25 de març 2011

Mor la fotògrafa Ursula Bernath, va captar el món indígena i les tradicions mexicanes

  • En l'esperit Bauhaus es considerava una artesana, diu la seva filla Anette Schzulte
Retrat de la fotògrafa Ursula Bernath per la seva col.lega Paulina Lavista, pres el 2007. I, al seu torn, imatge que va realitzar Ursula el 1960 de Paulina sent adolescent.


Alondra Flores / La Jornada 25/03/2011

La fotògrafa d'origen alemany Ursula Bernath, que es considerava una artesana de la lent, va morir als 95 anys d'edat a la ciutat de Mèxic, va informar la seva filla Annette Schultze.

Contemporània d'una generació de fotògrafs que van treballar per documentar la vida nacional, com el seu compatriota Walter Reuter, en la seva obra destaquen nombrosos retrats fets a intel.lectuals com Luis Barragán, Mathias Goeritz, Seki Sa, Héctor Atzar i Manuel Felguérez.

També va realitzar fotografia industrial, entre elles una sèrie sobre les instal.lacions de Petrolis Mexicans.

Com molts artistes en la segona meitat del segle XX, Bernath capturar el món indígena i les tradicions mexicanes, com ho van fer Juan Rulfo, Graciela Iturbide i Mariana Yampolsky.

Ursula Bernath va néixer el 26 de desembre de 1915 a la ciutat de Leipzig, en el si d'una família jueva.

Va arribar a Mèxic el 1946, vídua i amb els seus tres fills, on el seu pare havia arribat quatre anys abans i tenia una botiga d'antiguitats al barri de La Lagunilla.

Publicar part de la seva obra en els llibres Mèxic: la terra, l'art i la gent (1967) i Tu ets el meu germà. No obstant això deixa un extens arxiu de negatius sense classificar.

"La meva mare mai li va donar importància a les seves fotografies, sempre va treballar fent "talacha" il.lustrant amb fotografies, com ho va fer a la revista Expansión. En l'esperit Bauhaus, es considerava una artesana de la fotografia, comptant molt de la vida", va expressar la seva filla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada