7 de nov. 2010

Pedra líquida. Descobrint els secrets de Gaudí

La Sagrada Família, la creació més ambiciosa d’Antoni Gaudí, va començar a construir-se el segle XIX i encara avui s’està construint. Gaudí va dedicar 43 anys de la seva vida a aquesta obra i, tan bon punt es va adonar que no l’acabaria en vida, va deixar com a llegat un intricat disseny de models codificats, a partir d’un enginyós sistema geomètric, que permetrien, a les generacions futures, completar-lo.

Amb la mort de Gaudí, el 1926, i la destrucció d’aquests models durant la Guerra Civil, s’obria l’interrogant de com continuar les obres per a tots aquells que volien fer-ho; ningú entenia el complex sistema geomètric necessari per interpretar els models de l’arquitecte i traslladar-los a la realitat.

L’any 1979, el neozelandès Mark Burry, arquitecte de 23 anys, va trobar-se amb dos directors d’obra de Gaudí i els va oferir l’oportunitat de desxifrar el codi del mestre. A poc a poc va començar a recrear els dissenys de Gaudí a mà. Després va aplicar-hi un programari d’aeronàutica i va ser llavors quan els dissenys de Gaudí van veure la llum.

El documental ens explica el repte de com completar el temple de la mà del mateix Burry i també de l’equip d’arquitectes i d’artesans que han passat bona part de la seva vida dedicats a descobrir i interpretar l’obra de Gaudí. Mesclant tècniques que els ofereix la tecnologia actual i d’altres més artesanals, per primera vegada en la història s’han descobert les tècniques i mètodes de Gaudí, considerats un dia esotèrics i poc ortodoxos: el famós edifici “inacabable” està a punt de convertir-se en una realitat.

Dirigit i escrit per Polly Watkins.
Font: "Sense Ficció" / TV3



Descarregar documental, Clica AQUÍ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada