7 de des. 2010

Hondures: Un any després de les eleccions, continua la la violació sistemàtica dels drets humans

La imatge és de codepinkhq a Flickr

Per:
Premsa FCONGD

Sabies que Hondures és un dels països més perillosos del món per als periodistes? Després d’un any de les eleccions, el govern il·legítim de Lobo segueix reprimint impunement col·lectius “incòmodes”: amb una mitjana de sis morts per setmana ja són més de 200 les dones assassinades durant el 2010.

Un any després de les eleccions, les ONG continuen denunciant la il·legitimitat del govern actual d’Hondures i la repressió i la violació sistemàtica dels drets humans

Les ONG demanen condicions al suport financer i polític de l’Estat espanyol i de la Unió Europea al govern hondureny.

Després del cop d’estat del juny de 2009 i de l’arribada al govern de Porfirio Lobo arran de les eleccions del 30 de novembre, les amenaces i els assassinats contra defensors i defensores dels drets humans, líders socials, membres de la resistència i periodistes s’han incrementat. Només des del mes de març s’han comès nou assassinats de periodistes o comunicadors i comunicadores socials, la qual cosa ha portat fins i tot l’ONG internacional Reporters Sense Fronteres a qualificar Hondures com un dels països més perillosos del món per als i les periodistes.

La repressió carrega contra diversos col·lectius: dones, activistes, LGBT, camperols i sindicalistes, mentre culpa de les morts a la inseguretat ciutadana. El moviment Feministas en Resistencia ha denunciat que els feminicidis continuen augmentant en una “escala sense precedents”: amb una mitjana de sis morts per setmana ja són més de 200 les dones assassinades durant el 2010.

La Comissió Interamericana de Drets Humans alerta sobre l’estat d’impunitat que es viu al país i la creixent militarització de la societat hondurenya. Exmembres de l’exèrcit, contra els quals es van formular denúncies per la seva participació al cop d’estat, ocupen la direcció de dependències públiques d’alt nivell al govern de Lobo, entre ells el general Romeo Vásquez Velásquez, gerent de l’empresa nacional de telecomunicacions Hondutel.

La Federació Catalana d’ONGD (FCONGD) dóna suport a la Consulta Popular por la Declaración Soberana del Frente Popular de Resistencia Nacional que ha recollit més d’1.300.000 signatures per demanar una Assemblea Nacional Constituent i el retorn sense condicions de Zelaya, i dels exiliats i les exiliades.

Les ONG veuen amb preocupació que, malgrat el cop d’estat, la UE no hagi dut a terme canvis substancials en els programes de cooperació amb Hondures i doni suport econòmicament a institucions que no persegueixen els autors de les violacions als drets humans. És significatiu el suport previst amb 44 milions d’euros per a l’enfortiment la policia hondurenya.

És per això que les ONG demanen com a condicions per al suport financer i polític de l’Estat espanyol i de la Unió Europea al govern hondureny el respecte dels drets fonamentals, la democratització d’Hondures, la instal·lació d’una Assemblea Nacional Constituent, incloent, popular i participativa, i el retorn sense condicions de José Manuel Zelaya i de les persones exiliades pel règim de Porfirio Lobo.

Font: canalsolidari.org

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada