

El portaveu de la Direcció de Presons d’Israel, Yaron Zamir, ha declinat comentar la situació dels presoners palestins argumentant que les condicions de les presons israelianes compleixen amb tots els requisits internacionals, encara que no va voler explicar per què els presoners no poden rebre visites des fa quatre anys, ni per què no poden veure Al-Jazira televisió.

Tortures
Organitzacions de drets humans com Amnistia Internacional, Human Rights Watch o Paz Ahora fa anys que denuncien que els presos palestins són sotmesos a tortura i Creu Roja ha instat en diverses ocasions a Israel a millorar el tracte cap als familiars que visiten als reclusos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada