24 d’oct. 2011

Quaranta anys de l'"I am a Catalan" de Pau Casals a les Nacions Unides

El 24 d'octubre del 1971, el violoncel·lista català Pau Casals va rebre la medalla de la pau concedida per les Nacions Unides. En aquell acte, Casals va pronunciar un discurs d'agraïment en el qual reivindicava la identitat de Catalunya (en un moment en què el franquisme encara era vigent) i la pau al món.



Les paraules de Casals van ser la primera vegada en què algú va parlar en llengua catalana davant l'Assemblea General de l'ONU. El músic va reivindicar la identitat catalana proclamant el cèlebre "I am a catalan" i també va recordar la història del parlamentarisme i la cultura de pau del país: "Catalunya va tenir el primer Parlament democràtic molt abans que Anglaterra".

Per Casals, la Medalla de la Pau representava "l'honor més gran" rebut, ja que considerava la pau com "la meva preocupació més gran". Moments abans de tocar "El cant dels ocells", el músic va relacionar el so que fan els ocells quan són el cel ("peace, peace, peace") amb la defensa de la pau. Amb la interpretació d'aquesta peça tradicional catalana, Casals va trencar l'exili musical que s'havia imposat en protesta per la situació política espanyola.

Durant l'acte, el violoncel·lista del Vendrell va estrenar l'"Himne a les Nacions Unides", que el que era secretari general de les Nacions Unides, el birmà U Thant, va encarregar al músic català i al poeta britànic W. H. Auden. Aquest himne no ha estat assumit oficialment per l'ONU, tot i que s'interpreta en algunes ocasions significatives.

Homenatge del Parlament

Amb motiu de l'aniversari d'aquest discurs, el Parlament català ha homenatjat Casals aquest dijous al vespre. Durant l'acte s'han projectat les paraules del violoncel·lista a les Nacions Unides i, posteriorment, l'Orfeó Lleidatà ha interpretat "El cant dels ocells".

L'homenatge a Casals ha comptat amb les intervencions de l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, i del president de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), Rafael Grasa, que ha lliurat a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, el primer premi Constructors de Pau. La cambra catalana ha estat distingida pel que "representa i simbolitza, com a màxim exponent de la sobirania que emana del poble de Catalunya".

El cant dels ocells - Pau Casals

o0o

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada