8 de gen. 2011

Ofensiva antizapatisme

Los de Abajo

Gloria Muñoz Ramírez / La Jornada 08/01/2011


El proper 12 de gener es compleixen 17 anys de la històrica marxa que va protagonitzar la societat civil per exigir el cessament del foc de l'Exèrcit federal contra les comunitats indígenes zapatistes, que es van rebel·lar a Chiapas durant el primer despertar de 1994. Una marxa per la pau que va inundar el "Zócalo" de la capital i va obligar al llavors president Carlos Salinas de Gortari a decretar el cessament de les hostilitats. L'EZLN va fer el propi i des de llavors ha mantingut el seu compromís de continuar la lluita per la via pacífica. No així el govern i els seus còmplices.

El 12 de gener es va convertir en un símbol de la participació col·lectiva i de la solidaritat entre pobles. El zapatisme és l'únic moviment a Mèxic que pot preuar-se d'haver construït i mantingut un moviment global que comparteix la seva causa i ha sabut respondre en múltiples ocasions a les ofensives dels diferents governs. I aquest moment no és l'excepció.

Davant la campanya iniciada el passat 1 de gener amb la publicació d'un comunicat escrit per un suposat integrant del EZLN, que li va adjudicar a aquest moviment l'autoria del segrest del panista Diego Fernández de Cevallos, la indignació s'ha fet present en moltes parts del món. En els més de tres lustres de vida pública del EZLN, mai s'ha posat en dubte la seva legitimitat i molt menys la seva ètica, així és que pràcticament ningú va creure en l'autenticitat del comunicat. Però aquest no és el problema, sinó les intencions de la seva divulgació, que no són unes altres que l'increment a les hostilitats contra els pobles en resistència.

Intel·lectuals, sindicats, organitzacions i col·lectius de Mèxic, Argentina, Brasil, Uruguai, Colòmbia, Equador, Veneçuela, Canadà, Estats Units, Estat Español, Itàlia, Àustria, Grècia, França, Suïssa, Holanda, Alemanya i Eslovènia, entre uns altres, difonen un pronunciament en el qual rebutgen la informació que es va difondre, no només contra l'EZLN, sinó també contra el moviment social i pacífic que aglutina a les organitzacions i individus que conformen La Oltra Campaña.

El que s'intenta, adverteixen a la declaració col·lectiva, "és una nova envestida amb l'esperança que aquesta vegada els creen i serveixi per facilitar una nova escalada d'agressions contra comunitats zapatistes, al temps de criminalitzar i reprimir tota classe de protesta, lluita social i inconformisme amb les males i impunes pràctiques del govern mexicà, les seves institucions i esbirros".

I finalitzen: “…poden tenir la seguretat que no estan sols. Prestarem especial atenció al que pugui succeir en els propers dies i setmanes”. (El correu per enviar signatura de suport a l'EZLN és: contacto@cedoz.org).

losylasdeabajo@yahoo.com.mx.

.:·.:·.:·.:·.:·.:·.:·.:·.:·.:·.


Notas relacionadas:
Notas relacionadas con desaparecedores de Diego Fernández de Cevallos:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada