25 d’oct. 2010

Armes per a l'Aràbia Saudita? I per a Israel, i per a Colòmbia i per a EEUU i per a...

Jordi de Miguel/ CanalSolidari.org el 25/10/10

Ens despertem amb la negociació entre els governs espanyol i saudita per la venda de 200 carros de combat. Novetat? No. Diverses ONG denuncien la venda d’armament a països en conflicte o que vulneren els drets humans dels seus habitants. Aquesta és només una selecció de la infàmia.

Per la seva venda d’armament a l’Aràbia Saudita (5 milions d’euros, la majoria en munició i avions de combat), Amnistia Internacional, Fundació per la Pau, Intermón Oxfam i Greenpeace van denunciar aquest estiu la posició del govern espanyol en l’informe Anàlisi de les exportacions espanyoles de material i de doble ús 2009.

El 2009 Espanya va exportar armament per 925 milions d’euros (quanta pobresa podríem ajudar a pal·liar en un país amb més del 20% de nens en aquesta situació?), mantenint-se en el sisè lloc del rànquing de països exportadors d’armament.

Com aclareix l’informe el més alarmant és que es venen quantitats molt significatives a destinacions preocupants, bé perquè estan en conflicte armat, pateixen situacions de greu inestabilitat interna o perquè en ells es produeixen greus violacions dels drets humans. D’aquesta manera, Espanya se salta les seves pròpies lleis.

Aquesta és una petita selecció dels països destinataris més problemàtics i la suma de les operacions registrades el 2009:

>> Israel: 800.000 euros. 624.000 d’ells van correspondre a la categoria 4 (bombes, torpedes, coets i míssils). Del total, un 78% es va dirigir a les Forces Armades del país.

Per només citar dos exemples de les “pràctiques militars” israelianes:

Entre desembre del 2008 i gener del 2009, Israel assassina 1380 palestins (entre ells 330 nens), durant l’anomenada Operació Plom Fos.

Al maig del 2010, l’exèrcit israelià assassina 9 cooperants integrants de la Flotilla per la llibertat de Gaza, que es dirigiria a Gaza per lliurar material d’assistència i ajuda humanitària.

>> Colòmbia: Avió de transport per més de 30 milions d’euros. Autoritzat un milió més amb destinació a les Forces Armades.

País en guerra, l’estat colombià segueix emparant i promovent la violació de drets humans. Segons l’informe, “encara que van millorar alguns indicadors de violència durant l’any 2009, uns altres van empitjorar”, ja que es van produir més homicidis de membres de grups socials marginats i pobles indígenes, així com més amenaces i fustigacions a víctimes de violacions dels drets humans. L’any passat es van registrar 286.000 nous desplaçaments forçosos.

>> EEUU: 55,4 milions d’euros, en pràcticament totes les categories, encara que destaquen les armes de calibre inferior a 20 mm., amb 13,8 milions d’euros, i municions, amb 9,1 milions d’euros.

Els destinataris oficials van ser les Forces Armades (42,57%), empreses privades (50,67%) i armeries (6,73%). A més, es van realitzar vendes d’armes de caça i tir esportiu per valor de 9,8 milions d’euros (per a armeries i empreses privades). Així mateix, es van autoritzar operacions per un muntant global de 85,4 milions d’euros (més de 58 milions en la categoria 1 i 12,4 milions en la categoria 3), a les quals cal afegir altres 27,6 milions en armes de caça i tir esportiu.

Dubtes sobre l‘ús que fa EEUU de l’armament?

>> El Marroc: Més de 30 milions d’euros, 28 en vehicles terrens i 1,7 en aeronaus, per a les quals es van autoritzar altres 50.

Atacs contra la llibertat d’expressió, associació i reunió, repressió a activistes sahrauís… entre altres, les dels cooperants espanyols o el nen de 14 anys assassinat per forces policials aquesta setmana.

La llista no acaba aquí: segueixen països com Tailàndia, Malàsia, Pakistan, Sri Lanka, Ghana, aniran, Guinea Conakri… consulta per què és especialment indignant que el govern espanyol vengui armament als seus governs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada