25 d’oct. 2010

Les matances que han sacsejat Mèxic

· Atacs a Tamaulipas, Chihuahua, Baixa Califòrnia i Sinaloa han cintrat a la societat mexicana

Dilluns 25 d'octubre de 2010 Redacció | El Universal

Cinc atacs amb desenes de morts van sacsejar el país en el que va de l'any: l'assassinat de 72 de migrants a Tamaulipas; en Ciutat Juárez, l'assassinat primer de 14 estudiants de Villas de Salvárcar, i aquest cap de setmana un altre atac que va deixar 14 morts.

Aquest dilluns, d'altra banda, 13 interns d'un centre de rehabilitació van ser ultimats a Tijuana per un comando, que després va amenaçar amb almenys 135 assassinats. Finalment, a Navolato, Sinaloa, el març passat, vuit persones van ser assassinades durant una festa d'aniversari d'un agricultor.

La història es va saber per un supervivent

Els 72 migrants van ser assassinats per integrants del càrtel de Los Zetas, que els van segrestar per obligar-los a creuar la frontera cap als Estats Units amb paquets de droga, però en negar-se, van ser morts.

Luis Fredi Lala, equatorià, va sobreviure i va poder donar avís a les autoritats, la qual cosa posteriorment va generar un escàndol a nivell mundial per la magnitud del crim, i la detenció de vuit responsables.

Les bandes criminals segresten als migrants al seu pas cap als Estats Units per extorsionar-los, a causa de la seva condició en extrem vulnerable. Els familiars en EU dels segrestats paguen en mitjana 2 mil 500 dòlars pel seu alliberament. Els que no tenen familiars ni mitjans per pagar, són assassinats.

Bales sense mirar qui

Ciutat Juárez va ser catalogada com la més violenta del món el 2009, a causa de la disputa per les rutes de tràfic de drogues entre càrtels, ja que és un pas natural cap als Estats Units, el principal consumidor de drogues al món. El càrtel de Juárez té una lluita amb el de Sinaloa a la ciutat.

El febrer d'aquest any, un comando va assassinar 16 joves que estaven en una festa a la colònia Villas de Salvárcar. Els atacants anaven per uns "doblados", és a dir, un o dos membres de la banda “Artistas Asesinos”, que serveixen al càrtel de Sinaloa.

L'escàndol va esclatar quan Felipe Calderón va dir que l'assassinat va ser per un ajust entre "bergants", i va resultar que la majoria de les víctimes eren joves estudiants que no tenien relació amb el crim organitzat. Quatre persones van ser detingudes per aquest crim.

Dues setmanes després d'aquest fet, un comando va atacar un funeral i van matar vuit persones, i en va deixar unes altres quatre ferides.

El dissabte passat a la nit, de nou va ocórrer una matança a la ciutat: 14 joves van ser morts a trets a la colònia Horizontes del Sur, on presumptament els atacants volien assassinar una persona anomenada "El Ratolí", o "El Mouse", qui va resultar ferit junt amb unes altres 14 persones que romanen hospitalitzades.

Cinc de les víctimes formaven part de l'església catòlica El Señor de los Milagros. El rector Roberto Ramos va advocar per ells, i va comentar que van estar en una circumstància inadequada, per la qual cosa van ser "sang innocent vessada".

Centres de rehabilitació: sense "aliviane"

A Tijuana, un comando va assassinar 13 persones en un centre de rehabilitació per a addictes, i minuts després va interferir la freqüència policíaca per amenaçar amb almenys 135 morts, ja que això amb prou feines comença.

Aquest tipus de centres han estat blancs una altra vegades d'atacs. El setembre de 2009, en un d'anomenat "L'Aliviane", en Ciutat Juárez, 18 persones van ser assassinades en el seu interior. Va desencadenar una polèmica després del crim, ja que algunes versions apuntaven que les víctimes utilitzaven aquestes organitzacions per distribuir drogues.

Tanmateix, els defensors d'aquests centres van assenyalar que es va tractar d'un ajust de comptes per persones que havien abandonat el crim per buscar una alternativa de vida. En les colles generalment es fa un pacte per tota la vida amb l'organització, per la qual cosa les traïcions són castigades amb la mort.

Creixen atacs contra civils... i policies

Finalment, el març passat, un comando d'almenys 20 homes va assassinar a vuit persones durant la festa d'aniversari d'Aarón Sing, que també va ser mort.

D'altra banda, en un guàrdia en l'encreuament Culiacán-Las Brisas, vuit policies municipals van ser assassinats, i tres més van resultar greument ferits. Després d'aquest fet, les autoritats estatals i federals van assumir la vigilància de les carreteres en l'estat.

La guerra entre càrtels del narcotràfic ha escalat gradualment cap a pràctiques terroristes, que a més d'"ajustar comptes" entre rivals, busquen crear pànic entre la població civil. Des dels atacs amb granades contra civils a Morelia, Michoacán, la violència contra persones deslligades amb el narcotràfic ha crescut.

Una altra pràctica creixent és l'ús de les xarxes socials per mostrar vídeos on càrtels assassinen els seus contraris amb tortura. Primer els obliguen a confessar la seva participació en crims, i després els assassinen amb extrema crueltat.

Guanyar la pau

El visitador de la Comissió estatal de Drets Humans de Chihuahua, Gustavo de la Rosa Hickerson, va condemnar en un article per a EL UNIVERSAL els assassinats videogravats.

Qui ens assegura que són només delinqüents els que van fer tal barbaritat?, va qüestionar, i va assenyalar que la violència creix com en una espiral ascendent i al final els que sofreixen són els més vulnerables, que són els pobres, nens i dones.

Per això, va urgir crear estratègies de combat al crim que es recolzin exclusivament en l'Estat de Dret. Per guanyar una guerra en una societat civil, s'ha de guanyar la pau.

Llocs relacionats:

Cobertura Narcotràfic. La disputa pel territori
Gustavo de la Rosa Hickerson Amb venjadors anònims, no
Editorial Més lamentacions per a Juárez?
Ricardo Alemán Altra massacre en Juárez; altre candidat narco del PRD

Més:

Aquest dilluns 17 execucions en Guerrero, Colima i Sinaloa

Demanen presencia de l'ONU i CIDH a Juárez
El narco en Internet
El Bolc del Narco

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada