24 de nov. 2010

El Mercat d'Art Solidari a Reus, 3 i 4 de desembre

Els dies 3 i 4 de desembre
  • Es realitzarà el Mercat d'Art Solidari, organitzat per la regidoria i el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació, a la Sala Fortuny del Centre de Lectura
Per la Casa del Caminante, Tatic Samuel a Palenque, Chiapas

El flux migratori a la frontera sud de Mèxic es dóna principalment pel conducte ferroviari i en quantitats variables que en ocasions arriba a ser aproximadament entre 300 i 500 persones en un viatge, el trajecte el realitzen als sostres dels carros de càrrega del tren, a la intempèrie. A vegades van caminant per les vies quan no passa el tren. Segons els seus propis testimonis, en cada viatge una mitjana de 3 persones s’accidenten i desgraciadament són freqüents les caigudes ocasionant ferits, mutilats i fins i tot morts.

Dels grups que passen predominen persones d’Hondures, El Salvador, Guatemala, i d’altres països d’Amèrica Llatina, la majoria són joves i menors d’edat, a banda hi ha moltes dones amb nens petits o embarassades. Les autoritats migratòries i altres elements de la policia a més de perseguir-los els extorqueixen prenent-los-hi els pocs diners que porten i el mateix fan els "polleros", persones que trafiquen amb els immigrants en conxorxa amb les autoritats. Les dones pateixen violacions i poden ser segrestades per passar a les xarxes de prostitució.

A l’estació de Pakal-na, Palenque, es troba la segona estació del tren en territori mexicà (la primera és a la frontera, a Tenosique) i és on el tren s’atura més temps per proveir-se de combustible, és aquí on els immigrants busquen avituallament, aigua, aliments i suport, ja que vénen amb condicions físiques molt dolentes.

Davant de les violacions dels drets humans que pateixen els immigrants centreamericans la comunitat parroquial de Palenque, amb la cobertura de la diòcesis de Sant Cristóbal de las Casas, fa dos anys van començar a organitzar-se en grups per portar aliments, roba, medicaments, ànims i esperança, a les vies del ferrocarril de Pakal-ná

El dia 20 de setembre de 2008, els voluntaris de la parròquia de Palenque van llogar una petita casa de fusta on es van fer tres habitacions, amb 3 banys i unes dutxes, amb el més elemental, per poder cobrir les necessitats bàsiques i donar atenció mèdica i psicològica a les persones que van arribant. Li van posar el nom “Casa del Caminante Tatic Samuel” fent un homenatge a Don Samuel Ruiz, bisbe emèrit de Sant Cristóbal de las Casas i gran defensor dels indígenes i dels drets humans.

En aquesta casa es va donar suport als immigrants durant un any i mig, però la seva situació al costat mateix de les vies la feia poc segura, i va ser presa pels “maras salvatrucha” bandes dedicades al crim organitzat i pels zetas, grups paramilitars que fins fa uns mesos van estar al servei del cartel del Golfo, però que ara controlen el tràfic de drogues, d’armes i de persones. Són els que van perpetrar la matança de 72 immigrants a San Fernando (Tamaulipas).

Davant d’aquesta situació la parròquia de Palenque es va replantejar el projecte i van decidir amb el suport dels voluntaris i de la diòcesi adquirir un terreny una mica més apartat de les vies. La primera fase del projecte ja està feta, s’ha tancat el terreny amb blocs de formigó per garantir la seguretat.

La prioritat ara és aconseguir els suports necessaris per construir una casa de bloc de formigó, segura, amb els espais necessaris per poder atendre en les millors condicions possibles a tota la gent que passa per allà. La casa constarà de cuina, menjador, habitacions, banys i una bodega on poder tenir reserves de menjar, roba i tot el necessari. També és farà un petit dispensari mèdic, i un espai d’assessoria legal on s’informarà als immigrants dels seus drets.

Més informació:

Migrants a Mèxic: víctimes invisibles
Masacre de migrants a Tamaulipas

Doncs, sí… ja hi tornem a ser

Qui és La Reus

LaReus -Societat civil cultural i solidària per la pau-, som una associació independent, plural i solidària.

La nostra actuació no té cap finalitat de lucre i es basa en la dedicació totalment voluntària dels associats.

La tasca principal del nostre col·lectiu és acompanyar a Chiapas, (Mèxic), diferents projectes que tenen a veure amb el suport als drets humans, a la cultura i l’educació i també als municipis autònoms zapatistes en el procés de construcció de la seva autonomia donant suport als diferents projectes dissenyats per les pròpies comunitats educatius, de salut, d’infraestructures, productius, ... i també la reflexió i el debat sobre el món que ens envolta.

Contrapart

La Parròquia de Santo Domingo de Guzmán de Palenque i la Diòcesis de San Cristóbal de las Casas. Chiapas

DIVENDRES 3 · De 20h a 22h
DISSABTE 4 · De 10h a 14h
i de 17h a 22h

DIVENDRES: 20h inauguració del Mercat
i
projecció de "Sin nombre" de Cary Fukunaga

Trailer: Sin Nombre - Starmedia US
La pel·lícula, produida pels amigos Gael García Bernal i Diego Luna, està dirigida pel californià Cary Fukunaga.Copyright New2Air“Sin nombre” explica la història de Sayra (Paulina Gaytán), una adolescent hondurenya, famolenca d'un futur millor, que decideix emigrar a Estats Units juntament amb el seu oncle i el seu pare, qui ara té una nova família allà. A partir de Chiapas, viatgen en el sostre d'un vagó de càrrega, on són vulnerables a la naturalesa i a la violència. Mentrestant, en un grup de “maras salvatrucha” un dels seus membres se separa i fuig en un tren de càrrega.

“Sin nombre” és una pel·lícula que desplega totes les contradiccions humanes. Un thriller èpic i dramàtic escrit i dirigit pel director Cary Joji Fukunaga, ens retrata la realitat que viuen centenars d'immigrants centreamericans que deixen el seu país en la recerca incerta i moltes vegades amb risc d'un futur millor.

DISSABTE: 18h Actuació d’inSonora

INSONORA és la conseqüència d’un periple musical iniciat l'any 2000 que va créixer poc a poc i a foc lent. Es tracta d’una proposta estrictament instrumental que busca un so personal i contundent; una única i exclusiva manera de sonar, circòfila, mediterrània, desenfadada i d’envelat.

El repertori resultant és fruit de composicions pròpies i d'una actitud activa de recerca, que ens duu a despullar i arranjar els temes qüestionant-ne els ritmes, les harmonies i deixant-los només en lo essencial INSONORA proposa un directe consolidat amb un ritme que ràpidament et transporta al seu univers sonor, un passeig agradable que busca moments trepidants i petits racons íntims.

Salutacions

LaReus

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada