23 de març 2011

El sector cultural surt al carrer per mostrar el seu rebuig a les retallades del govern

El sector cultural català ha sortit al carrer per evidenciar el malestar davant el descens pressupostari anunciat per la Generalitat. Sota el lema 'No retalleu la cultura', entitats i associacions del món del teatre, la dansa, el circ, les artistes visuals, el cinema, la il·lustració, escriptors, actors, músics i guionistes entre d'altres s'han concentrat davant del MACBA per defensar que la despesa en cultura 'és inversió' i denunciar que la retallada suposarà una pèrdua 'irreversible'. Representants de les catorze associacions convocants han llegit poemes de Joan Brossa relacionats amb la cultura. Per la plataforma, s'acaba una primera etapa de denúncia i s'inicia un procés per debatre propostes.

La plataforma anuncia el final d'una primera etapa 'de denúncia' i inicia un procés per 'debatre i elaborar propostes'

Directe.cat

Durant la concentració, les catorze associacions que han convocat la concentració han llegit poemes de Joan Brossa relacionats amb la cultura i seleccionats per Xavier Albertí. Posteriorment, s'ha llegit el manifest 'No retalleu la cultura', on han denunciat que la retallada obligarà a augmentar el preu de les entrades a espectacles, concerts i exposicions i 'limitarà els drets culturals d'accés universal a la cultura recollits en l'Estatut d'Autonomia'.

A més, segons el mateix manifest, la retallada forçarà la privatització d'equipaments o programacions situant una bona part de l'oferta cultural sota la lògica del mercat i les audiències, una circumstància que provocarà un augment de l'atur i de la precarietat en el sector cultural. 'Es perdran oportunitats i la recuperació serà difícil i en alguns sectors irreversible', especifica.

El món de la Cultura denuncia que Catalunya és un dels països que destina menys recursos públic al sector, només el 0,98% del pressupost general i que la retallada obligarà les institucions a reduir l'activitat, un fet que acabaran pagant artistes, creadors, companyies i nous emprenedors. Per la plataforma 'No retalleu la cultura', després de la mobilització l'Associació Professional de la Gestió Cultural de Catalunya agafa el relleu i s'inicia un període de 'debat' i formulació de 'propostes' a través del bloc. 'Ens veiem a la xarxa', han assegurat durant l'acte.

Reunió amb el conseller Mascarell
Les associacions adherides a la plataforma contra la retallada es reuniran aquest dimarts a la tarda amb el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Un dels portaveus de la plataforma, Toni Cots, ha explicat que ara és moment d'obrir un diàleg amb la conselleria davant d'unes retallades 'genèriques' i 'indiscriminades'.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada