25 de des. 2011

Documental: Viatge al centre de la selva

Viaje Al Centro De La Selva (Memorial Zapatista)
(Viatge al centre de la selva)


Avui recuperem un documental

Viaje Al Centro De La Selva (Memorial Zapatista)
Director: Epigmenio Ibarra
Data d'estrena: 20 setembre 1994 (Mèxic)
De Proyecto Ambulante

Llargmetratge documental en vídeo que presenta una crònica de les activitats del l'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional (EZLN), des del seu alçament i irrupció en l'escena pública l'1 de gener de 1994 fins la Convenció Nacional Democràtica, celebrada a Chiapas el 9 d'agost del mateix any. El recompte és exposat a través d'imatges de la vida quotidiana i entrevistes als pobladors de la zona, així com amb suport de testimonis de personatges com el Subcomandante Marcos, Samuel Ruiz, bisbe de Sant Cristóbal de les Cases, el polític Manuel Camacho Solís , comissionat per la Pau i la Reconciliació a Chiapas, i l'activista maia-guatemalenca Rigoberta Menchú.

La Rebel·lió

L'acció militar del gener de 1994 va coincidir amb l'entrada en vigor del TLC, signat per Mèxic, Estats Units i Canadà. Més tard van declarar que era la seva manera de dir encara estem aquí al mig de la globalització. Els revoltats, tapats amb passamuntanyes, van començar un aixecament i van prendre 4 capçaleres municipals que es van estendre a 7 com són San Cristóbal de las Casas, Altamirano, Las Margaritas, Ocosingo, Oxchuc, Huixtán i Chanal, a més d'altres diverses poblacions fan pública la (llavors primera) declaració de la Selva Lacandona.

A San Cristóbal de les Cases, l'1 de gener de 1994, els rebels van prendre la capçalera municipal, rendint als judicials. Mentrestant, Ocosingo va ser assetjada per neozapatisme des de les 6 am, seguint el mateix procediment que a San Cristobal de les Cases, on es trobava Marcos. A San Cristobal de les Cases dels zapatistes llancen un comunicat reivindicant les preses completes de Sant Cristóbal de les Cases i Ocosingo, i esperant la caiguda de Las Margaritas i Altamirano. Els neozapatismo declaren oficialment la guerra al Govern de Mèxic i anuncien els seus plans de dirigir cap a la capital. A Las Margaritas mor en les primeres hores del primer de gener el Subcomandante Pedro, qui en aquell moment era Cap de l'Estat Major i segon al comandament de l'EZLN. El 2 de gener de 1994, durant la Batalla d'Ocosingo, de la mateixa manera mor el Comandant Hugo "El senyor Ik" en els embats contra l'Exèrcit Federal per aquesta plaça. En els combats l'EZLN pren com a presoner de guerra a l'ex governador de Chiapas, el general Absalón Castellanos Domínguez. Segueixen les hostilitats al sud de Sant Cristóbal i als voltants de la caserna de Rancho Nuevo. El bisbe Samuel Ruiz emet un comunicat anomenat treva i la suspensió d'hostilitats.

Després d'uns dies de lluita, el president Carlos Salines de Gortari, en aquell moment en el seu últim any de mandat, va oferir un alto el foc per dialogar amb els rebels, el portaveu era el Subcomandante Marcos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada