L’SPC no pot estar més rotundament en contra de postures d’aquesta mena i dóna el seu suport a Kaosenlared.net, mitjà en el qual s’ha centrat la polèmica arran d’un article que ha acollit en el seu portal. Però situacions com aquesta l’han patit altres mitjans independents en altres ocasions. El sindicat recorda que el tancament d’un mitjà de comunicació només es pot decretar per via judicial i després que una sentència hagi establert que s’hagi comés un delicte i que d’aquest n’és responsable el mitjà de comunicació. Les declaracions d’Escarp no es poden entendre com una relliscada en un moment de tensió pels fets viscuts perquè l’endemà no només va reafirmar-se en la mateixa opinió sinó que fins i tot l’alcalde de la ciutat li ha donat ple suport En canvi, sí que suposen ignorar la legislació vigent en la matèria, tal com han destacat alguns experts en els darrers dies.
Les administracions, amb la complicitat de gran part dels mitjans de comunicació, acostumen a culpabilitzar els moviments socials de ser els responsables de fets d’aquesta naturalesa, amb un clar intent de criminalitzar-los. En aquest sentim, donem suport a les crides que s’han fet des de diversos àmbits –la darrera, divendres passat dia 8 d’octubre, per part d’un gran nombre de professors universitaris catalans– contra aquesta tergiversació de la realitat. L’SPC deplora els aldarulls que va haver-hi el 29-S a la ciutat de Barcelona que en cap cas van ser responsabilitat d’aquells a qui l’Ajuntament de Barcelona ha atribuït ser-ne els promotors: mitjans alternatius crítics amb l’stablishment, que fan una feina honesta i necessària, sense els vincles i les dependències que molts altres mitjans convencionals tenen amb els poders.
Barcelona, 11 d'octubre de 2010
Sabedor de que avui, dia 14 tindrà lloc una roda de premsa per protestar per la suposada petició de l'Ajuntament de Barcelona a la fiscalia de tancament d'algunes pàgines web dels anomanats "grups antisistema", vull fer constar el meu ple suport al comunicat emès al respecte pel Sindicat de Periodistes de Catalunya.
També vull manifestar el meu rebuig a qualsevol acció violenta contra les persones i les coses, tant si es realitzada per individus aillats, per col·lectius diversos o per forces policials. Igualment vull expressar el meu astorament davant de l'exaltació de caràcter bel·licista promoguda anualment per l'Ajuntament de Barcelona en l'exhibició anomenada "Festa del Cel".
Ben cordialment.
Arcadi Oliveres
Font: Kaosenlared
Jordi Martí Font
En solidaritat amb les companyes i companys de Kaosenlared)
Les valoracions posteriors a la vaga del 29 de setembre passat han estat i seran molt diverses. I ho són i ho seran perquè ja no ens cal saber que només si som capaços d'entendre on som, d'on venim i a on anem podrem plantejar-nos com anar-hi, a quina velocitat i amb quins motors. I podem dir que de moment fem camí i tenim la capacitat d'analitzar com el fem, sabem d'on venim i mínimament cap a on anem. Fem vaga general i som capaços d'emmagatzemar en la retina sensacions que, contrastades amb les dades, ens aporten decisions de futur que no esdevenen només sensacions sinó ja plenament respostes. Llegir més...
Manel Márquez, fundador de Kaos en la Red: 'Si no fóssim pobres, portaríem Escarp als tribunals'
Bel Zaballa / Vilaweb
La regidora Escarp va dir que la web s'hauria de tancar perquè fa 'apologia de la violència' · El col·lectiu farà a la tarda una conferència de premsa 'en defensa de la llibertat d'expressió'
El grup Kaos en la Red ha començat una campanya contra 'la criminalització de la llibertat d'expressió i d'opinió', ja avalada per mig miler de signatures. És la resposta a l'Ajuntament de Barcelona que ha demanat a la fiscalia que investigui un conjunt de webs que, segons el batlle Jordi Hereu i la regidora Assumpta Escarp, fan 'apologia de la violència'. El fundador de Kaos en la Red, Manel Márquez, 'molt enfadat', diu a VilaWeb que 'una acció així només pot venir d'algú que no coneix el món de la informació alternativa ni d'internet'.
Pocs dies després de la vaga general del 29 de setembre la regidora de Seguretat, Assumpta Escarp, va declarar, en una entrevista a Rac1, que calia tancar webs que, segons ella, feien apologia de la violència, i les va relacionar amb els aldarulls de la jornada de vaga. Referint-se a Kaos en la Red va dir: '[Tancar webs com aquesta] és una qüestió en què haurem de començar a pensar. Sí, crec que s'han de tancar perquè fan apologia de la violència.' Fent un pas més, la setmana passada, Escarp i el batlle de Barcelona, Jordi Hereu, van anunciar que presentarien un escrit a la fiscalia demanant que investigués algunes webs, si bé no van revelar quines.
De Ràdio Kaos a la xarxa
Kaos en la Red és una web que recull informació, bàsicament en espanyol, de moviments socials de tot arreu des d'un punt de vista de l'esquerra anticapitalista. Qualsevol entitat pot publicar-hi articles. Ara, si ningú considera que un article és una provocació, pot posar-se en contacte amb els responsables i aquests l'eliminen, segons Manel Márquez, que va fundar Ràdio Kaos l'any 1987 a Terrassa. A principi del 2001, i amb l'empenta de les jornades contra el Banc Mundial a Barcelona, els responsables de Ràdio Kaos van traslladar la tasca contrainformativa de la ràdio a internet, i és així que va néixer Kaos en la Red, que rep un milió dues-centes mil visites el mes. 'No ens hem amagat mai de res', es defensa Màrquez: 'Com poden venir a donar lliçons de democràcia a gent que fa dècades que lluita per la democràcia?'
Les paraules de la regidora barcelonina han crispat els responsables de la web: 'No volem que ens diguin que som criminals, perquè no ho som pas, i si no portem Escarp al jutjat és perquè no tenim diners; si no fóssim pobres, aniríem als tribunals', afirma, rotund, Màrquez, que reitera que la web 'sempre ha anat contra la violència i ha defensat la lluita per via pacífica'.
És per això que el grup ha fet públic un comunicat i ha començat a recollir signatures de suport. Perquè, segons el fundador, no estan 'disposats a acceptar que es criminalitzin els mitjans de contrainformació. Som un mitjà que funciona com tots els mitjans alternatius: com podem; amb pocs recursos. Però no som delinqüents ni criminals.' En el comunicat, els signataris defensen 'l'actitud rigorosa' de la web, que fa de Kaos en la Red 'un mitjà de comunicació alternativa, plural, lliure i veraç i que, en cap cas, no empara ni impulsa la violència'. També diuen que aquesta incriminació forma part d'una campanya més àmplia que té 'com a finalitat última de criminalitzar els moviments socials' i que les opinions alternatives són sempre silenciades. Finalment, alerten del perill de vulnerar la legislació en matèria de llibertat d'expressió, si les webs es fessin tancar.
Suport del Sindicat de Periodistes
El Sindicat de Periodistes de Catalunya va fer públic un comunicat donant suport a Kaos en la Red i qualificant l'anunci de l'ajuntament de 'nova agressió al dret d’informació'. El sindicat recorda que el tancament d'un mitjà de comunicació només es pot decretar per via judicial, quan una sentència estableix que s'ha comès un delicte, del qual és responsable el mitjà en qüestió: 'Les declaracions d'Escarp no es poden entendre com una relliscada en un moment de tensió pels fets viscuts perquè l'endemà no solament va refermar-se en la mateixa opinió, sinó que fins i tot el batlle de la ciutat li ha donat ple suport. En canvi, sí que semblen ignorar la legislació vigent en la matèria.'
Avui a les sis de la tarda Kaos en la Red farà una conferència de premsa, justament a la seu del Sindicat de Periodistes. Els responsables de Kaos explicaran la seva posició i faran una lectura del manifest.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada