22 de març 2011

COMUNICAT DE PREMSA: La CANC reclama al Govern espanyol que descarti ubicar el cementiri nuclear a Ascó per la proximitat a les centrals nuclears

Els terrenys oferts per l’Ajuntament d’Ascó estan a 750 metres de les centrals nuclears, i a tocar de la C-12, per on hi transiten mercaderies perilloses.

Els problemes en les centrals nuclears japoneses de Fukushima són la constatació que la previsió dels riscos per part dels humans és limitada i que, per molts estudis i anàlisis que es facin, sempre hi haurà algun moment que s'escaparà als dissenys dels tècnics, o que aquests no implementaran implementaran les mesures correctores per tal d’abaratir costos. Els fets de les nuclears del Japó també constaten un fet que fins ara el lobby nuclear havia intentat ocultar: l’acumulació d’instal·lacions radioactives en un determinat punt incrementa el risc exponencialment.

L’any 1986, amb l'accident de Txernòbil, el lobby nuclear va dir que a Catalunya no podia passar una cosa així, atès que era una nuclear d'una tecnologia obsoleta. Ara, en un país que és la tercera potencia mundial, amb els accidents als reactors de Fukushima, ja han dit que un desastre semblant tampoc pot passar a les centrals de Vandellòs i d'Ascó perquè aquí no hi pot haver terratrèmols ni tsunamis d’aquella intensitat. El fet, malgrat tot, és que els reactors japonesos han resistit els terratrèmols i el tsunami, però no han resistit en canvi la caiguda del subministrament elèctric extern ni el funcionament deficient dels sistemes alternatius de refrigeració. Les instal·lacions nuclears existents a Catalunya presenten uns problemes estructurals importants, com demostren any rere altre l’elevat nombre d’incidents que han de notificar, així com els greus successos que han patit especialment en els darrers anys (corrosió del sistema de refrigeració a la Vandellòs II l’any 2005, fuita de partícules radioactives a Ascó entre el novembre de 2007 i abril de 2008, i fuita d’hidrogen i incendi a la Vandellòs II l’any 2008).

Els reactors de Fukushima, doncs, han evidenciat clarament que l’energia nuclear és absolutament incontrolable per un fet tan simple com és la manca de subministrament elèctric extern, que en aquest cas l’ha generat un fet tan catastròfic com un terratrèmol i un posterior tsunami, i que s’ha agreujat per la concentració d’instal·lacions de risc en un mateix indret.

La CANC ha denunciat en reiterades ocasions els riscos que comportaria la instal·lació d’un cementiri nuclear amb 7000 tones de residus radioactius en els terrenys que ha ofert l’Ajuntament d’Ascó. N’ha advertit tant al Govern de l'Estat com al Govern de la Generalitat de Catalunya de la greu irresponsabilitat que això suposaria, doncs, com al Japó, estaria en una zona on es concentren moltes altres instal·lacions i factors de risc. Entre aquestes instal·lacions i factors hi ha:
  • Dos reactors nuclears de 1000 MW cadascun situats a 750m.
  • Una subestació elèctrica, per on s'evacuen els 2000MW de les centrals nuclears i que presenta un risc de descàrrega elèctrica, situada a menys de 500m.
  • Un complex químic, a Flix, situat a 3km.
  • La carretera C-12 que està inclosa en la Xarxa d’Itineraris per a Mercaderies Perilloses (XIMP) de la Generalitat de Catalunya, i que presenta un risc d'explosió química, i que està adjacent als terrenys oferts per l’Ajuntament d’Ascó.
  • En una zona que es veuria afectada pel trencament de les preses de Mequinensa (1964) de 110 Km de làmina d’aigua i 1530 Hm3, Riba-roja (1969) de 28 Km i 206’90 Hm3, i Flix (1949) de 13’10 Km i 11 Hm3.
  • En una zona amb registres sísmics històrics: Terratrèmol de Tivissa de 1845 de valor VII a l'escala de Mercalli (5-6 a l’Escala Richter).
  • Uns terrenys ubicats, parcialment, sobre un barranc.
  • Uns terrenys situats a menys de 300m del casc urbà d'Ascó.
  • Les centrals nuclears de Vandellòs, a 25 km, amb un reactor en operació i un altre en fase de desmantellament.
  • Una zona amb una relativa densitat de població, que abasta en un radi de 50 Km de poblacions tant importants com Tarragona, Lleida, Reus, Cambrils, Salou, Tortosa, Amposta, Valls, Montblanc, Les Borges Blanques, etc.
Davant el menysteniment de tots aquests factors per part dels tècnics de la Comisión Interministerial para la selección del emplazamiento del ATC, que van obviar tots aquests punts per tal de pujar la valoració d'Ascó fins a atorgar-li la segona puntuació més alta, i malgrat les fortes pressions del lobby nuclear, demanem al Gobierno del Estado que desestimi de manera definitiva la candidatura d’Ascó a acollir el cementiri nuclear. Així mateix, demanem al Govern de la Generalitat que, d'acord amb el manament del Parlament de Catalunya, empri tots els mitjans al seu abast per a impedir que el cementiri nuclear s'ubiqui a Catalunya. A més, cal tenir en compte que, a més del Parlament de Catalunya, també han aprovat mocions de rebuig al cementiri nuclear un total de 151 ajuntaments, 12 consells comarcals, 2 diputacions.

COORDINADORA ANTICEMENTIRI NUCLEAR DE CATALUNYA (CANC)
Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona, 22 de març de 2011

Font: CANC
-------

L'oposició al cementiri nuclear no decau.

Després d'un nou recompte, ja són 151 els ajuntaments que han aprovat mocions en contra del Cementiri Nuclear. Amb el 80% dels ajuntaments de les Terres de l'Ebre i del Priorat, ara si sumen el 50% dels municipis de tots els colors polítics de la comarca lleidatana de Les Garrigues.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada