14 d’oct. 2010

Antoni Miró pinta per rememorar els setanta anys de l'afusellament del president Companys

La Comissió de la Dignitat inaugura avui una exposició del pintor d'Alcoi · Josep Cruanyes, president de la Comissió, lamenta la poca implicació de les institucions en els actes organitzats

Sis obres d'Antoni Miró sobre Lluís Companys obren la commemoració del setantè aniversari de l'afusellament del president republicà al fossar de Santa Eulàlia de Montjuïc. Les obres es podran visitar a l'Espai Memorial Democràtic durant tot el mes d'octubre. Una de les litografies de Miró s'ha convertit en la imatge de l'aniversari i se n'ha fet una tirada de cent exemplars per a sufragar les despeses de la commemoració.

La Comissió de la Dignitat ha organitzat la jornada principal de la commemoració, que serà el dia 17 d'octubre. L'acte central, que es farà al castell de Montjuïc, consistirà a hissar la senyera al so del 'Cant de la Senyera', interpretat per corals de la Federació d'Entitats Corals de Catalunya, del Moviment Coral Català i l'Orfeó Català. L’acte, doncs, serà també un a Joan Maragall, autor de la lletra d'aquest cant, en ocasió del cent cinquantè aniversari del seu naixement.

Els ex-presidents de la Generalitat Jordi Pujol i Pasqual Maragall han confirmat l'assistència a l’acte, que té el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, de l'Ajuntament de Barcelona, de CiU, ERC i ICV-EUiA. També hi participaran Òmnium Cultural i el Memorial Democràtic.

Ara, el president de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, en unes declaracions a Vilaweb, troba que les institucions no han aprofitat aquest aniversari rodó com calia; per això, 'com que les institucions no es belluguen com cal, ho fem nosaltres'; també creu que s'ha perdut una bona oportunitat de 'dismilitaritzar i civilitzar el castell'.

Demà, divendres, s’oficiaran unes exèquies cíviques en honor a Companys a l’església de Sant Agustí, cosa mai feta fins ara. I Esquerra Republicana de Catalunya també portarà a terme demà una sèrie d'actes, com la marxa anual de les torxes, al Castell de Montjuïc.

Font: Vilaweb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada