5 de març 2010

Ciudad Juárez, ciutat límit

Un reportatge de: Thierry Gaytan.
Producció: Ligne de Front

> Aquest proper diumenge dia 7 de març a les 21:50, al programa de TV3, "30 Minuts" aborda la situació d'una de les ciutats més conflictives del món, Ciudad Juárez, en el si d'un país, Mèxic, amenaçat molt seriosament pel poder i la influència dels "narcos". Recentment, la localitat fronterera mexicana ha tornat a ser notícia mundial per l'assassinat de quinze joves, la majoria estudiants, quan eren en una festa. Ciudad Juárez és el gran portal de la droga cap als Estats Units i el seu control se'l disputen els dos càrtels més importants del país. I al bell mig, la policia, objecte de permanent sospita pel seu alt grau de corrupció.

Durant els tres anys de govern de Felipe Calderón al capdavant de la república mexicana, hi ha hagut 17.000 morts violentes. I a Ciudad Juárez, la guerra entre els càrtels i la policia sol causar la mort diària de 10 persones. Un fenomen que reflecteix el poder devastador del crim organitzat a Mèxic i que posa en perill l'estabilitat democràtica.

Els autors de "Ciudad Juárez, Ciutat Límit" centren el reportatge en la vida de la ciutat, on els habitants han de conviure diàriament amb la violència. Segueix el treball d'un dels periodistes locals, Héctor Dayer, que es juga la vida per informar sobre la realitat de la ciutat, dels càrtels i de les activitats delictives de la mateixa policia, una part de la qual ja ha estat captada pel crim organitzat. L'alcalde de Ciudad Juárez, José Reyes, no es refia de la seva pròpia policia i el protegeix un grup de guardaespatlles armats fins a les dents.

El reportatge viatja fins a la ciutat de Guadalajara per mostrar-nos un cos de policia -"els incorruptibles"- creat específicament per vigilar l'activitat sospitosa dels agents.

Els que estan amenaçats i s'ho poden permetre pernocten i porten les seves famílies a El Paso, la ciutat nord-americana situada a tan sols uns metres de Ciudad Juárez i que esdevé el somni impossible de la localitat mexicana.

Més informació:
http://www.tv3.cat/pprogrames/30minuts/30Seccio.jsp?seccio=proper

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada