25 de des. 2011

Diamants de sang



Any 2006
País: Estados Unidos
Director: Edward Zwick
Guió: Charles Leavitt, Marshall Herskovitz, Edward Zwick (Historia: Charles Leavitt, C. Gaby Mitchell)
Música: James Newton Howard
Fotografia: Eduardo Serra
Repartiment: Leonardo DiCaprio, Jennifer Connelly, Djimon Hounsou, Arnold Vosloo, David Harewood, Caruso Kuypers, Michael Sheen, Basil Wallace, Ntare Mwine, Stephen Collins, Jimi Mistry, Chris Astoyan, Benu Mabhena
Productora: Warner Bros. Pictures

Diamants de sang
(o Diamants de guerra) són aquells diamants obtinguts en una zona de guerra, mitjançant l'ús d'esclaus o persones en règim de semiesclavitud. Usualment s'associen amb els que finançaven els conflictes que van tenir la seva escalada enmig dels anys 90 ia principis de la primera dècada del tercer mil·lenni a l'Àfrica Occidental.

En alguns casos, les Nacions Unides han sancionat l'exportació d'aquests diamants, argumentant que financen exèrcits enfrontats a governs legals o bé involucrats en greus violacions dels Drets humans perllongant d'aquesta forma els conflictes. En concret s'assenyalava a la UNITA angolesa i al FRU de Sierra Leone com a proveïdors de diamants de guerra. En aquests casos, usualment són venuts de forma clandestina, mitjançant el contraban dels mateixos a terceres nacions que s'adjudiquen el haver-los extret.

El desenvolupament de pràctiques com aquestes són un exemple fàctic i concís de la violació massiva de drets humans i de l'existència òbvia de l'esclavitud i el poder de les empreses transnacionals, el tràfic, les duanes i les grans marques de moda. L'ONU s'ha pronunciat repetides vegades sobre aquest tema, però les solucions, encara que han estat significatives, encara no arriben al centre del tema, que és la problemàtica política, cultural i legal de l'Àfrica i de les nacions pobres embolicades en aquest tema.

Però, encara que el tema sembla ser només de poder, diners i ostentació, no s'allunya molt d'un altre tema: les malalties i les empreses farmacològiques. La baixa alimentació, el treball excessiu, els virus emergents, les poques defenses tant físicament humanes com científicament existents dins d'aquestes nacions o zones, sumada a la pobresa pronunciada, generen un atractiu obvi per a l'experiment de noves vacunes per part dels laboratoris internacionals i que a més de produir molts diners, també produeixen "fama" i respecte en el món.

Més informació: Diamants de sang (o Diamants de guerra)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada