23 d’oct. 2011

Seguiment massiu a la vaga general a Grècia

David Bou / Atenes / La Directa

Grècia s'ha llevat avui preparada per prendre els carrers durant una nova vaga general que ha aturat i aturarà l'activitat de tots els sectors laborals arreu de l'estat durant 48 hores. La convocatòria ha arribat en un context on les protestes, les ocupacions de llocs de treball i institucions, així com les vagues sectorials, s'han intensificat de manera exponencial durant les darreres setmanes, degut principalment a la dràstica retallada de sous i als acomiadaments massius de les treballadores del sector públic. Entre els motius també es troben l'inici del cobrament de la nova taxa sobre la propietat mitjançant el rebut de la llum, però també a les intencions del govern d'aprovar demà un nou paquet de retallades que satisfaci les condicions imposades per la troika. Així, Grècia rebria el nou tram d'ajut que necessita per afrontar les despeses, el mes de novembre, i no s'hauria de declarar en fallida, sempre segons la versió de la troika.

Marxa multitudinària a Atenes

Des de les 10 del matí s'han anat concentrant en diferents punts propers a la Plaça Syntagma –on es troba la seu del Parlament grec– centenars de milers de persones convocades per totes les forces sindicals gregues. És molt difícil fer una estimació de la gent que ha assistit a la manifestació, que superava amb escreix el mig milió de participants; no només han col·lapsat el recorregut de més d'un quilòmetre i mig de distància, sinó que també han omplert els carrers adjacents.

El darrer bloc de la manifestació ha arribat a la plaça a les quatre del migdia, tres hores després de la seva sortida a l'origen de la manifestació.

Els enfrontaments, però, s'han produït des de les una del migdia. A un dels laterals de la seu de l'assemblea legislativa, algunes persones que s'hi manifestaven han llençat pedres i còctels molotov contra la policia. Uns enfrontaments que han augmentat progressivament a mesura que la plaça s'anava omplint.

Minuts abans de les dues, les forces especials de la policia grega han començat a desplegar-se a la part inferior de la seu parlamentària, ja que la pressió dels i les manifestants posava en perill la protecció dels accessos a l'edifici.

Durant dues hores, desenes de milers de persones han resistit davant de la façana del Parlament mentre, a la part central de la plaça –situada en un nivell inferior–, d'altres descansaven observant la constant arribada de manifestants.

Finalment, a les quatre, la policia antiavalots ha dut a terme una ofensiva indiscriminada, amb gasos lacrimògens, contra tothom que omplia Syntagma. En deu minuts la plaça s'ha convertit en un núvol de gas on era pràcticament impossible respirar, però desenes de milers de persones no han volgut abandonar l'indret i s'han replegat en un lateral de la plaça mentre centenars de manifestants atacaven el ministeri d'Economia i Finances –actualment ocupat per les treballadores–, així com les desenes d'antiavalots que el protegien.

Ha estat en aquest punt quan s'han produït els enfrontaments més durs de la jornada. La policia s'ha vist desbordada per activistes perfectament equipats i organitzats que els feien front entre els aplaudiments i crits de suport de la multitud, que els observava recuperant-se dels brutals efectes dels gasos lacrimògens en ulls i vies respiratòries.

El darrer episodi repressiu s'ha produït pels volts de les cinc de la tarda quan centenars d'antiavalots han aconseguit replegar-se i expulsar de la plaça els milers de manifestants que encara resistien. Tanmateix, els enfrontaments s'han estès pels carrers adjacents i, hores d'ara, continuen en diversos punts propers al centre de la ciutat.

Es preveu que la nit sigui llarga abans que la gent torni a prendre la Plaça Syntagma demà al migdia amb la consigna d'envoltar el Parlament i evitar que les i els polítics entrin a l'hemicicle i puguin aprovar les noves mesures d'austeritat.

Si alguna cosa ha quedat clara avui, però, és que el poble grec no està disposat a seguir suportant les mesures antisocials que l'estant enfonsant en la precarietat i la misèria. Aquest ha estat l'episodi més gran i intens que s'ha produït fins ara en una tardor grega, que es preveu serà llarga.

o0o


Redacció 324 20/10/2011

El segon dia de vaga general a Grècia contra les mesures d'austeritat continua amb la mateixa convulsió que el primer. Hi ha hagut enfrontaments amb la policia, amb altres manifestants i diverses batalles campals amb nombrosos ferits. Aquest dijous a la tarda però, s'ha sabut que una persona ha mort de parada cardíaca a la clínica d'Atenes, on havia estat traslladat després d'haver rebut un cop de pedra en un dels enfrontaments amb la policia.

En el segon dia de la vaga general a Grècia es registren al centre d'Atenes, al voltant del Parlament, violents enfrontaments entre grups radicals i la policia grega, que han causat nombrosos ferits. Les imatges transmeses per les televisions hel·lèniques mostren com un grup de manifestants del Partit Comunista de Grècia (KKE), que era davant del Parlament, protegint els manifestants, ha estat atacat per radicals amb pedres i bombes incendiàries.

La policia hi ha intervingut només quan els enfrontaments entre els dos grups, que sumaven més de 500 persones, s'han tornat violents i els ha dispersat amb gasos lacrimògens. Un dels ferits que es trobava en estat greu, amb contusions al crani, ha acabat morint aquest dijous a la clínica d'Atenes. El metge atenès Stavros Felgar ha assegurat que ha atès almenys 30 persones a la plaça Sintagma.

A causa de la multitud a la plaça, les ambulàncies estan tenint problemes per obrir-se el pas i arribar a recollir els ferits dels enfrontaments.

Una vegada que les forces de l'ordre han restablert la calma, foragitant els pertorbadors des dels entorns al Parlament, grups de manifestants pacífics han tornat a protestar davant del Parlament amb pancartes que porten lemes com "traïdors" o "que se'n vagi l'FMI ".

Per segon dia, els carrers cèntrics d'Atenes estan plens de contenidors d'escombraries cremats, vitrines trencades de botigues, rajoles i pedres escampades.

Centenars de manifestants segueixen davant el Parlament a l'espera que es dugui a terme la votació per adoptar el projecte de llei que portarà més acomiadaments, augments d'impostos i reducció de salaris i pensions amb l'objectiu de reduir el dèficit que ha portat a Grècia a dependre d'ajudes externes.

Mentre els treballadors són al carrer el primer ministre grec, Iorgos Papandreu, ha convocat un consell de ministres extraordinari per definir la seva posició a la cimera europea de diumenge, que podria ser clau per a un segon rescat financer del país.

El nou pla d'austeritat

Les retallades que ha d'aprovar el Parlament inclouen reduir el nombre de funcionaris de 150.000 persones d'aquí al 2015, cosa que equival a un 20% del total. A més, 30.000 funcionaris passaran a la "reserva laboral", que inclou cobrar el 60% del salari i perdre la feina si, al cap de dotze mesos, no han trobat un altre lloc de treball. A més, la part de les pensions superior als 1.000 euros es retallarà un 20%.

A més, els assalariats hauran de pagar un impost solidari anual d'entre l'1% i el 5% del seu sou brut. Haurà de pagar IRPF tothom que ingressi més de 5.000 euros anuals -fins ara eren 12.000- i es perseguirà l'evasió fiscal, que ha provocat un gran forat de 37.000 milions d'euros a les finances gregues.

El primer ministre grec ja avançava dimarts al Parlament que la prioritat del govern és "alleugerir" el deute, que va qualificar de "gran monstre". El 2010 va arribar als 329.400 milions d'euros, el 144,9% del producte interior brut (PIB), i s'espera que pugi fins al 172,7% del PIB el 2012, segons l'autoritat grega d'estadístiques.

Papandreu ha explicat que sempre que va a les negociacions internacionals per demanar més ajuts ho fa "amb la decisió estratègica de continuar a la zona euro"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada