8 de març 2010

Acció urgent (Mèxic): Augmenta el perill pels familiars d'un activista comunitari

Margarita Martínez, esposa de l'activista comunitari Adolfo Guzmán Ordaz, va ser segrestada, copejada i amenaçada el 25 de febrer. Ella i Adolfo Guzmán havien rebut anteriorment amenaces de mort després de presentar una denúncia contra la policia.

Margarita Martínez ha denunciat que, quan es dirigiria a buscar al seu fill a l'escola en la localitat de San Cristóbal de les Casas, estat de Chiapas, va ser segrestada per almenys dos homes. Li van cobrir el cap amb una borsa i la van ficar en un automòbil. La van copejar en la cara amb un instrument contundent i li van col·locar contra les costelles quelcom que podia ser un arma. Els seus segrestadors li van dir: “ja no podràs treballar”. També la van amenaçar de mort i li van dir que retirés la denúncia que ella i el seu espòs havien presentat al novembre després que uns agents de la Policia Ministerial assaltessin la seva casa de Comitán sense mostrar cap ordre judicial i intimidessin a la seva família. Finalment, els seus segrestadors la van deixar lliure prop de la seva casa de San Cristóbal. Abans de deixar-la marxar, li van dir: “aquest és un regalet del president municipal de Comitán”. Margarita Martínez i la seva família s'havien traslladat recentment a San Cristóbal, ja que no se sentien segurs en Comitán.

Al desembre i gener, Adolfo Guzmán i la seva família van rebre amenaces de mort anònimes en tres ocasions. La família les va denunciar a les autoritats i, a conseqüència d'això, la Procuraduría de l'estat de Chiapas li va oferir protecció en forma de patrulles de la policia estatal i municipal. No obstant això, Adolfo Guzmán i la seva família van rebutjar la protecció, ja que temien que els agents assignats no fossin independents i poguessin estar relacionats amb la font de les amenaces, el que els posaria en un perill encara major.

ESCRIVIU IMMEDIATAMENT, en espanyol (castellà) o en el vostre propi idioma:
  • demanant a les autoritats que proporcionin protecció immediata i efectiva a Adolfo Guzmán, Margarita Martínez i els seus fills, d'acord amb els seus propis desitjos, perquè puguin seguir endavant amb la seva denúncia contra la policia;
  • instant-les a ordenar una investigació immediata, exhaustiva i imparcial sobre el segrest, els cops i les amenaces sofertes per Margarita Martínez, que facin públics els seus resultats i que duguin als responsables davant la justícia.
ENVIEU CRIDES ABANS DEL 14 D'ABRIL DE 2010 A:

Lic. Fernando Francisco Gómez-Mont
Secretaría de Gobernación

Bucareli 99, 1er. piso,
Col. Juárez, Del. Cuauhtémoc,
México D.F., C.P.06600, MÉXICO
Fax: +52 55 5093 3414
Correo-e.: secretario@segob.gob.mx
Tratamiento: Señor Secretario

Lic. Juan José Sabines Guerrero
Gobernador del Estado de Chiapas

Palacio de Gobierno,
1º piso, Col. Centro, C.P. 29000, Tuxtla Gutiérrez, Chiapas, MÉXICO
Fax: +52 961 618 8050, ext.: 21122
Correo-e.: juansabines@chiapas.gob.mx
Tratamiento: Señor Gobernador

Mtro. Raciel López Salazar
Procurador General de Justicia del Estado de Chiapas

Libramiento no. 2010, Col. El Bosque, Tuxtla Gutiérrez, MÉXICO, CP 29049
Fax: +52 961 6165724
Correo-e.: raciel.lopez@mje.chiapas.gob.mx
Tratamiento: Señor Procurador

COPIA A: Centro de Derechos Humanos Fray Bartolomé de las Casas, AC, Correo-e.: frayba@frayba.org.mx
Envieu també copia a la representació diplomàtica de Mèxic acreditada en el seu país. Consulteu amb l'oficina de la seva Secció si heu d'enviar les crides després de la data abans indicada.

Informació complementaria

Adolfo Guzmán traballa per Enlace Comunicación y Capacitación, organització comunitària que proporciona formació en drets humans i en desenvolupament econòmic sostenible a comunitats indígenes. Margarita Martínez és activista de diverses organitzacions locals de la societat civil, i recentment ha estat voluntària d'Enlace Comunicación y Capacitación, amb la qual ha impartit formació.

La casa de Margarita Martínez i Adolfo Guzmán va ser assaltada per la policia el 8 de novembre. Uns 20 agents de la Policia Ministerial es van presentar sense ordre judicial, van intimidar a Adolfo Guzmán i van apuntar amb un arma a Margarita Martínez. Van dir que buscaven a "algú ", sense dir a qui. Pel que sembla, el registre ho havien ordenat les autoritats estatals, que buscaven a les persones que havien organitzat recents protestes davant edificis públics i havien tallat carreteres. Les protestes en qüestió havien estat encapçalades per agricultors locals i venedors que demanaven un espai on vendre els seus productes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada