28 de març 2010

La presidència espanyola deixa Catalunya sense veu a la Unió Europea

El govern espanyol impedeix als consellers intervenir en els consells de ministres europeus aquest semestre. Bèlgica permetrà a Flandes i Valònia presidir reunions

Albert Segura (Avui)
Brussel·les 28/03/2010

La presidència de torn espanyola ha deixat el govern català sense veu en els consells de ministres de la Unió Europea. Fins ara els consellers podien intervenir en algunes reunions a Brussel·les, com la resta d'autonomies, i fins i tot se'ls permetia fer-ho en llengua catalana, però aquest semestre el govern espanyol no els dóna la paraula. Francesc Baltasar i Joaquim Llena, consellers de Medi Ambient i Habitatge i d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, ja s'hi han trobat, segons ha pogut saber l'AVUI. Bèlgica, en canvi, permetrà als governs de Flandes i Valònia presidir les reunions de la UE el semestre que ve.

Fonts del govern espanyol asseguren que la decisió només és temporal i al·leguen que "durant aquests sis mesos Espanya no es representa a si mateixa, sinó a tota la UE en el seu conjunt". Des del 2005 els consellers podien ocupar una de les cadires reservades per a la delegació espanyola en els consells de ministres de Medi Ambient, Agricultura, Afers Socials i Cultura i Ensenyament i intervenir-hi. El cafè per a tothom, però, obligava els governs autonòmics a esperar i fer torns per poder participar-hi i havien de defensar el posicionament conjunt de totes les comunitats, prèviament consensuat. A més, per parlar en català, basc o gallec, llengües no oficials, calia avisar i enviar el discurs a Brussel·les amb set setmanes d'antelació. Ara ni així.

Seriositat "No seria seriós que Catalunya o Múrcia parlessin en nom de la UE, que un conseller fes de ministre, ni Alemanya ni cap altre soci no cediria mai aquesta responsabilitat a un land o regió", adverteix l'executiu de Zapatero. Bèlgica, però, desmenteix aquest argument i demostra que és a anys llum d'Espanya. La presidència belga, el segon semestre d'aquest 2010, no només permetrà als governs regionals de Flandes, Valònia i Brussel·les participar i intervenir en els consells de ministres, sinó que anirà molt més enllà: un ministre flamenc podrà, directament, presidir les reunions i parlar en nom de tota la UE.

La presidència espanyola tampoc no està servint per fer cap passa endavant en l'oficialitat del català, tot i que el president José Montilla havia demanat a José Luis Rodríguez Zapatero que aprofités aquest semestre per aconseguir-la.

1 comentari:

  1. "Socialme" + Nacionalisme espanyol = Nazionalisme hispànic

    ResponElimina