19 de des. 2010

Cantinflas torna al cine

El director Alejandro Monteverde prepara el guió per a dur a la pantalla gran la vida del llegendari còmic Mario Moreno qui, si visqués, compliria 100 anys aquest proper any 2011.

“*Cantinflada”: dita o acció propis de qui parla o actua com Cantinflas, actor mexicà. El diccionari de la Real Acadèmia recull i defineix així la filosofia del personatge que va fer famós al còmic Mario Moreno Reyes, una icona del cinema del segle XX.

Pocs personatges han transcendit d'aquesta forma en la cultura popular, només alguns com Charles Chaplin, qui no obstant això va qualificar a Mario Moreno com “el millor còmic del món”.

El mite mexicà, mort en 1993, compliria 100 anys el 12 d'agost de 2011, el que va inspirar al director Alejandro Gómez Monteverde (Bella) per a dur la seva vida al cinema.

Qui representarà el paper de Mario Moreno (Cantinflas), serà el català d'Esplugues de Llobregat, Oscar Jaenada

Per continuar llegint l'article del diari "El Universal" CLICA AQUÍ


Fortino Mario Alfonso Moreno Reyes (12 d'agost de 1911 – 20 d'abril de 1993), conegut amb el nom artístic de Cantinflas, va ser un actor còmic mexicà. Aconseguí una enorme popularitat amb la interpretació del person...atge Cantinflas, un gandul sortit dels barris pobres. Aquest personatge es va associar amb la identitat nacional de Mèxic i li va permetre desenvolupar una llarga i reeixida carrera cinematogràfica que va incloure una participació a Hollywood.

Es diu que l'estil de sortir a fer comèdia, disfressat de peladito, el va aprendre del comediant de Veracruz Eduardo Rugama, el chato. Charlie Chaplin va dir una vegada que era "el millor comediant del món". De fet, Mario Moreno de vegades és anomenat el "Charlie Chaplin de Mèxic".

Mentre que algunes de les seves pel·lícules van ser doblades a l'anglès per a les audiències nord-americanes i el seu treball va ser ben rebut entre la gent de França, els jocs de paraules que feia en castellà no es traduïen bé a altres llengües.

Va obtenir un gran èxit a Llatinoamèrica. Com a pioner del cinema mexicà, Mario Moreno va contribuir al seu creixement en l'època d'or, i Mèxic es va convertir en la capital americana de l'entreteniment.

A més de ser un líder en els negocis, també va arribar a involucrar-se en els difícils i de vegades perillosos assumptes de política de Mèxic. Encara que políticament era conservador, la seva reputació com a portaveu dels desprotegits va donar autenticitat a les seves accions i el va convertir en una persona important en la lluita contra el charrismo sindical, que era la pràctica del govern, d'un sol partit, de manipular i controlar els sindicats.

A més, la identitat de Cantinflas, que es va barrejar amb la d'ell, va ser analitzada pels crítics dels mitjans de comunicació, filòsofs, antropòlegs i lingüistes, que el veien com a un perill per a la societat mexicana, una mena de filantrop, un capitalista aventurer, un capgirador dels papers del sexe, un catòlic pietós, un innovador verbal i un pallasso picaresc.

En efecte, Mario Moreno era tot això. Cantinflas, en el seu intent per abastar la identitat de tota una nació, va desenvolupar les contradiccions i complexitats inherents en qualsevol intent de representar un país tan complex i contradictori com Mèxic.

Font: Wikipedia

Per més informació:
mariomorenocantinflas.com
Biografia de Cantinflas [Mario Moreno Reyes]
Filmografia i personatges

Su Excelencia - Cantinflas - Part I

Su Excelencia - Cantinflas - Parte II

"Jo estimo, tu estimes, ell estima, nosaltres estimem, vosaltres estimeu, ells estimen. Tant de bo no fos una conjugació sinó una realitat"
Mario Moreno “Cantinflas”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada