21 de març 2011

L'exdirector de la nuclear Ascó I declara al jutjat de Gandesa com a imputat per la fuita de partícules del 2007

3cat24.cat / 21/03/2011

Aquest dilluns estan cridats a declarar als jutjats de Gandesa els dos primers imputats per la fuita de partícules radioactives, al novembre del 2007, a la central nuclear Ascó I. Es tracta dels llavors director i el cap del Servei de Protecció Radiològica. Tots dos estan imputats per presumptes delictes d'exposició a radiacions ionitzants per imprudència, delicte ecològic genèric, delicte contra la seguretat en el treball i delicte de falsedat documental. El proper divendres, 25 de març, hi han de declarar els altres dos imputats, el cap de l'explotació i l'inspector resident titular del Consell de Seguretat Nuclear durant la fuita. Tots es podrien enfrontar a penes de presó de fins a setze anys.

La jutge de Gandesa ha obert diligències prèvies als quatre imputats arran de la denúncia que va presentar la fiscalia de Tarragona després d'una investigació de més de dos anys. En la interlocutòria, la jutge reclama a l'exdirector de la central còpies de procediments i manuals de la nuclear, una còpia de l'informe radiològic ambiental dels anys 2007 i 2008 i la relació de tots els treballadors, els fixos i els eventuals, de la central i també de les empreses que treballen a la instal·lació, i que han treballat a la nuclear des de l'accident de les partícules.

La jutge també ha acordat obrir-ne un procés paral·lel davant la possibilitat que s'hi personin possibles perjudicats per la fuita. Així mateix, s'informarà de l'obertura de diligències prèvies a l'entitat ecologista Greenpeace i al secretari general d'ICV, Joan Herrera, ja que tots dos van presentar denúncia per la fuita radioactiva davant de la fiscalia de Tarragona per si es volen personar en la causa com a perjudicats o denunciants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada