31 d’oct. 2010

Les Ràdios lliures amenaçades per la Generalitat!

Sabies que totes les persones tenen dret a l’accés i la gestió del teu mitjà de comunicació?

Des de fa més de 30 anys diversos grups a Catalunya exerceixen aquest dret però desemparats per la llei. Enguany, i reconeixent la tasca d’aquests mitjans i la precarietat en què es troben, la Secretaria de Comunicació de la Generalitat de Catalunya regula els mitjans de comunicació “sense ànim de lucre”. És això una bona notícia?

Què són això que etiqueten com a “mitjans sense ànim de lucre”?

Anomenen “mitjans sense ànim de lucre” (o també Tercer Sector de la Comunicació) totes aquelles ràdios i teles que sovint ens auto-anomenem com a lliures o comunitàries. Mitjans creats i gestionats per persones, independents completament d’institucions comercials, governamentals i religioses. Però aquestes experiències lliures i comunitàries hem estat marginades de l’assignació legal de freqüències d’emissió (motiu pel qual emetem en al·legalitat, que no vol dir il·legalitat, perquè no existeix cap llei que ens reguli).

Què demanem els mitjans lliures i comunitaris?

Davant la històrica marginació legal -atípic cas a Europa— i l'augment de la concentració empresarial en l'espai català de comunicació, volem que el decret que ens regularà garanteixi la nostra activitat (el primer esborrany a què hem accedit no ho fa). Per això, d'acord amb les recomanacions del Parlament Europeu i de l'Associació Mundial de Ràdios Comunitàries (AMARC), demanem que el reglament:

  1. Garanteixi que les associacions o fundacions vinculades a entitats comercials, partits polítics i organitzacions religioses no siguin considerades dins la categoria de mitjans sense ànim de lucre.
  2. Reservi un terç de l'espectre radioelèctric per als mitjans de la societat civil, que complementen els públics governamentals i els empresarials. De què serveix un reglament sense reserva d’espectre per als mitjans que ha de regular?
  3. Requisits que s'adeqüin a les dinàmiques de funcionament del sector. Cada autor ha de ser responsable dels continguts que difon. Igualment, les exigències respecte les graelles de programació han de tenir en compte que treballem voluntàriament, amb dedicació parcial i de forma horitzontal i participativa. No tenim ni la pressa, ni els recursos humans ni materials per a la producció que els mitjans convencionals. Requerim més temps i esforç.
  4. Concursos de llicències adaptats a les particularitats del sector (oferim el nostre assessorament!).
  5. Obligacions de transmissió del senyal als operadors de cable i de l'espectre públic i reserva d’espais en els plans urbanístics per a la col·locació d'antenes d'ús comunitari.
  6. Desenvolupar l'article 71 de la Llei 22/2005 de la comunicació audiovisual de Catalunya, relatiu a les mesures de foment dels mitjans sense afany de lucre.
  7. Reconèixer els mitjans audiovisuals lliures i comunitaris més antics, doncs la regulació arriba amb trenta anys de retard (aquest és un criteri considerat en les concessions de llicències per al sector comercial!).

Els sotasignants confiem que aquestes consideracions siguin tingudes en compte en la reelaboració del Projecte de decret, abans de la seva publicació en el DOGC, obrint-lo així a un procés de participació real.

Entenem que les persones del prop i sector poden assessorar els responsables tècnics en l’elaboració del decret, d’acord amb els principis de governança que s’impulsen des d’organismes internacionals i des de les pròpies institucions catalanes.

DE MOMENT JA HAN SIGNAT: Contrabanda FM, Community Media Forum Europe, Post Scriptum Radio, Ràdio Linia IV, Ràdio Bronka, Assemblea per la Comunicació Social,Ràdio RSK, La Directa

Signa i passa-ho!
Clica aquí i firma http://lleiaudiovisual.communia.info

CASTELLANO-ENGLISH-ITALIANO-FRENCH

Les Ràdios lliures amenaçades per la Generalitat

El 29 de juliol passat la Generalitat va aprovar el Decret de mitjans audiovisuals sense ànim de lucre , un decret que pretén controlar tant el funcionament com els continguts de les ràdios lliures a través del CAC (Consell de l’audiovisual de Catalunya).

A banda del decret que pretén limitar les ràdios lliures de Catalunya, des de principis de setembre, la freqüència del 96.6 de Ràdio Pica , compartida entre Ràdio Pica i Ràdio Bronka , està sent interferida per les emissions de la ràdio MolaFM .

MolaFM és una ràdio privada, comercial i que rep subvencions escandaloses per part de l’administració. Aquesta emissora no té cap mena de llicència ni concessió per a emetre a Barcelona, tot i així ho fan des de la mateixa torre de Collserola amb el beneplàcit de Abertis Telecom, Telefonica i la pròpia Generalitat de Catalunya.

Dóna suport als mitjans lliures, signa aquí

Notícies relacionades:

MOLA FM:

Interferència des de la torre de Collserola emissions fm de Ràdio Pica-Bronka :: Montcau-MolaTv-MolaFm Fora Del 96.6 :: Terrorisme amb el suport de l´administració ? :: Emisions pirates desde la Torre de la Generalitat a Collserola :: Qui és MOLA FM ? emissora que interfereix l´emissió de Ràdio PICA-BRONKA :: El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació subvenciona emissora il.legal a Barcelona que interfereix les Ràdios Lliures :: Segueixen les interferències a Radio Pica i Bronka (audio) :: Vividores y Delincuentes de Guante Blanco :: La Generalitat subvenciona milionariament a ràdio Mola que interfereix les ràdios lliures

DECRET AUDIOVISUALS

Escolteu Ràdios Lliures !! :: LA GENERALITAT de CATALUNYA contra els mitjans lliuresNous cartells contra el decret de la Generalitat censuradora de les ràdios lliures :: Dóna suport als mitjans lliures. El poder de la comunicació és el teu dret ::

+ INFO

Radio Pica :: Radio Bronka :: Radio Contrabanda :: Radio RSK :: Radio Linia IV

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada