17 de març 2010

Dimiteix indignat el director del museu que va censurar les fotos del «cas Gürtel»

El Punt 09/03/10 – València. Enric Orts

Ricardo Costa, una de les imatges censurades. Foto: M. LORENZO.

Romà de la Calle, fins ahir director del Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (Muvim), va dimitir del càrrec en desacord amb la censura executada per Salvador Enguix, responsable de Cultura de la Diputació de València –de la qual depèn el Muvim–, sobre les fotografies que feien al·lusió al cas Gürtel d’una exposició que havia promogut la Unió de Periodistes i que ocupava una de les sales del museu.

En la seua carta de dimissió, De la Calle lamenta el fet que des de la Diputació es transmetera que l’amputació de la mostra disposava del seu aval, la qual cosa va negar amb rotunditat.

Segons el ja exdirector, la decisió va ser presa «des de dalt». En la carta, adreçada a Enguix, De la Calle escriu: «Tu vas rebre l’ordre i tu la vas transmetre sota una pressió ingent. Per això, parlar de pacte censor entre nosaltres, com ha intentat fer institucionalment la mateixa Diputació per a instrumentalitzar-me, no té cap sentit i m’ha ofès profundament.»

Al marge de la utilització del seu nom per part de la institució en mans del PP, De la Calle va expressar ahir un rebuig rotund a la censura. «Jo mai he vist tanta malaptesa. Un té dignitat i no pot acceptar aquest tipus de decisions», va subratllar.

Tot i que dissabte el president de la Diputació, Alfonso Rus, va avalar la retirada de les fotos, ahir es va imposar un prudencial silenci en les files del PP, només trencat per l’alcaldessa de València, Rita Barberá, que, a diferència de Rus, va desaprovar la censura. «Qui es compromet amb una exposició ha de mantenir-la. Nosaltres defenem la llibertat d’expressió», va afirmar.

Irònicament, Enguix va emetre una nota on alabava la trajectòria de De la Calle, director del Muvim des del 2004.

De la Calle va rebre nombroses mostres de suport, entre altres dels treballadors del museu, la Unió de Periodistes i de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada