9 de març 2010

Ovidi Montllor 2.0

Martí Crespo / Vilaweb 09/03/2010

Quinze anys després de fer vacances internet redescobreix el cantant d'Alcoi amb tot de webs i materials

El 10 de març de 1995 es va morir a Barcelona el cantant i actor alcoià Ovidi Montllor. Quan ens va deixar, internet tot just feia els primers passos; avui, just quinze anys després, la xarxa ja forma part de la nostra vida quotidiana. I l'Ovidi, és clar, hi té el seu racó. Us proposem, tot seguit, de descobrir la seva força completa petja digital. El primer pas és OvidiMontllor.com, de Joan Santonja, amb molta informació de la seva vida i obra (i algunes cançons). També és indispensable l'Arxiu Personal Ovidi Montllor, una iniciativa de la Universitat Politècnica de València que inventaria el fons personal de l'artista, dipositat durant uns quants anys a casa del pintor alcoià i amic íntim seu Antoni Miró. S'hi inclouen articles, cançons, cartells, cartes, dibuixos, fitxers audiovisuals, partitures... El mateix Antoni Miró manté a la seva pàgina personal el dossier especial que va dedicar a l'Ovidi en ocasió dels deu anys de la seva mort, el 2005, amb fotografies originals, pintures i dibuixos amb el cantant de protagonista. El desè aniversari, també es va commemorar digitalment a VilaWeb amb aquest especial i al Diari de l'Escola amb aquest reportatge.

El perfil més literari d'Ovidi Montllor s'aplega a la web de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, i el seu vessant més musical s'analitza al portal Botiboti.org. Sense deixar la música, a Kumbaworld hi ha un bon grapat de lletres i partitures; a Cancioneros.com s'esmenta la seva llarga discografia, i a Música de Poetes es poden escoltar desenes de poemes d'autors dels Països Catalans interpretats per Montllor. I el seu pas davant les càmeres, queda recollida a l'Internet Movie DataBase.

Pel desè aniversari de la seva mort, TVE Catalunya va preparar el programa Te'n recordes, Ovidi? (descripció detallada), consultable íntegrament a YouTube. Al mateix servidor de vídeos de Google s'apleguen molts més vídeos amb l'artista alcoià de protagonista, entre els quals hi ha l'Ovidoscopi, un homenatge personal i audiovisual de Gilberto Dobon. TV3, per la seva banda, va dedicar-li un capítol del programa Noms.

Ovidi Montllor ha fet passos fins i tot a les xarxes socials: disposa de grup a Facebook i de compte a MySpace.


1 comentari:

  1. I tanta falta que ens fa.
    Ovidi, sempre marxeu els que més teniu a fer. No cal dir-ho, la vida es injusta.
    Quantes vegades veient com pinten les coses i amb la "classe" governant que tenim, les vegades que hem ve a la ment la cançó de la carniceria...
    "Mentre tallava, sàdicament despistat, pensava..."

    ResponElimina