2 de gen. 2011

Disset anys de l'aixecament a Chiapas

Los de Abajo


Gloria Muñoz Ramírez / La Jornada 02/01/2011

En silenci i amb un acumulat treball per la construcció de l'autonomia, arriba l'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional (EZLN) al 17 aniversari de l'aixecament que sacsejar al món sencer. Quin altre moviment a Mèxic pot, després de tants anys, mirar enlaire i sense vergonya d'haver-se mai traït? Quina altre moviment ha estat tan durament atacat política i militarment durant més de tres lustres i es manté viu, conseqüent i digne?

Amb i sense reflectors a sobre i després de 17 anys de construcció interna i cap a fora, l'EZLN i la seva columna vertebral (les bases de suport pertanyents als pobles que ho conformen) no només han sobreviscut a quatre períodes presidencials que han intentat aniquilar-los, sinó que també han ofert al món la certesa que altre món és possible i que, en el sud-est mexicà, aquest altre món ja existeix, a pesar de la guerra d'extermini que es manté contra ells.

La conformació dels seus governs autònoms, en els quals es creen noves relacions comunitàries i la política és lloc de trobada i convivència des de baix, roman com un referent i, encara que no s'ho proposin, com un exemple d'organització. Han repetit fins al cansament que la seva experiència és inimitable, doncs té lloc en un temps i espai determinats, però, com també ho han explicat, no es tracta de repetir o copiar, sinó de saber que hi ha alternatives i que les respostes, les quals siguin, no vindran mai de dalt.

Al gener de 1994 el món sencer va girar a veure a Mèxic d'altra manera. No era per la presentació de la primera mexicana Miss Univers o per la celebració del Pentapichichi, ni pel tractat de Lliure Comerç i l'entrada al primer món del Mèxic salinista. Una insurrecció dels indígenes maies va mostrar un poble fins a aquest moment invisible i a partir d'aquest dia molts canvis haurien d'arribar. Mèxic no és el mateix, encara que ara se li regategi al zapatisme el seu paper decisiu en les reformes que van tenir lloc.

La guerra que es va iniciar a Chiapas el primer de gener de 1994 es manté fins als nostres dies… i les seves causes també. L'EZLN i els seus pobles estan vius, no s'han rendit i segueixen sent una esperança. L'única, per a molts.

losylasdeabajo@yahoo.com.mx

Informació relacionada:

Després de 17 anys de l'aparició de l'EZLN, el govern manté una guerra encoberta

Les comunitats indígenes “zapatistes” construïxen autonomies a 17 anys

Vídeos:

Zapatistes: guanyadors del primer assalt
La Neta 6.0

Himne Zapatista

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada