12 d’oct. 2011

Dues lògiques paramilitars es barregen a Chiapas

A Mèxic, la Qüestió del paramilitarisme no és nova, l'antecedent immediat si dóna després de l'aixecament zapatista a Chiapas de 1994, on hi ha una estratègia contrainsurgent inclou el paramilitarisme, gent civils que és armada i entrenada per l'exèrcit mexicà i que compleix certes funcions de repressió i que el seu cost l'estat no vol carregar, així és la paramilitarització complementària al procés de militarització.

Però d'altra banda a Mèxic si ha Viscut aquest procés de construcció d'un projecte paramilitars a nivell Nacional, on un dels referents és Colòmbia. El que estan tractant de fer ara al país és que aquests grups tinguin una presència nacional, un discurs proprio, una identitat pròpia i sobre tot una legitimitat davant la societat. El discurs que aquests paramilitars esgrimeixen és que acabaran amb els dolents, faran el que l'estat no pot fer per que té lligams legals. És un discurs que reca legitimar-se però segueix sent l'estat el que comet les massacres, les desaparicions forçades, les execucions a través d'aquests grups paramilitars per que no se li pugui carregar el cost polític. El govern porta una campanya en la que nega l'existència de paramilitars a Mèxic però en realitat és un projecte del propi govern.



El que ha passat recentment a Veracruz amb els 35 exectutats que foren mostrats publicament així com els vídeos anteriors i posteriors dels anomenats Matazetas és la configuració més acabada d'un grup paramilitar fortament armat, entrenat, amb discurs, crecant legitimitat i que practica la neteja social.



Entre aquesta gent que aparegué executada hi havia, per exemple, un jove que va anar a caoprar tortillas, detingut per la policia estatal i després apareix com una de les victimes; o una prostituta del port ...

Són operacions que tenen la finalitat de generar terror a la societat. I a través d'aquest instrument crear terror, per poder exercir més control social. Resultat? A Veracruz ja hi ha un comandament únic a nivell federal, es a dir, unificaren les policies en coordinació amb la Marina, per que el fet els donà el pretext perfecte per fer-ho, cosa que a més a més, la gent inclús aplaudeix

A Chiapas, se està barrejant dues aquestes dues lògiques, la paramilitarització contrainsurgent tradicional i la paramilitar amb la lògica de neteja social i la lluita contra el narcotràfic. Les dues lògiques s'estan ja donat a Chiapas, tabasco, sud de Veracruz i Guatemala, on ho podem veure inclús més desenvolupat. La idea de construir l'enemic intern. Per a uns les comunitats en rebel·lia o per d'altres el narco , però la lògica és la mateixa.

L'informe 2009-2010: Saldo de la Represión en México que presentà el Comité Cerezo l'agost passat, conté un capitol dedicat en més profunditat sobre el paramilitarisme. Porten rastrejant el fenomen des de fa 5 anys i ho veuen com un fenomen que s'aguditzarà. A l'entrevista Hector Cerezo senyala que és interessant mirar el que passa a Colombia, per que tinguem com a referent del cost social d'una guerra que el poble no tria.

Lógicas paramilitares en Chiapas. Entrevista amb Héctor Cerezo.
SOBRE LOS MATAZETAS. Carlos Fazio

o0o

Paramilitars a Mèxic. Entrevista Aristegui a Edgardo Buscaglia

Aristegui - Paramilitares en México (Entrevista Edgardo Buscaglia) 1/2


Aristegui - Paramilitares en México (Entrevista Edgardo Buscaglia) 2/2

o0o

Paramilitars, protagonistes de la contrainsurgencia a Chiapas Zapateando César Rojo 06/10/2011
Els paramilitars a Mèxic: Per què menteix Calderón? Guadalupe Lizárraga / Kaos en la Red 04/10/2011

Notes relacionades:

Hi ha paramilitars a Mèxic? i altres enigmes Salvador Camarena 03/10/2011
Els paramilitars, una realitat Proceso / 01/10/2011
Paramilitars creixen al país. Mèxic Chacatorex 01/10/2011

Veracruz: un altre estat de Mèxic consternat Joan Carles Guisado Cabezas / Font: suite101.net 27/09/2011

Descarregar la Revista Proceso 1822 "Los paramilitares si existen" i "El Horror estilo Zacatecas" (PDF)


Sí que hi ha paramilitars a Mèxic: EZLN Animal Político 30/09/2011
Es consolida el setge paramilitar a la comunitat de San Patricio: zapatistas Hermann Bellinghausen / La Jornada 30/09/2011
Comunicat de la JBG Nueva Semilla que va Producir. Caracol V que Habla para Todos 30/09/2011
Paramilitars de Oaxaca, en la impunitat: eurodiputadas Contralíneas / Chacatorex 30/09/2011

"Detencions i tortures" contra adherents de La Otra Campaña

o0o

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada